Fotografie inedită din anul 1946: Regele Mihai semnează actul sfinţirii Catedralei Mitropolitane din Timişoara

Fotografie inedită din anul 1946: Regele Mihai semnează actul sfinţirii Catedralei Mitropolitane din Timişoara

Catedrala Mitropolitană din Timişoara

O fotografie rară surprinde un moment important al istoriei noastre: inaugurarea Catedralei Mitropolitane din Timişoara, pe data de 6 octombrie 1946, în prezenţa Regelui Mihai. Imaginea de arhivă pe care v-o prezentăm îi surprinde pe Regele Mihai şi pe Patriarhul Nicodim.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O zi frumoasă de toamnă. Cerul se limpezeşte şi îmbie, o atmosferă propice pentru meditaţie. Încă în zorii zilei, o mulţime imensă de credincioşi, veniţi din toate unghiurile Banatului la praznicul ortodoxiei bănăţene, se îndreaptă spre Catedrală. (...) La orele 9, sfânta litie aduce pe Înalţii Ierarhi: IPS Patriarh Nicodim, IPS Mitropolit Nicolae al Ardealului şi pe PP SS Episcopi: Vasile al Timişorii, Andrei al Aradului, Nicolae al Clujului, Nicolae al Orăzii şi Veniamin al Caransebeşului (...). La orele 9.30, goarnele anunţă sosirea Suveranului. Urale entuziaste străbat văzduhul. M. Sa Regele Mihai I coboară din maşină, însoţit de dl Petru Groza, preş. Consiliului de Miniştri şi ministru ad interim al Cultelor, fiind întâmpinat de domnii miniştri sosiţi mai nainte. (...) Îmbrăcat în uniforma aviaţiei, tânărul nostru Rege păşeşte în faţa IPS Patriarh Nicodim, sărutând crucea şi Evangelia. Mulţimnea isbucneşte într-un ropot frenetic de aplauze şi aclamă prelung: «Trăiască Regele!»“.

Acesta este începutul zilei de 6 octombrie 1946, aşa cum este descris pe prima pagină a publicaţiei „Biserica Bănăţeană“. Este vorba de ziua în care Regele Mihai I, însoţit de Petru Groza, a venit la Timişoara pentru a participa la inaugurarea Catedralei Mitropolitane.


Fotografia este proprietate a Lelands Sports&Americana şi a fost scoasă la vânzare pe Ebay. În centru, Regele Mihai. În stânga, Patriarhul Nicodim Munteanu.

Catedrala Mitropolitană din Timişoara, cu hramul „Trei Ierarhi“, a fost construită în perioada 1936-1941 şi este cea mai înaltă biserică din România (90,5 metri). Fotografia prezintă momentul în care Regele Mihai şi Patriarhul Nicodim se pregătesc să semneze actul comemorativ al sfinţirii catedralei. Încă din anul 1956, în catedrală se găsesc moaştele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş.

CITIŢI ŞI:

Fotografii care fac istorie, descoperite în arhiva unui colecţionar: gara din Băile Herculane, „cucerită“ de germani, în cel de-Al Doilea Război Mondial

Ultimele fotografii făcute pe insula Ada Kaleh, chiar înainte de inundarea ei. Imaginea unei lumi care se pregătea de apocalipsă

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

citeste totul despre: