Grozăviile coloniştilor români în satele şvăbeşti din Banat: „Casele germanilor erau jefuite sistematic, iar autorităţile nu luau nicio măsură”

Grozăviile coloniştilor români în satele şvăbeşti din Banat: „Casele germanilor erau jefuite sistematic, iar autorităţile nu luau nicio măsură”

Marea majoritate a şvabilor bănăţeni au emigrat din România

În rubrica de astăzi de „Călători în timp”, de la Radio Timişoara, Sergiu Galiş a vorbit despre coloniştii români care au fost aduşi în Banat după 1945.

Ştiri pe aceeaşi temă

Paginile vechilor cronici se redeschid la Radio Timişoara. Sergiu Galiş îi invită pe ascultătorii postului de radio să călătorească în timp în rubrica difuzată zilnic, de luni şi până sâmbătă, la orele 9.50, 13.50 şi 16:50. 
În rubrica de astăzi de „Călători în timp”, Sergiu Galiş a vorbit despre coloniştii români care au fost aduşi în Banat după 1945.
 
„Autorităţile au început să aducă aşa numiţii colonişti din Ardeal şi din Oltenia, toţi de etnie română, total străini de spiritul de toleranţă al locului. Ostilitatea faţă de germani apăruse şi aici în timpul Războiului Mondial, dar acum, odată cu sosirea coloniştilor în satele şvăbeşti depopulate haosul s-a instalat şi tensiuni grave au apărut imediat”, spune Sergiu Galiş.
 
Noii veniţi erau primiţi cu ostilitate, iar aceştia răspundea cel puţin la fel. „La Bacova, casele germanilor erau jefuite sistematic iar autorităţile nu luau nicio măsură. Victimele erau etichetate ca hitlerişti. Nu aveau niciun drept. La Comloşul Mic, coloniştii bihoreni nu au început să muncească decât după ce nu au mai avut ce rechiziţiona de la autohtoni. La Tomnatic, şvabii s-au baricadat în case după ce şi-au tăiat porcii şi şi-au vândut vitele ca să nu le fie luate de către coloniştii veniţi din judeţul Braşov. Au fost şi multe cazuri, ca în localitatea Ofseniţa, în care autorităţile şi-au însuşit bunurile germanilor din sat, spre marele necaz al coloniştilor. În Biled, noii veniţi erau din Basarabia şi aveau pretenţia ca localnicii germani să le însămânţeze pământurile, ceea ce nu s-a întâmplat. Orice şvab care protesta era făcut imediat hitlerist şi persecutat. Însă populaţia germană a reuşit cu timpul să scape şi de această etichetă prea repede pusă şi de obraznicia coloniştilor aduşi în Banat din toate zonele ţării”, a mai povestit Serigiu Galiş, în rubrica „„Călători în timp”, de la Radio Timişoara.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările