Harta cetăţilor şi fortificaţiilor din Banat. 23 de obiective mai mult sau mai puţin cunoscute aşteaptă să fie vizitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fortificaţie din Epoca Bronzului la Corneşti
Fortificaţie din Epoca Bronzului la Corneşti

Harta realizată de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Timiş cuprinde 23 de obiective, unele celebre, altele mai puţin sau deloc cunoscute.

După harta cu conace şi castele din Banat, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Tursmului în Timiş, împreună cu cei de la Asociaţia Ariergarda, au scos prima hartă tipărită a cetăţilor şi fortificaţiilor. Harta cuprinde 23 de obiective, unele celebre, precum Bastionul Theresia, Castelul Huniade sau Cula de la Ciacova, altele mai puţin sau deloc cunoscute. 

„Esta a doua hartă dintr-un şir pe care ni-l propunem în următorii doi ani. Ese un material care ne-a provocat să continuăm acţiunile şi proiectele de promovare. În sensul că multe dintre ele sunt cuprinse de bălării, vrem să luăm legătura cu autorităţile locale, pentru a încerca, acolo unde este posibil, o igienizare a locurilor, încât să devină accesibile turiştilor”, a declarat Delia Barbu, directorul APDT.

Pe hartă mai regăsim situri precum cele de la Unip, Sacoşul Turcesc, Uivar sau Optatiţa, valurile romane de la Alioş, Charlotenburg, Fibiş sau de la Pişchia, fortificaţia de la Corneşti, veche de aproximativ 6000 de ani. Ioan Gropşian, de la Ariergarda , a fost unul dintre cei care au luat la pas aceste situri istorice. 

„Toate obiectivele cuprinse pe hartă sunt interesante, importante. În acţiunea noastră am inventariat 33 de obiective, dar în aceast proiect apar 23. Dintre acestea sunt câteva foarte importante. Aici intră situl de la Corneşti, despre care arheologii spun că este cel mai mare câmp fortificat din Europa, e posibil şi din lume. Este uriaş. 1.800 de hectare. Avem un obiectiv de grad 0, la circa 20 de kilometri de Timişoara. Foarte importante sunt şi tronsoanele din graniţa romană. Se regăsesc tronsoane în câteva localităţi, iniţial aveau o lungime de 400 de kilometri. Este Alioş, Pişchia, Charlottenburg, Opatiţa şi altele. Odată ajunşi acolo constaţi că mai sunt şi alte obiective în jur”, a spus Ioan Gropşian. 

Imagine indisponibilă

Lansarea pliantului s-a făcut în cadrul unui work shop organizat de Facultatea de Management şi Turism Rural din cadrul  Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, care se alătură astfel celor două asociaţii care promovează turismul în Timiş. 

„Am început să organizăm work shopuri legate de trasee turistice, resurse turistice, care vor fi implementate în viitoare excursii organizate împreună cu APDT şi Ariergarda. Am făcut deja împreună Drumul sării, de la Bulci, pe Mureş, cu opriri în localităţile care au vestigii turistice. Vrem să promovăm şi ecoturismul în ariile protejate, precum mlaştinile de la Satchinez. Încercăm să facem cât mai cunoscute aceste obiective”, a spus profesorul Ioan Petroman.
 

Harta cu cetăţile şi fortificaţiile din Banat poate fi găsită la Infocentrul Turistc al Primăriei, cât şi la sediul APDT de la Bastionul Theresia. Ea va completa materialele de promovare care se vor oferi cu diverse ocazii celor care vizitează judeţul Timiş. 


Citeşte şi:
 

Enigmele celei mai mari cetăţi din Epoca Bronzului, la doi paşi de Timişoara. „Este contemporană cu perioada Războiului Troian”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite