FOTO VIDEO Timişoara, oraşul tramvaielor nemţeşti. Cum s-a trecut de la rablele „Timiş“ la luxoasele „second-handuri“ din Bremen şi Karlsruhe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tramvaiele care au circulat pe liniile din Bremen şi Karlsruhe deservesc acum populaţia din capitala Banatului. Ele au costat între 500 şi 1.700 de euro.

Una din cele mai inteligente mişcări ale administraţiei "Ciuhandu" a fost înlocuirea întregului depou de tramvaie din Timişoara. Vechile tramvaie Timiş, fabricate în anii '70-’80 chiar la intreprinderea Electrometal din Timişoara, au fost înlocuite de tramvaie „Made in Germany”.

Timişorenii care au prins vremea schimbării îşi aduc aminte cu plăcere momentele în care pe şinele din oraş au apărut noile tramvaie. Erau de fapt tramvaie "second-hand", însă diferenţa dintre pătrăţoasele tramvaie Timiş şi Wegmann-urile nemţeşti erau ca cele între o Dacie 1300, care pornea doar împisă, şi un luxos Mercedes „Cobra”.

În tramvaiele timişorene, iarna era frig, geamurile şi uşile nu se închideau, zdrăngănea totul din încheietură. Cele nemţeşti erau confortabile, silenţioase, călduroase. Tramvaiele Wegmann, fabricate în anii ‘60-’70, au circulat pe străzile din Bremen, Karlsruhe şi Munchen. Unele au fost scoase din circulaţie în anii '90, altele au deservit populaţia de acolo până la sfârşitul anilor 2000. De menţionat că şi astăzi în Bremen mai circulă cele două modele "exportate" de Timişoara, în paralel cu tramvaiele moderne.

image

Tramvaiele care au fost scoase din circulaţie au oferite la preţuri de chilipir Timişoarei în baza bunelor relaţii pe care le avea municipalitatea de pe Bega cu germanii.

Au costat între 500 şi 1.700 de euro. Un tramvai nou ajunge la 2 milioane de euro

În Timişoara, circulă astăzi aproape 100 de tramvaie fabricate în Germania. Ele au fost donate în mai multe tranşe. Chiar dacă era vorba de donaţie, Primăria Timişoara a fost nevoită să plătească între 500 de mărci şi 1.700 de euro pe bucată, pentru a respecta legislaţia germană şi pentru a acoperi cheltuielile cu scoaterea lor din circulaţie.

image


 

Nu puţini bani au fost cheltuiţi pentru transportul tramvaielor care a fost făcută cu trenuri. S-a plătit şi 100.000 de euro pentru transportula cinci tramvaie. Afacerea a fost însă excelentă pentru timişoreni, care au posibilitatea să călătorească cu tramvaiul ca în Germania. Asta în condiţiile în care, astăzi, un tramvai nou costă în jur de două milioane de euro. Unde mai punem că şi acum circulă aceste modele în oraşele germane.

image


 

Tramvaiele scoase din circulaţie în Bremen şi Karlsruhe au avut reparaţii capitale făcute la zi şi erau în stare perfectă de funcţionare. Vechile tramvaie marca Timiş au fost trimise la casat.

image


 

Conform siteului RATT, în anul 2000 au venit în Timişoara 33 de tramvaie, în 2001 au fost aduse 15, în 2002-cinci, în 2003 -opt, în 2004 -opt, în 2007 -20, în 2009, cinci, în 2010 alte cinci bucăţi. Primele tramvaie germane au fost achiziţionate în perioada 1991-1999. Timişoara a înlocuit şi autobuzele şi troleibuzele RATT-ului. Au fost aduse autobuze din Belgia (Bruxellles), Franta (Mulhouse), Austria (Salzburg), troleibuze din Germania (Eberswalde, Weimar, Esslingen), Austria (Salzburg), Elvetia (Winterthur) şi Franta (Lyon).

image


Vechile tramvaie Timiş au fost trimise la casat FOTO RATT
 


Travaiele nemţeşti de pe străzile din Timişoara  VIDEO 1 şi VIDEO 2



Citiţi şi:
 

Aniversarea a 145 de ani de la primul tramvai tras de cai, în Timişoara. A fost al treilea după New York şi Paris

Nostalgii timişorene. Amintiri despre oraşul de altădată: "Pe vremea tramvaiului cu cai"

Cu tramvaiul prin centrul Timişoarei: imagini istorice realizate de olandezul Oerlemans GALERIE FOTO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite