FOTO Vizită istorică la Timişoara. Illy s-a întors la rădăcini, a băut cafea în Piaţa Victoriei, dar nu a putut intra în casa bunicului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrea Illy, presedintele companiei Illycaffè S.p.A., nepotul timişoreanului Francesco (Ferencz) Illy, inventatorul esspresorului modern, omul care a pus pe picioare grandioasa afacere Illy la Trieste (în Italia), a venit pentru prima dată în România, să cunoască locul de unde provine bunicul său.

Pentru prima dată, un membru din renumita familie de cafegii Illy, a venit în Timişoara, în căutarea rădăcinilor. Andrea Illy, preşedintele companiei Illycaffè S.p.A., însoţit de sora lui, Anna, s-a aflat într-o vizită privată în capitala Banatului, organizată de Consulatul Onorific al Italiei la Timişoara, prin consulului Niccolo Maso. Au venit să vadă de unde provine bunicul lor. Francesco Illy, născut la Timişoara în anul 1892, loc în care a trăit până la 22 de ani, până la începutul primului Război Mondial. 

Prima staţie pentru Andrea şi Anna Illy a fost Primăria Timişoara, unde au fost primiţi de viceprimarul Dan Diaconu, bucuros că a avut prilejul să povestească despre actualul oraş.
 

„A fost o reală plăcere să putem discuta timp de o ora despre oraş, despre moştenirea lui Francesco Illy, inventatorul maşinii de cafea, despre oamenii Timişoarei şi mediul prielnic care a permis inovaţia şi avansul tehnologic în toţi aceşti ani în Timişoara. Dezvoltarea Timişoarei din punct de vedere al investiţiilor, provocările oraşului în economia globală şi în regiune au fost subiecte de interes. Am pus bazele unei mai bune colaborări între oraşul Timişoara şi compania Illycaffè, companie care se află de 85 de ani în coordonarea familiei Illy, pentru o mai bună promovare a personalităţii lui Francesco Illy în oraş, din punct de vedere cultural şi turistic”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

image

Andrea şi Anna Illy după întâlnirea cu viceprimarul Dan Diaconu 

„La Trieste a găsit cele trei pasiuni ale vieţii sale”

După întâlnirea de la Primărie, oaspeţii din Italia au plecat într-un intinerariu, pe urmele stăbunilor. 

„Francesco Illy s-a născut aici, la Timişoara în 1892. A trăit aici până la 22 de ani, aici şi-a dobândit cunoştinţe în domeniu tehnic. S-a mutat apoi la Viena. Ca militar, ca soldat al imperiului a ajuns apoi în zona Trieste. La încheierea războiului a rămas la Trieste şi pentru că, Timişoara, între timp a devenit parte a României, iar la Trieste a găsit cele trei pasiuni ale vieţii sale: cafeaua, soţia şi oraşul Trieste. S-a dedicat visului său şi a făcut-o cu un accent deosebit pe inovaţie. De fapt, fabrica s-a născut concomitent cu două inovaţii importante: găsirea şi stabilirea presiunii necesare pentru a produce cafea espresso şi, pentru a dezvolta aroma cafelei, a brevetat limitele în care se presurizează gazul inert. Ceea ce noi ştim azi ca espresso se datorează lui Francesco Illy. Am putea să luăm în considerare şi o a treia invenţie, ca să spunem aşa, pieţele de desfacere îndepărtate. El mereu a vândut la distanţe mari de Trieste. Mai întâi în Italia în Sicilia, în sud şi apoi în străinătate”, a declarat Andrea Illy.  

image

Francesco Illy în tinereţe 

Plimbare prin Iosefinul lui Illy

Prima oprirea a fost în cartierul Iosefin, acolo unde, în urmă cu 126 de ani, avea să se nască Ferencz Illy, cum figurează în scriptele veacului al XIX-lea. Tatăl său, un tâmplar maghiar, se numea János, iar pe mama şvăboaică o chema Rössler Aloisia. 

Ştim din matricolă că Illy s-a născut în Piaţa Scudier nr.2 (astăzi strada Regele Carol I), iar imobilul familiei a stat în actuala stradă Văcătescu. În urma documentelor, reiese că pe acest teren, în 1898 s-a construit o casă nouă, proprietatea Mariei Panics. Vechile imobile care au existat s-au demolat, iar casa natală al lui Illy nu mai există.  

image

Anna Illy în curtea unde a copilărit bunicul ei 

Andrea Illy a putut însă să calce în curtea, prăfuită, cu pământ bătătorit, în care bunicul său avea să se joace până la vârsta de şase ani. S-a putut citi emoţia pe chipurile nepoţilor. Prea multe cuvinte nu găseau de spus. Andrea Illy a făcut o fotografie cu un stejar bătrân, în umbra căruia a crescut şi bunicul său. 

image

Andrea Illy şi bătrânul stejar din Iosefin 

Apoi, Andrea şi Anna Illy au intrat în biserica romano-catolică din Iosefin, locul unde a fost botezat Ferencz Illy. 

„Timişoara este un oraş de origine imperială, încărcat de cultură, cosmopolit, cu un spirit combativ, inovator care, cu siguranţă, are aceleaşi ingrediente pe care le-au avut toate localităţile în care a trăit bunicul meu.

Spun asta pentru că şi Viena unde a stat bunicul meu este un mix similar iar Trieste este renumit ca un oraş cosmopolit. Cred că rădăcinile lui culturale au găsit un teren fertil la Trieste şi mă surprinde să regăsesc aici aceleaşi ingrediente, vorba aceea, nimic nu apare întâmplător”, a spus Illy, despre vizita de la Timişoara. 
   

image

Andrea Illy în biserica romano-catolică din Iosefin 

Ghinion la vizitarea fostei case a familiei Illy

După ce a petrecut primii ani în Piaţa Scudier, familia Illy s-a mutat într-o casă de pe actuala stradă Al.Odobescu, însă nu au stat prea mult acolo. Într-un final, au ajuns într-o casă aflată pe strada Tirolului (adresa de atunci), astăzi strada Ciprian Porumbescu, din cartierul timişorean Elisabetin.

Casa aparţine unei familii de romi, care, în ciuda insistenţelor celor de la Consulatul Onorific al Italiei de la Timişoara, nu au fost de acord să îi lase pe oaspeţi să intre, nici măcar în curte. Se mai păstrează astăzi şi fostul atelier de tâmplărie al familiei Illy. 

Nu înainte de a încheia scurta vizită la Timişoara, Andrea Illy a vizitat şi fosta şcoală a piariştilor (actualmente este Şcoala Populară de Arte), unde Illy a făcut şcoala primară, iar apoi de afară a admirat de afară fosta şcoală profesională (actualul Colegiu Tehnic Ferdinand), unde bunicul său a învăţat să fie profesionst.
 

image

Anna şi Andrea Illy în Piaţa Libertăţii 

Illy, la o cafea Illy în centrul Timişoarei

În final, Andrea Illy şi-a îndeplinit o dorinţă. A comandat o cafea Illy pe o terasă din centrul Timişoarei. Apoi a concluzionat. „Atât cât am putut eu cunoaşte este un oraş care în ultimele decenii a cunoscut o dezvoltare extraordinară beneficiind de investiţii externe semnificative. Cred că după ce s-a stabilizat sectorul industrial, aşa că sectorul servicii are şansa de a prelua locul, fie că vorbim de cultură, sport, localuri, servicii medicale. Este momentul afirmării vocaţiilor. Mi se pare că oraşul este foarte atractiv pentru forţa de muncă.

Oportunitatea pe care o oferă anul 2021 în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană este un reper care trebuie luat în calcul proiectelor strategice culturale şi de turism”, a afirmat, în final, Illy.

image

Andrea Illy bea cafea Illy 

Povestea de succes Illy

În 1914, la 22 de ani, Francesco Illy s-a înrolat ca ofiţer în armata austro-ungară şi a plecat în Primul Război Mondial. 

Mai întâi s-a stabilit la Viena, iar apoi s-a mutat la Trieste, în Italia. S-a căsătorit cu Vittoria (care a fost consulul Ungariei la Trieste) şi au avut doi copii, Ernesto şi Hedda. La Triste s-a angajat la Hausbrandt, o firmă locală care se ocupa cu prepararea şi comercializarea cafelei. După o primă experienţă de întreprinzător cu o companie producătoare de cafea, Emax, a fondat, în 1933, Illy Caffe. 

În 1935 şi-a brevetat invenţia, espressorul de cafea. După moartea sa, în 1956, compania a fost preluată de fiul său, Ernesto, care a trăit până în anul 2008.

image

Astăzi, compania de la Triste este condusă de Andrea şi Riccardo Illy.


Citiţi şi:

Pe urmele lui Francesco Illy, inventatorul espressorului modern şi al brandului Illy: în ce casă a locuit acum 100 de ani la Timişoara

Am descoperit curtea din Timişoara în care a copilărit faimosul cafegiu Francesco Illy FOTO


Povestea lui Francesco Illy, inventatorul espressorului modern. S-a născut la Timişoara în urmă cu 125 de ani

Illy, povestea unei cafele cu parfum timişorean
 

Francesco Illy, Cetăţean de Onoare post-mortem al Timişoarei: titlul  a fost acordat în şedinţa extraordinară a Consiliul Local

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite