Gara de Nord din Timişoara s-a transformat în raiul boschetarilor GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii străzii supravieţuiesc cum pot
Oamenii străzii supravieţuiesc cum pot

Veniţi din toată ţara pentru a apela la mila timişorenilor, oamenii străzii au ajuns să ocupe întreaga gară din oraş. Noapte de noapte, sala de aşteptare, dar şi vagoanele trase pe liniile secunde se transformă în dormitoare. În acest răstimp, în oraş funcţionează un singur centru privat pentru protecţia oamenilor străzii.

Moartea în Gara de Nord a bărbatului venit din Turda la Timişoara pentru găsirea unui loc de muncă atrage un semnal de alarmă în rândul autorităţilor privind persoanele fără adăpost. Cum noaptea temparaturile scad chiar şi la -15 grade celsius, oamenii străzii au ajuns să doarmă unde pot. Unii dintre ei se refugiază în canale, alţii dorm în scări de bloc, puţini reuşesc să prindă un loc la singurul centru privat destinat boschetarilor din oraş, iar restul se descurcă cum pot în Gara de Nord din Timişoara.

Bărbat scos din Gara de Nord din Timişoara în gerul năprasnic şi lăsat să moară ca un câine



„Din datele Poliţiei Feroviare reiese faptul că pe timp de noapte în incinta Gării de Nord din Timişoara dorm între 20 şi 30 de persoane. De fiecare dată când apare o persoană nouă, ea este dusă la secţie şi îi este verificată identitatea. Persoanei respective îi este recomandat să se ducă în localitatea de naştere", a spus Marinela Apostolache, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Timiş.

Cum conducerea Gării de Nord din Timişoara este conştientă de transformarea sălii de aşteptare în dormitor pentru oamenii străzii, de curând, firma de pază ce asigură securitatea călătorilor a primit o dispoziţie în scris prin care nu mai are voie să îi evacueze pe cei care nu îşi justifică prezenţa. „Până la urmă suntem şi noi oameni. Nu poţi să îi dai afară. Pe cont propriu, nemâncaţi, fără vreun leu în buzunar, la -15 grade nu poţi să rezişti prea mult. Îi ajutăm şi noi cum putem", a spus Cosmin Miloşev, şeful dispozitivului de pază din Gara de Nord.

Oamenii străzii supravieţuiesc cum pot



Fără ca autorităţile să se fi implicat până acum în acestă problemă, mediul privat a fost cel care a sponsorizat înfiinţarea unui centru privat. „Noi nu putem să găzduim mai mult de 50 de persoane. Regula de acces e ca beneficiarii noştri să nu fie băuţi sau să aibă aurolac la ei. E tristă situaţia, dar şi mai trist e că nimeni altcineva nu le sare în ajutor", a spus Emilian Toader, unul dintre îngrijitorii de la singurul azil de noapte din Timişoara.

Oamenii străzii supravieţuiesc cum pot

Citeşte mâine în ziarul Adevărul şi povestea altor timişoreni care supravieţuiesc la -15 grade!

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite