Povestea fotografiei de la o nuntă de bikeri, în Timişoara anului 1927

Povestea fotografiei de la o nuntă de bikeri, în Timişoara anului 1927

O fotografie cu adevărat ieşită din comun a fost descoperită de timişoreanul Gabriel Toth. La nunta lui Lambert Anton şi Molnar Ana au asistat şi prietenii lor motociclişti şi biciclişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cotrobăind prin nişte vechituri, jurnalistul timişorean Gabriel Toth a dat peste o fotografie cu totul ieşită din comun. Poza este făcută la nunta străbunicilor săi, în anul 1927, la biserica Millenium din cartierul timişorean Fabric.
 
Nuntă de bikeri autentică. Străbunicul a fost ciclist, nu rocker. Dar nu ştiu la care club ciclist era. Am găsit poza întâmplător, după foarte mulţi ani, deşi o ştiam din copilărie, când mi-o arătase bunica mea. Străbunicul se numea Lambert Anton, provenea dintr-o familie de şvabi originari din Alsacia. El s-a născut deja la Timişoara. Străbunica se numea Molnar Ana, era unguroiacă din Timişoara”, a declarat Gabriel Toth.
 
În inedita fotografie de epocă, realizată în faţa intrării în biserica Millenium, se văd, pe lângă mirele şi mireasa, se văd trei motociclişti şi 16 biciclişti. Interesante sunt şi decoraţiile de nuntă aplicate pe spiţele roţilor. 
 
În fotografie mai apare lugojeanul Eugen Mayer, cu motocicletă având numărul de înmatriculare 32 TMS. Este vorba de o motocicletă marca Raleigh. Prima din stânga pare să fie un DKW”, a declarat Vlad Capotescu, reprezentantul Retromobil Club Român pe judeţul Timiş.
 
În perioada interbelică au existat în Timişoara mai multe reprezentanţe ale unor producători de motociclete.
 
Cea mai cunoscută a fost reprezentanţa din Piaţa Sfântul Gheorghe. „Firma Electron era principalul importator de motocilete şi biciclete. Erau cei mai puternici pe piaţa din Timişoara.  Avea motociclete marca Adler, BMW, DKW, Wanderer, NSU”, a mai spus Capotescu. 
 
Trebuie spus că în Timişoara, vehiculele pe două roţi au avut mereu căutare. În anul 1898, în oraşul de pe Bega existau numai puţin de patru cluburi de biciclişti: Tigris Kerekpar Egyesulet, Velocitas, Hunyadi Kerekpar Egyesulet şi Temesvari Bicycle Club. 

FOTO Maşinile fabricate în vestul României: Marta, prima de pe teritorul ţării, Malaxa, cea „furată“ de sovietici, şi „Lăstunul“ visat de Ceauşescu

Cum a confiscat Nicolae Iorga, prim-ministru al României, Lincolnul timişorenilor în anul 1931

O maşină de legendă din America – din filmele cu Clint Eastwood, Robert Redford sau Kim Basinger, pe străzile din Timişoara


FOTO Un Ford Mercury Monarch fabricat în 1979 face furori pe străzile Timişoarei

FOTO Bijuteriile pe patru roţi care fac turul României au ajuns la Timişoara. Mărcile de epocă Rolls-Royce, Buick, Plymouth şi Dodge atrag privile tuturor

Timişoara: Un bănăţean şi-a cumpărat motocicletă de război (GALERIE FOTO)

FOTO Maşina de Miliţie care a uimit Timişoara: „Poliţiştii mă opresc doar să facă poze“

 

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările