Grădina de Vară Capitol renaşte după ani de paragină, cu un concert simfonic de Ziua Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, în pitoreasca locaţie în aer liber va avea loc un concert extraordinar orchestra Filarmonicii şi corul „Ion Românu" de la ora 20.30, prilejuit de Ziua Europei, care tocmai a trecut. Evenimentul se vrea a fi un nou început pentru Grădina de Vară.

De când cinematograful Capitol a renunţat să mai proiecteze filme în aer liber, spaţiul a mai fost folosit doar sporadic, pentru proiecţii de filme, de către Centrul Cultural Francez, sau pentru concerte, în cadrul festivalului de artă romani IRAF.

„Abia acum, în primăvară, s-a votat legea 40, ceea ce înseamnă că Filarmonica a putut prelua cu acte în regulă Grădina de Vară. S-a făcut proces verbal de predare - primire, am plătit inclusiv aparatele rămase de la cinematograf. Nu am putut până atunci nici măcar să ne apucăm de curăţenie, pentru că locul nu era al nostru, dar de atunci am mai curăţat din gunoaie, din buruieni, au fost aduse scaune şi se poate folosi", a spus Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii „Banatul".

Istorie bogată

Cei aproximativ 8.500 metri pătraţi ai Grădinii de Vară au fost curăţaţi cu ajutorul deţinuţilor de la Penitenciarul „Popa Şapcă", dar şi de organizatorii Student Fest 2012, pentru că în cadrul sărbătorii studenţeşti aici au avut loc proiecţii de filme. „Tot ce s-a făcut până acum a fost voluntar, deoarece pentru finanţare trebuie să aşteptăm rectificarea bugetară din toamnă, legea fiind dată atât de târziu, nu am prins-o pe cea din primăvară", a mai spus şeful de la Filarmonică.

Acum aproape 100 de ani, în 1913, Primăria a cumpărat cinematogragul de la primii proprietari, iar autorităţile au amenajat Grădina de Vară în 1920, fiind inaugurată cu mare fast. Clădirea Capitol pe care o vedem azi a fost construită aproape 10 ani mai târziu, pe locul vechii construcţii, şi a fost deschisă pentru prima oară publicului în decembrie 1930.

Lucrări majore, nu mai devreme de doi ani

Proiectele ambiţioase anunţate acum aproape trei ani, când se întrevedea trecerea locaţiei în proprietatea oraşului, cu un centru cultural complet, nu vor fi finalizate prea curând. „Va dura ceva vreme până când vom putea demara proiecte majore, trebuie să facem concurs de proiecte arhitecturale, licitaţii şi aşa mai departe. Din experienţa colegilor de la Filarmonica din Cluj, ar dura aproximativ doi ani doar rezolvarea acestor aspecte birocratice", a explicat Ioan Gârboni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite