Fotoreportaj de excepţie realizat în anul 1944, la Lovrin. Cum arăta serbarea elevilor germani de Şcoala „Banatia“ din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografiile au fost realizate la Lovrin (judeţul Timiş) de Wilhelm Alexander Pragher, un fotoreporter german care a călătorit mult în România.

Noi fotografii inedite realizate de Wilhelm Alexander Pragher, au fost postate pe blogul willypragher.blogspot.ro.

De această dată este vorba de un fotoreportaj plin de viaţă realizat de Willy Pragher la Lovrin (judeţul Timiş), în data de 17 mai 1944. 

Albumul este descries astfel de Willy Pragher: “Din estul ţării ne repezim exact în partea opusă, la germanii din Banat. Serbare şcolară. Un fotoreportaj plin de viaţă şi de farmec”.
 

Fotograful care a lăsat în urmă aproximativ un milion de fotografii, în jur de 6.000 de negative pe sticlă, 27.000 de diapozitive, 110.000 de fotografii (pozitive) pe hârtie şi câteva sute de mii de negative de film, a surprins o ieşire a elevilor de la şcoala germană “Banatia” din Timişoara. 

Aceştia au petrecut o zi în localitatea Lovrin, întemeiată de şvabi, care în 1944 avea o populaţie de 4.000 de locuitori, mare lor majoritate germani. 

Germanii au părăsit România în anii comunismului. Conform recensământului din 2011, germanii reprezentau 2,36% din populaţia Lovrinului.

Clădirea şcolii „Banatia” (azi sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara) a fost ridicată în urmă cu 89 de ani. Aici a funcţionat cea Liceul German Catolic, în perioada 1926-1944. Căminul şcolii avea 450 de locuri.

În anul 1942 “Banatia” a intrat în posesia Grupului Etnic German (Deutsche Volksgruppe) de orientare nazistă, în urma unei înţelegeri încheiate între mareşalul Antonescu şi Hitler. După 23 august 1944, odată cu instalarea Armatei Roşii, şcoala a fost desfinţată.

image

Citeşte şi:

FOTO Imagini inedite cu Piaţa Unirii şi centrul Timişoarei din primăvara anului 1937, surprinse de fotograful german Willy Pragher

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite