Harta chiriilor din capitala Banatului la început de sezon estival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Migraţia studenţilor este un factor important al modului în care oscilează preţurile de pe piaţa imobiliară. Potrivit analiştilor imobiliari, apartamentele din Timişoara se închiriază cu preţuri foarte mici, dar proprietarii sunt încă dispuşi să negocieze.

Trendul descendent al preţurilor la care proprietarii îşi închiriază locuinţele pe timpul verii a fost observat de experţii imobiliari. „În fiecare an, în momentul în care pleacă studenţii, nu mai există cerere şi este normal ca şi chiriile să scadă”, a explicat Andrei Văcaru, consultant imobiliar.
Pentru că piaţa imobiliară timişoreană a înregistrat un trend descendent constant de-a lungul ultimilor doi ani, reducerile la chirii din această vară nu se mai fac simţite la fel de puternic ca în anii precedenţi crizei economice. „Înainte de criza financiară, proprietarii cereau ca, pe perioada vacanţei, chiriile să fie plătite cu 10 la sută mai puţin. Preţurile au scăzut până acum, mă îndoiesc să mai scadă, pentru că sunt deja foarte mici”, a explicat Puiu Bălan, expert imobiliar. 


Un apartament cu două camere poate fi închiriat cu sume medii între 150 de euro, la periferia oraşului, şi 300 de euro, în centru. Pe harta chiriilor din marile oraşe ale ţării, Timişoara este reprezentată prin preţuri mici. „Preţurile sunt mai mici ca la Cluj şi poate doar puţin mai mari ca la Iaşi, în anumite zone. Timişoara a devenit un oraş destul de ieftin, atât la capitolul vânzari de proprietăţi imobiliare, cât şi în ceea ce priveşte chiriile”, a spus Daniel Crainic, analist imobiliar.


Renunţă la amenajări


Tocmai datorită faptului că preţurile apartamentelor de închiriat au atins pragul de jos, proprietarii au renunţat să mai investească în reamenajarea lor. Acest lucru a făcut ca, pe harta chiriilor din Timişoara, lucrurile să se schimbe şi zone care până acum erau catalogate ca fiind scumpe, să devină accesibile.


„Campusul a scăzut foarte mult. E strict legat de contextul social şi economic actual. Acolo erau preţuri mari pentru că era o locaţie bună pentru studenţi. Oferta a fost foarte mare în alte zone, la fel de bine plasate, unde preţurile erau foarte mici”, a spus Daniel Crainic. Preţurile înregistrate în Complexul Studenţesc anii trecuţi sunt valabile acum pentru zona mall-ului.
„Girocul este o zonă muncitorească, nu prea excelează cu apartamente de locuit. E mai mult o zonă de rezervă”, a explicat Puiu Bălan. Chiria unui apartament cu două camere în această zonă porneşte de la 180 de euro pe lună.

Chiriile medii din capitala Banatului

Zona Şagului, Steaua: 180- 250 de euro pe lună
Zona Dacia, Circumvalaţiunii: 200-220 de euro pe lună
Zona Giroc: 180-200 de euro pe lună
Zona Iulius Mall: 280-300 de euro pe lună
Zona Complexului Studenţesc: 200-250 de euro pe lună

Timişoara a devenit un oraş destul de ieftin, atât la capitolul vânzari de proprietăţi imobiliare, cât şi în ceea ce priveşte chiriile
Daniel Crainic, analist imobiliar

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite