FOTO VIDEO Povestea de basm a Evei Labadi, artista care a părăsit Canada pentru România şi i-a cucerit pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eva Labadi Megyes este actriţă, regizoare, realizatoare de emisiuni pentru copii şi, din 2011, noul manager al Teatrului de păpuşi "Merlin"din Timişoara.

Nu există copil în Timişoara care să nu fi crescut, după Revoluţie, cu “Piticul cel urât”. Este un personaj de poveste inventat la începutul anilor '90 de actriţa Eva Labadi. Din 1992 până în 2004, Eva a realizat emisiunea pentru copii "Piticul cel Urât", de la TVR Timişoara, iar din 1992 până în ziua de astăzi, este realizatoarea emisiunii radiofonice "Piti Show", de la Radio Timişoara.

Chiar dacă are 46 de ani, de mai bine de 20 de ani duce cu ea rolul de “copil”, prin emisiunile sale şi spectacolele de la teatrul de păpuşi din Timişoara, în festivaluri, showuri stradale, reprezentaţii în Occident, cât şi la Facultatea de Actorie din Timişoara, unde este lector universitar (sau profesor invitat la Universitatea Queend din Ontario-Canada).

Este un om care şi-a dedicat toată viaţa teatrului de păpuşi şi copiilor. Rolul ei a fost de a face o altfel de educaţie cu cei mici, fără să pretindă vreodată statulul de vedetă sau rolul de persoană publică pe care-l îmbracă majoritatea celor care conduc în ziua de azi instituţii ori au activităţi sociale.

Eva Labadi are universul ei, alături de personaje din poveşti, înconjurată mereu de copii. Trăieşte pentru a împărtăşi şi a aduce un zâmbet şi fericire celor mici. Din 2011, Eva Labadi a preluat conducerea Teatrului de Păpuşi "Merlin" din Timişoara.

"Am avut o copilărie foarte fericită, splendidă. Am fost un copil iubit" 

Eva Labadi susţine că dragostea pentru teatrul de păpuşi vine de la mama ei. „Am fost un copil vesel, unic copil la părinţi. Şi am avut o copilărie foarte fericită, splendidă. Am fost un copil iubit. Am avut parte de poveşti superbe, clasice, pentru că bunica mea a citit foarte mult, iar mama se juca cu un ursuleţ care <îmi spunea> poveşti. De aici vine magia pentru păuşi şi dragostea pentru păpuşi. De la mama, care a avut răbdare şi dragoste! Cea mai frumasă poveste de care îmi aduc aminte este «Mica Sirenă». Este o poveste de dragoste şi despre sacrificiul de sine. Atunci nu am realizat asta. Nu am înţeles de ce Sirena a trebuit să se sacrifice şi de ce a murit. Am şi plâns foarte mult”, a spus Eva Labadi.

image

Primul ei rol a fost „Mowgli” din „Cartea Junglei”. „Spectacolul a fost realizat de Ioona Rauschan, o personalitate foarte puternică, culturală, în 1986. Atunci am primit acest rol. Eram proaspăt absolventă a Liceului Maghiar. Aveam un accent maghiar foarte dezvoltat, la care am lucrat foarte mult. Acest rol mi-a deschis porţile acestei minunate lumi – teatrul de păpuşi. Faptul că a avut succes la festivale mi-a adus faimă. Aveam o voce subţire, de copil mic, naturală. S-a potrivit foartre bine pentru rol”, a declarat actriţa.

A intrat în radio şi televiziune

În 1992 a „aterizat” la Radio Timişoara, invitată la o emisiune pentru copii. Avea să primeacă acestă emisiune, pe care a botezat-o „Piti-Show”. De atunci, această emisiune se desfăşoară fără întrerupere. „Am inventat un pesonaj, Piticul cel Urât, care a apărut iniţial la televiziunea TVT 89, apoi la Europa Nova, Analog TV şi la TVR Timişoara. Am lucrat cu mare plăcere în televiziune. Sâmbătă de sâmbătă aveam critici din partea mamei”, adaugă Eva.
 

Personajul Piticul cel Urât, interpretat de Eva Labadi de 20 de ani, are o poveste specială. „A venit de pe PitiTerra, doreşte să afle cât mai multe despre specia umană şi tot ce se leagă de Pământ. A aterizat la Radio Timişoara. Este foarte îndrăgit, pentru că emisiunea este în direct. Acum am colaboratori foarte mulţi, copii, cu care dezvoltăm împreună emisiunea”, a mai declarat Eva Labadi.

În lume, toţi suntem conduşi, într-un fel sau altul, de cineva, de ceva. Se spune chiar că şi noi suntem ca nişte păpuşi. În cazul Evei Labadi, ea este cea care conduce şi dă viaţă personajelor.
 

„Este minunat să conduc...Este un stil de viaţă pentru mine. De a juca teatru pentru copii, de a mânui păpuşi indiferent de forma lor. Îmi place foarte mult. Este modul meu de exprimare, Fiecare artist are un fel de mod. Asta am primit eu de la Dumnezeu, un har, un talent, pe care, mă susţin toţi din familie în această activitate artistică. Este foarte important să fi susţinut şi iubit”, afirmă artista.
 

image


Interesant este că Eva Labadi nu a jucat niciodată pe scena teatrului mare. „O singura dată am fost furată de la Teatrul de Păuşi. Fostul director de la Teatrul Maghiar din Timişoara m-a furat de la păpuşi. A vrut să mă pună într-un rol, într-o scenetă. Până la urmă nu am acceptat. E diferenţă mare. Sunt două meseri diferite. Eu am ales teatrul pentru copii şi teatrul de animaţie”, explică Eva.
 

Întâlniri spectaculoase cu copiii de altădată
 

Copiii care au urmărit-o acum 15-20 de ani sunt astăzi persoane mature. Cum arată o întâlnire a “Piticului cel Urât” cu ei astăzi? 
 

„Întâlnirile cu cei care m-au urmărit, de exemplu, acum 23 de ani, sunt spectaculoase. Să vă dau un exemplu. M-am întâlnit cu un bărbat în tramvai. M-a întrebat. «Nu vă supăraţi. Sunteţi Piticul ce urât?». Zic: da. «Ştiţi, la vârsta de trei ani, am fost la dumneavoastră în emisiune şi am spus poezii». Am încremenit! Mi-am dat seama cât de mulţi ani au trecut de atunci. E frumos. Copiii care mă înconjoară ţin această emisiune mereu veselă şi vie”, a spus Eva Labadi.
 

Faptul că fiecare generaţie este altfel poate să o confirme şi Eva Labadi. Păpuşarii trebuie să se adapteze cerinţelor de astăzi. 


„Copiii de acum 20 de ani erau altfel. Mai liniştiţi, mai răbdători. Ascultau. Cei din ziua de azi nu au răbdare să asculte actorul de pe scenă, mai ales păpuşa. Trebuie să fie extrem de vioi spectacolul, păpuşa să fie foarte convingătoare, să poată să comunice. Avem un spectacol care se adresează copiilor din ziua de astăzi: «Frumoasa şi Bestia». Sunt foarte foarte intersaţi de el”, a povestit Eva Labadi.

image



Timişoreanca este vedetă pentru copiii de până la 12 ani. În lumea maturilor, devine o persoană normală, care nu face parte din cultura showbizului românesc, cel promovat de canalele media.

„Sunt un om fericit şi bogat sufleteşte. Visul meu nu a fost să fiu promovată şi să devin o vedetă oarecare. Nici nu m-am gândit vreodată. Îmi trăiesc modul de viaţă. Pur şi simplu mă joc şi fac ce doresc. Nu am dorit să fiu vedetă”, afirmă Eva Labadi.
 

La începuturile carierei de actriţă-păpuşar, Eva Labadi a avut un moment în care s-a gândit să renunţe. „Aveam 19 ani şi jucam «Plăcinta nemaipomenită». Într-o dimineaţă m-am uitat în oglindă şi mi-am descoperit primele riduri. Era un rol cu oameni pe scenă, costum cu plăcintuţă. Mama a fost cea care mea m-a liniştit. Mi-a spus că asemenea întâmplări vor veni cu trecerea timpului. Nu au mai venit. Joc şi acum cu cea mai mare plăcere şi voi juca şi la 80 de ani dacă voi avea putere”, a spus Eva Labadi.


A preluat Teatrul de Păpuşi „Merlin”


De trei ani a preluat conducerea Teatrului de Păpuşi şi Tineret „Merlin” din Timişoara. Eva Labadi-Megyes a preluat instituţia cu gândul să facă performanţă. Ca atare, în 2013, România a fost reprezentată la Carnavalul Mondial al Păpuşilor de la Jakarta, Indonezia, de trupa timişoreană “Merlin”, care a câştigat premiul Premiul pentru cea mai bună comedie cu păpuşi, “Best puppet comedy”, cu spectacolul “La La La Dracula”.


“Am mai multe vise-planuri. Primii paşi au fost cu mare succes îndepliniţi. Renovarea teatrului, înnoirea repertoriului cu spectacole mai directe şi mai actuale. Dar le ţinem şi pe cele clasice, care se joacă cu succes de 30 de ani. Suntem în turneu de promovare a oraşului Timişoara Capitala Culturală – la Karlsruhe, cu «Frumoasa şi Bestia». Vom ajunge în nordul Germaniei, la Braunschweig – şase spectacole până în 19 decembrie când ne vom întoarce la Timişoara”, a mai spus Eva.

image

În data de 12 decembrie s-a acordat Teatrului Merlin diploma de excelenţă din partea primarului Nicolae Robu pentru spectacolul „La La La Dracula”.

Emigrarea în Canada şi revenirea acasă
 

Eva Labadi a avut un moment în care a încercat să îşi refacă viaţa pe un alt continent. Aceasta a fost emigrată în Canada, alături de soţul ei, timp de doi ani. A locuit la Kitchener – Ontario.
 

„Am ales să plec în Canada pentru că soţul meu îşi dorea foarte mult. Dumnezeu ne-a încercat. Am avut loc de muncă foarte bun şi bine plătit. El la primăria din Kitchener – la cercetare gaz, iar eu un post de actor la Teatrul Multicultural al oraşului Kitchener. Nu am putut să mă adaptez stilului de viaţă. M-am întors în România. Spun că se poate trăi în România dacă vrei, dacă ai bună voinţă, imaginaţie, speranţă, dacă eşti pozitiv şi inventiv şi nu pui mereu răul în faţă. Mă simt excelent acasă”, a mai spus Eva Labadi.
 

Proiectele Evei Labadi pentru 2014, cu Teatrul „Merlin” sunt în număr de două: „Continuarea acestui turneu de promovare, «Timişoara oraşul meu în Europa». Prezentăm Timişoara în oraşele înfrăţite cu noi. După Karlsruhe urmează Rueil Malmaison şi Graz. Este un proiect mai lung. Curg invitaţiile, sigur va avea succes acest proiect. Al doilea proiect este un spectacol de stradă, Baronul de Münchhausen – un spectacol foarte mare în colaborare cu Teatrul Maghiar, Teatrul German, Teatrul Naţional, Opera şi Filamronica Banatul. Va fi un spectacol în stil baroc cu decoruri baroc, cu tot ce înseamnă epoca baroc”, a concluzionat Eva Labadi.

Ea este managerul proiectului “Căruţa cu poveşti” - pentru păstrarea limbii române-materne peste hotare în zonele de lângă granită, realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român din Budapesta.


Planul managerial al Evei cuprinde şi refacerea clădirii istorice din cartierul Iosefin, în care se află Teatrul „Merlin”. 


 





Citiţi şi:
 

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români. Cristi Georgescu, jurnalistul cu un singur braţ care face presă fără complexe


VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România

FOTO VIDEO Cei mai frumoşi români: Alexandra Marcu a dus tricolorul pe cei mai înalţi vulcani ai lumii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite