Fotografie istorică cu ultimul locuitor al satului Lindenfend. Paul Schwirzenbeck a fost călcat de o maşină la Caransebeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Schwierzenbeck FOTO colecţia Erwin Ţigla
Paul Schwierzenbeck FOTO colecţia Erwin Ţigla

După Revoluţie, Lindenfeld (din judeţul Caras-Severin) avea un singur locuitor: Paul Schwirzenbeck, care, la 83 de ani, şi-a găsit sfârşitul într-un accident de maşină.

Lindenfeld este astăzi un sat-fantomă, situat în Munţii Semenic, la o altitudine de 1.122 de metri. Satul a fost înfiinţat germani din Boemia (numiţi pemi) în anii 1827-1828, alături de mai cunoscutele Gărâna şi Brebu Nou.

În 1924, la o aproape 100 de ani de existenţă, avea 230 de locuitori, dar după al Doilea Război Mondial mulţi au fost deportaţi în Siberia. Marea depopulare a început în perioada comunismului, când mai întâi unii locuitori au coborât în Caransebeş.
 

Paul Schwirzenbeck a refuzat să plece. A fost ultimul locuitor al Lindenfeldului. La 83 de ani, şi-a găsit sfârşitul într-un accident de maşină. Se spune că a coborât la Caransabeş, să pună la poştă o scrisoare pentru rudele din Germania. Se întâmpla în anul 1998.
 

O fotografie rară cu ultimul locuitor al Lindenfeldului a fost oferită de Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caras-Severin, pentru site-ul argument-cs.ro


Fotografia cu Paul Schwirzenbeck a fost realizată în anul 1995, la Kirweiul de la Gărâna. 


“La tradiţionala sărbătoare a Kirwei-ului de la Gărâna în anului 1995 îl întâlneam pentru ultima oară pe Paul Schwirzenbeck, cel care a rămas „ultimul mohican” al satului, murind tragic în urma unui accident de maşină la Caransebeş, în anul 1998. Astăzi, Lindenfeld este un loc straniu şi trist. Casele sunt goale, sunt prăbuşite, năpădite de vegetaţie. Doar biserica romano-catolică, sfinţită în data de 10 ianuarie 1858, mai străjuieşte satul. Acesteia i s-a refăcut în ultimii ani acoperişul de către Helmuth Kierer, unul dintre germanii Banatului de şes, care îşi petrece anual multe zile în Banat, astăzi fiind stabilit în Germania”, a transmis Erwin Josef Ţigla, pentru site-ul argument-cs.ro.

Mai jos puteţi vedea două fotografii la fel de rare, care au fost realizate la Lindenfeld în anul 1978. Cea de a treia poză este din 1982. SURSA FOTO Facebook
 

Lindenfeld 1978
Lindenfeld 1978
Lindenfeld 1978



Citiţi şi:

REPORTAJ Satul Lindenfeld, care nu mai are locuitori din 1998, renaşte din propria-i cenuşă GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite