Ştefan Popa Popa's, primul artist român care ţine pasul cu tehnologia viitorului. „Ne-am trezit cu foarte multe lucrări despre COVID”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Popa Popa's
Ştefan Popa Popa's

Salonul Internaţional de Caricatură de Presă şi Arte Vizuale Satirice, un eveniment dedicat caricaturii mondiale, începe vineri la Timişoara, unde Ştefan Popa Popa’s va lansa în premieră, sub forma de NFT, una dintre cele mai importante colecţii de caricaturi din portofoliul personal, “Liderii lumii”.

Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, omologat de Guinness Book ca fiind cel mai rapid artist vizual din lume, deschide şi anul acesta Salonul Internaţional de Caricatură de Presă şi Arte Vizuale Satirice. Evenimentul va avea loc în spaţiul Muzeului Naţional al Banatului, din incinta Bastionului Theresia. Este vorba de una dintre cele mai mari expoziţii de artă vizuală satirică din lume, în care nu mai puţin de 1700 de metri pătraţi vor găzdui operele celor 855 de artişti din 77 de ţări, respectiv de pe şase continente. 

“Ne aflăm la a noua ediţie, de patru ani este un eveniment internaţional. Participă artişti din domeniul graficii şi satirei de pe toate continentele. Este foarte important acest eveniment, pentru că timp de o lună Timişoara devine capitala mondială a artei satirice. Participă oameni nu numai superprofesionişti, cum îmi place mie să spun, oameni care lucrează la diverse mari reviste din lume, ci am acceptat şi artişti care nu au o carieră extraordinară în această artă. Sunt 20 de expoziţii personale ale artiştilor, pe diferite criterii, dar şi de tematică, una dintre ele fiind caricatura veche românească”, a declarat Ştefan Popa Popa’s.

„Ne-am trezit cu foarte multe lucrări despre problema pandemiei"

Mesajul principal al evenimentului din acest an este acela de umanitate şi unitate într-o lume dezbinată de politică şi conflicte. Dar nu putea să lipsească nici pandemia de COVID.

“Observaţi în lume ce manifestări şi demonstraţii există, dorinţa omului de a fi liber este din ce în ce mai mare. Toţi căutăm o libertate adevărată, cu bunătate, iar artiştii să se poată exprima liberi. Ne-am trezit cu foarte multe lucrări despre COVID, despre problema pandemiei. Cred că nu a fost un artist care să nu trimită măcar o lucrare pe tema asta”, a mai spus Popa’s. 

Ştefan Popa Popa's

Ţine pasul cu noile tehnologii

Omologat de Guinness Book of Records ca fiind cel mai rapid artist vizual din lume - mai rapid chiar şi decât un computer - Ştefan Popa Popa’s a decis să-şi digitalizeze una dintre cele mai importante colecţii, numită “Liderii Lumii”, dovedind că este unul dintre artiştii de avangardă ai lumii. „Decizia de digitalizare este în concordanţă cu actualele cuceriri ale tehnologiei şi cu ceea ce înseamnă viitorul în lumea artei”, a transmis caricaturistul timişorean.

În cadrul salonului de la Timişoara, Ştefan Popa Popa’s va lansa în premieră, sub forma de NFT, cele aproximativ o sută de portrete care au fost realizate unor şefi de state şi lideri ai lumii.

NFT-urile reprezintă un punct forte al tehnologiei blockchain.

“Ştefan Popa Popa’s este artistul oficial al NATO şi al Vaticanului, invitat de onoare la fiecare mare eveniment. Colecţia World Leaders seen by POPA’S este formată din caricaturile create şi înmânate personal liderilor lumii. Astfel, arta în cauză reprezintă şi o capsulă a timpului, care marchează momente istorice. În plus, proiectul creează o legătură directă între acel lider al lumii portretizat şi colecţionarul care va cumpara varianta digitală sub formă de NFT”, a declarat Lucian Roşu, de la startup-ul timişorean Ptarth network, care a primit exclusivitate pentru digitalizarea operelor din colecţia lui Popa’s.

Ştefan Popa Popa's

„Blockchain-ul, o bază de date online"

Piesele din colecţie vor fi marcate digital prin Non-fungibile tokens (NFT), care este în prezent una dintre cele mai eficiente tehnici de descentralizare pentru opere artistice, înlocuind cu succes contractul de originalitate care era oferit până acum de casele de producţie sau de alte forme centralizate pentru deţinerea drepturilor de autor.

„Blockchain-ul reprezintă o bază de date online - direct pe internet - unde toate informaţiile adăugate sunt salvate în ordine cronologică si nu mai pot fi şterse sau schimbate vreodată. De la această bază s-au dezvoltat şi calităţile NFT-urilor, acei tokeni care au un ID unic fiecare, sau, altfel spus, acea înregistrare de date criptată pe un blockchain. În trecut, o operă artistică era originală atunci când se putea dovedi că este creată direct de către artist. În era digitală, avem ca unealtă tehnologia NFT, care oferă artiştilor posibilitatea de a introduce acest contract unic care să arate aparteneţa directă către creator”, a mai spus Lucian Roşu.

Lucrare Jaksa Vlahovic - Serbia


 

În premieră, toate operele din expoziţia de la Timişoara vor fi transpuse într-o galerie virtuală 3D, care va putea fi vizionată online de către orice persoană cu acces la internet, indiferent de locul în care se află pe glob.

Vă recomandăm să mai citiţi: INTERVIU Caricaturistul Ştefan Popa Popa's: „85% din populaţia ţării este imbecilizată. Totul este sălbatic, făcut de oameni primitivi”

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite