FOTO Vitezomanii din perioada interbelică. Imagini unice de la primele concursuri de motociclete din Banat

FOTO Vitezomanii din perioada interbelică. Imagini unice de la primele concursuri de motociclete din Banat

Cele patru motociclete care au luat startul la concursul din 1927 FOTO Colecţia Vlad Capotescu

Primele concursuri de motociclete din Banat s-au desfăşurat în anii 1927, 1929 şi 1931. În 1930 a avut loc primul raliu, iar în anul 1926 primul concurs de biciclete.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1930, la Timişoara s-a organizat primul concurs de automobile din Banat. Printre cei care au participat a fost şi Principele Nicolae. Cu trei ani inaintea raliului, în vara lui 1927, la Timişoara a avut loc primul concurs de motociclete. Acesta s-a desfăşurat pe ruta Timisoara- Arad, iar la start s-au prezentat doar patru concurenţi.
 
O veche fotografie cu concurenţii a intrat în posesia timişoreanului Vlad Capotescu, autorul cărţii “Automobilul în Timişoara interbelică”, care a putut afla detalii după numerele de înmatriculare ale motocicletelor.
 
“Motocicleta cu numărul 1019-Tms a apartinut lui Gustav Csalah şi era marca Raleigh. Motocicleta cu numarul 907-Tms pare a fi marca Arie”, susţine  Vlad Capotescu.
 
În zilele de 14 şi 15 septembrie 1929, a avut loc cel de al doilea concurs de motociclism, de această dată pe traseul Timişoara – Cluj Napoca – Târgu Mureş – Timişoara.
 
“Particianţi au fost surprinşi într-o fotografie de grup înainte de start. Din Orţişoara a participat motocicleta înregistrată cu numarul 48-ORT şi înscrisă cu număr de concurs 18. Din judeţul Timiş-Torontal apar în fotografie motocicletele înregistrate cu numerele 13-Tms, 277-Tms şi 304-Tms”, a mai spus Capotescu.
 
 
În anul 1931, ziarul Vestul, publica reclama la marca de motociclete BMW comecializată de firma Electron, prin prisma victoriei în Cupa Sever Bocu care s-a desfăşurat pe traseul Timişoara – Şag – Parţa. Acest traseu a fost cunoscut şi sub denumirea de ”Triunghiul Şagului”, pe care s-a desfăşurat şi concursul de automobilism din anul precedent, 1930.
 
 
“Ca fapt divers, înaintea primului concurs de motocilete din 1927 şi a celui de automobile din 1930, s-a desfăşurat în anul 1926 de la Timisoara la Buziaş, primul concurs de…biciclete! Participanţii la acel concurs s-au fotografiat la Buziaş în faţa vilei imperiale”, a povestit Vlad Capotescu. 
 

Citeşte şi:
 
Primul concurs internaţional de maşini din Banat, de la Timişoara, din anul 1930, s-a încheiat cu o tragedie


Fotografii neştiute din Timişoara anilor '40. Ofiţeri nazişti fericiţi să se afişeze cu proprietarul unei maşini Dodge superbe


O maşină de legendă din America – din filmele cu Clint Eastwood, Robert Redford sau Kim Basinger, pe străzile din Timişoara

FOTO Un Ford Mercury Monarch fabricat în 1979 face furori pe străzile Timişoarei

FOTO Bijuteriile pe patru roţi care fac turul României au ajuns la Timişoara. Mărcile de epocă Rolls-Royce, Buick, Plymouth şi Dodge atrag privile tuturor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: