FOTO Zona zero a luptei împotriva coronavirusului din Timişoara. Care sunt paşii prin care trec pacienţii care ajung la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adela Marinescu este şefa departamentului Coronavirus de la Spitalul de Boli Infecţioase  "Victor Babeş" din Timişoara FOTO Ş.Both
Adela Marinescu este şefa departamentului Coronavirus de la Spitalul de Boli Infecţioase  "Victor Babeş" din Timişoara FOTO Ş.Both

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara este zona zero a luptei împotriva noului coronavirus în oraşul de pe Bega.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara luptă 24 de ore din 24 nu doar cu virusuri, ci şi cu panica oamenilor. Deşi de cele mai multe ori testele au fost negative, la spitalul de la Pădurea Verde au fost internaţi şi cei mai mulţi români infectaţi cu noul coronavirus Covid-19, şapte la număr. Trei dintre ei au fost declaraţi deja vindecaţi şi au plecat acasă. 

Am intrat în spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara pentru a vedea cum se luptă medicii din prima linie cu o boală care înspăimântă o lume întreagă. 

„Suntem prgătiţi pentru situaţii în care pacienţii vin cu suspiciune de coronavirus sau vin să se adresează spitalului nostru pentru consultaţii. Respectăm protocoalele internaţionale, care caută să evite contaminarea pesonalului nostru sau a altor pacienţi care sunt în ambulatoriul nostru. Circuitele sunt complet separate şi nu amestecăm pacienţii. Combinezoanele medicilor protejează în 95 la sută din situaţii. O dată pe zi medicul merge să vadă pacientul. Niciunul dintre pacienţi nu a necesitat terapie injectabilă, au fost instruiţi ce tablete să ia. Să existe un risc cât mai mic de contaminare a personalului, mâncarea se pune într-un spaţiu tampon. Ritmul de muncă la noi este mai mare pentru că sunt foarte mulţi oameni speriaţi. Infecţia propriu zisă nu prezintă o problemă. Avem mult mai multe gripe, rujeole şi alte patologii de boli infecţioase”, a declarat medicul Virgil Musta, principalul comunicator al Spitalului de Boli Infecţionase „Victor Babeş” din Timişoara. 

Spitalul Victor Babeş din Timişoara

   

Am putut vedea care sunt circuitele, paşii prin care trec cei care ajung la spital, condiţiile speciale în care trebuie sunt ţinuţi şi modul în care se comportă medicii cu ei. Şefa departamentului de Coronavirus de la Spitalul de Boli Infecţioanse, medicul Adela Marinescu, care a trecut printr-o instrucţie de o săptămână la Spitalul „Matei Balş” din Bucureşti.

Spitalul Victor Babeş din Timişoara

Pacientul care vine dintr-o zonă cu risc de contaminare sau a intrat în contact cu persoane bolnave, indiferent că este asimptomatic sau nu, este dus într-un salon pentru izolare. 

„În cazul suspiciunilor de coronavirus, pacientul sună mai întâi la numărul de telefon afişat peste tot. Medicul dedicat cazului merge şi îl preia, îl aduce într-o zonă cu circuit închis. Va deschide cabinetul de consultaţii. Distanţa dintre mine şi pacient este mai mare de doi metri, geamul este deschis. Încep cu întrebările obişnuite. În momentul în care ştim că pacientul vine dintr-o zonă de risc, prezintă şi simptomatologie, automat este dus în salonul cel mai apropiat, pentru izolare”, a spus Adela Marinescu. 

Spitalul Victor Babeş din Timişoara

Există un singur medic de laborator specializat în realizarea testelor pentru coronavirus. În unele zile, acesta a lucrat până după miezul nopţii, pentru a face testele. 

Spitalul Victor Babeş din Timişoara

Primul test pe care-l fac medicii este pentru gripă. Dacă este negativ, atunci se face şi testul pentru coronavirus. În caz ca e confirmat, rămâne izolat în încăperea în care a fost introdus de medici pentru control, până ce testele vor indica vindecarea.  

„Oamenii sunt speriaţi mai ales când sunt anunţaţi că trebuie să stea la izolator. Facem tot posibilul să liniştim pacienţii, că nu li se întâmplă nimic. Întreg consultul şi discuţia cu el poate să dureze o oră şi jumătate. În salon, pacientul are papuci şi pijama de unică folosinţă, strictul necesar pentru baie, apă, tot ce în trebuie să stea acolo. Suntem foarte meticuloşi. Este destul de obositoare această perioadă şi pentru noi. Cred că panica şi isteria este mai mare decât problema în sine. Nimeni nu vrea să îi ţină cu forţa, pur şi simplu ne gândim la cei din jur şi populaţia de risc. Atâta tot!”, a mai declarat Adela Marinescu.

Spitalul Victor Babeş din Timişoara

Până în acest moment, la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara au ajuns şapte persoane cu coronavirus. Doi dintre ei s-au vindecat şi au fost lăsaţi acasă. 

Spitalul Victor Babeş din Timişoara


 

Pacienţii luaţi de la domiciliu de cei de la SMURD, cu aşa numita “izoletă”, sunt duşi într-o altă aripă a spitalului. Şi în cazul lor medicii trebuie să respecte toţi paşii din protocol.

Spitalul Victor Babeş din Timişoara
Spitalul Victor Babeş din Timişoara



Citeşte şi:

Coronavirus în România. Încă două cazuri, descoperite sâmbătă. Numărul infecţiilor confirmate ajunge la 11

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite