„Ghiocelul negru” al poetului Lucian Blaga: „L-au mângâiat multe femei, dar în braţele mele a murit”

„Ghiocelul negru” al poetului Lucian Blaga: „L-au mângâiat multe femei, dar în braţele mele a murit”

Cornelia Brediceanu, a cincea persoană de la dreapta la stânga, în costum popular

Marea iubire a poetului ,,luminii'', Lucian Blaga, a fost Cornelia Brediceanu, fiica renumitului politician bănăţean Coriolan Brediceanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

O poveste de iubire profundă, adevarată, unică petrecută şi aici, în Vestul ţării, în Banat. Marea iubire a poetului Lucian Blaga, a fost Cornelia Brediceanu, fiica renumitului politician lugojean Coriolan Brediceanu.
 
Despre Coriolan Brediceanu se spunea: ,,Nu-i român ca bănăţeanu/Bănăţean ca lugojanu/Lugojan ca Brediceanu''. Fiica acestuia, Conelia, a trăit o frumoasaă poveste de iubire cu poetul Lucian Blaga.  

Se cunosteau din vremea când erau colegi de clasă la Liceul ,,Andrei Şaguna'', din Braşov.
 
Tânără slăbuţă, liniştită, cu ochi vii şi inteligenţi, avea să devină marea iubire a poetului, care, “nu a strivit corola de minuni a lumii''. 

Dar adevarata întâlnire s-a petrecut la Viena, unde Lucian Blaga era student, la Facultatea de Filosofie şi Biologie, iar Cornelia era studenta la Facultatea de Medicină. 

„În sala de lectură a Bibliotecii Universitare din Viena, cei doi tineri s-au regăsit. Poetul a zărit, în primele rânduri, o persoană care i-a părut cunoscută. O tânără, care asculta foarte atentă, prelegerea unui profesor. O recunoaşte! Un val de bucurie i-a cuprins sufletul: era Cornelia ,<ghiocelul negru>, cum îi spunea el în liceu. Aşa a început adevărata poveste de iubire. După orele de studiu de la Universitate, luau ceaiul la Kunstelerkafe, iar după concertele la care mergeau amândoi, plimbările prin parcurile Vienei însemnau clipe în care sufletele celor doi indrăgostiţi, se întâlneau. Lucian Blaga scria: <Ne comportam ca şi cum ne-am fi cunoscut dintotdeauna. O priveam pierdut>, ne-a declarat scriitoarea Luciana Ianculescu, care a dus o muncă de documentare pentru a afla povestea de dragoste a lui Lucian Blaga.  

Nu a strivit corola de minuni a lumii

În ţară, tatăl Corneliei a aflat despre această poveste de iubire dintre fiica sa, şi Lucian Blaga, şi o va obliga să rupă prietenia cu el. Îl trimite la Viena, pe Caius Brediceanu, fratele Corneliei, să îi urmărească şi să încerce să-i despartă. Dar iubirea lor, a fost mult prea puternică pentru a nu rezista obstacolelor. 
 
Întors în ţară, Lucian Blaga(foto dreapta), licenţiat în filosofie, vine la Lugoj, în Banat, acasă la Coriolan Brediceanu, şi îi cere mâna Corneliei. 

După multe ceasuri de chibzuială, părinţii Corneliei, îi binecuvântează. Bucuria celor doi indragostiţi a fost imensă. 

“Nunta a avut loc, în 16 decembrie, anul1920, la Cluj. Poet, prozator, filosof, dramaturg, diplomat, Lucian Blaga, a adus multă fericire soţiei sale. Aşa născut versuri celebre precum: <Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/şi nu ucid cu mintea tainele ce le întâlnesc / în calea mea / în flori, în ochii, pe buze ori morminte.....dar eu cu lumina mea sporesc a lumii tain>. Acesta a fost crezul său poetic, acesta a fost motto-ul vieţii sale”, a mai spus Luciana Ianculescu. 

Cornelia a păstrat un jurnal

Lucian Blaga, în 8 decembrie1918, îi declara Corneliei: ,,Dacă tu eşti a mea, dacă tu îţi dăruieşti eul tău-mie, atunci şi eu o să-ţi dăruiesc ţie şi tuturor celorlalţi lucruri frumoase, unice în felul lor…Altfel, crede-mă, aş închide buzele şi aş tăcea viaţa întreagă, căci nu ar putea vorbi cineva, dacă te-a piedut. Aş tăcea retras în mine, şi nimeni n-ar şti după moartea mea, că am trăit. Un singur izvor am pentru tot ceea ce fac: Tu!”.

“Povestea lor de dragoste a apărut în jurnalele pe care le-a scris Cornelia Blaga, în anii 1919, 1936, 1940,1959,1960. Editate de fiica lor, Dorli Blaga, care s-a născut în 1930. Lucian Blaga, în viaţa sa, a mai întâlnit femei excepţionale, dar iubirea vieţii sale a fost soţia sa, Cornelia Blaga”, a mai spus Ianculescu. 

La capătul vieţii sale, Cornelia Blaga spunea despre poet, pe care ea îl alinta <Sfinxul meu>, următoarele cuvinte: ,,L-au mângâiat multe femei, dar în braţele mele a murit”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările