Gardul Ungariei face un iad din viaţa refugiaţilor: „Ceea ce se întâmplă acum este inuman. Nu sunt criminali, nu sunt animale“ - corespondenţă din Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de imigranţi au rămas blocaţi la graniţa sârbo-maghiară. Disperaţi că nu îşi pot continua drumul spre Germania, mulţi au intrat în greva foamei. Cei care încearcă să treacă ilegal frontiera sunt arestaţi şi riscă trei ani de închisoare şi expulzarea din ţară.

Marţi, 15 septembrie: primul lucru concret făcut de unguri în ceea ce priveşte criza migranţilor a fost să închidă „gaura“ prin care zeci de mii de oameni din Siria, Irak, Afganistan sau Pakistan se revărsau în Uniunea Europeană. Este vorba de o linie de cale ferată dezafectată care făcea legătura între Ungaria şi Serbia, folosită de refugiaţi ca zonă de tranzit. Pe linia de cale ferată, între cele două garduri înalte de patru metri, a fost garat un vagon de tren. Odată cu această zonă, a fost închis atât vechiul punct de trecere a frontierei dintre Horgoş (Serbia) şi Roszke (Ungaria), cât şi frontiera de pe autostradă dintre cele două ţări. Aceste decizii au pus în dificultate Serbia, care până acum era doar o ţară de tranzit pentru migranţi, dar care s-a trezit cu zeci de mii de persoane care doresc să ajungă, în cea mai mare parte a lor, în Germania.

La Horgoş, localitate aflată în provincia Voivodina, Serbia, la graniţa cu Ungaria, atmosfera este extrem de tensionată. Locuitorii comunei de lângă frontiera cu Ungaria erau nemulţumiţi şi până acum de fluxul mare de oameni care de două luni de zile mărşăluiesc prin faţa caselor lor. Pe primarul din Horgoş, Istvan Bacsulin, l-am găsit „pe baricade“: singurul subiect de discuţie este problema migranţilor.

„Nu mai poate trece nimeni“

„Nu se poate calcula numărul refugiaţilor care vor ajunge la Horgoş sau când va fi bătut recordul. Cei mai numeroşi au fost luni, 14 septembrie, când peste 8.000 de persoane au trecut graniţa verde dintre Serbia şi Ungaria. Acum (n.r. - marţi, în jurul orei 16.00) se află la frontieră în jur de 1.200 de persoane, dar numărul lor creşte. Nu mai poate trece nimeni“, a spus primarul Istvan Bacsulin. Acesta se întreabă cât timp vor rezista refugiaţii, printre care se află multe femei, unele chiar gravide, şi foarte mulţi copii. Nici elevii din Horgoş, care învaţă în Ungaria, sau cei care lucrează în ţara vecină nu vor putea să ajungă acasă pe ruta obişnuită.

image

„La sfârşitul săptămânii trecute, în Macedonia au intrat peste 25.000 de persoane, care se îndreaptă spre Ungaria. Dintre aceştia, cam 8.000 au ajuns deja în Ungaria, dar cel puţin 15.000 aşteaptă să ajungă cumva cel puţin în Austria dacă nu în Germania. Lor li se tot adaugă alţii şi alţii. Nici localnicii nu mai suportă valul, vin câte 4.000-5.000 de personane. Coboară câte 60-70 din autubuze, alţii vin cu taxiurile. Nu poţi trece pe lângă ei, dorm pe trotuare, lasă mizerie, atmosfera e foarte proastă“, a mai spus primarul Bacsulin.

 „Ce ce întâmplă acum este inuman

La Horgoş l-am întâlnit şi pe Gyurcsany Ferenc, şeful opoziţiei din Ungaria, care este un mare critic al politicii lui Viktor Orban. „Ce se întâmplă acum este inuman. Am văzut mii de oameni după ce Ungaria a închis frontiera, sunt vizibil dezamăgiţi şi neputincioşi. Graniţa este închisă şi nimeni nu ştie până când. Şi noi vom căuta o variantă de ocolire pentru a putea ajunge acasă. Nu te poţi comporta aşa cu oamenii. Eu sunt de acord că este o problemă care trebuie rezolvată, dar aceştia nu sunt animale, nu vă supăraţi. Nu sunt criminali. Sunt ca şi noi. Sunt de 30 de zile pe drumuri, ar dori şi ei să aibă ceva deasupra capetelor, apă şi masă. Nu cred că aceste lucruri nu le poate oferi o ţară ca Ungaria“, a declarat  Gyurcsany, pentru „Adevărul“.

Politicianul maghiar a devenit cunoscut pentru faptul că el primeşte în casa sa refugiaţi. „Acest val al refugiaţilor va dura mulţi ani. Important este ca situaţia să fie stabilizată. Iar cu cei care fug de război trebuie să ne comportăm uman. Nu spun că trebuie să fie primiţi, spre exemplu, albanezii din Kosovo, care cu siguranţă trăiesc greu, dar viaţa acestora nu le este pusă în pericol. Dar cei care vin din zone de război... unul dintre sirienii pe care i-am primit în casă mi-a povestit că a decis să plece de acasă atunci când al treilea din primii cinci cei mai buni prieteni a fost executat. L-am văzut spânzurat. Ce poţi spune acestui om? De nu ai rămas acasă? Nu trebuie să ne certăm cu celelalte ţări din Europa, pentru că rezvolvarea o puteam face doar împreună“, a mai declarat Gyurcsany Ferenc, la Horgoş.

Cu armata dincolo de gard

Nimeni nu ştie ce va fi, încotro o vor lua refugiaţii, dacă vor mai aştepta. Totul este imprevizibil şi pare să fie linştea dinaintea furtunii. O parte dintre cei care se aflau ieri la frontiera cu Ungaria au intrat în grava foamei. Au refuzat să mâncarea şi apa primită. „Sunt de şapte zile pe drum. Am plecat dintr-o tabără din Turcia şi doresc să ajung în Germania. Nu ştim cum să trecem graniţa spre Ungaria. Nu ne-am aştepat ca drumul nostru să fie blocat aici. Eu sunt dispus să merg în tabără pentru înregistrare şi amprentare, vreau să ajung legal în Germania. Dar nu putem face nimic. Doar aşteptăm“, a spus unul din migranţii originari din Siria.

image

De partea cealaltă a graniţei, Ungaria a trimis armata care păzeşte frontiera. În acest timp, guvernul din Serbia a decis ridicarea de tabere la Sombor, Siden, Subotica şi Kanija, toate localităţi aflate în apropierea de frontiera cu Ungaria.

La Beba Veche se pregăteşte ceva

În zona localităţii de frontieră Beba Veche (judeţul Timiş), atmosfera a fost extrem de încordată în cursul zilei de ieri. Pentru prima data, nici măcar primarul din Beba Veche, Ioan Bohâncanu, nu fost lăsat să se apropie de frontiera Triplex Confinium, între cele trei state: România, Ungaria şi Serbia. „Agitaţia este neobişnuită aici. Se pregăteşte ceva, cu siguranţă. Săptămâna trecută, Poliţia de Friontieră, ISU, ENEL au făcut o simulare, au ridicat corturi pentru o tabără pentru 500 de refugiaţi. Au adus duşuri, grupuri sanitare, bucătărie. După două zile au demontat tot. Cred că nu vom fi luaţi prin surprindere aici la Beba Veche, deşi locuitorii sunt speriaţi. Nu se ştie ce se va întâmpla“, a declarat Ioan Bohâncanu.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Refugiaţii şi-au făcut tabără pe tărâmul „no man's land“. Nimeni nu vrea să se înregistreze în Serbia. Baricada de la poarta Ungariei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite