FOTO VIDEO Minune inginerească la Timişoara. Puzzle din 150.000 de piese al stăvilarul austriac descoperit la City Business Centre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început remontarea stăvilarului habsburgic de la City Business Centre din Timişoara. Arhitecţii şi specialiştii vor recompune monumentul istoric într-o piaţetă.

În timpul lucrărilor la fundaţia unei noi cladiri de birouri, a fost descoperit un stăvilar construit de austrieci în secolul al XVIII-lea, parte a fortificaţiilor oraşului Timişoara. Structura s-a păstrat aproape intactă datorită mediului umed şi mlăştinos, astfel că s-a decis salvarea ei. Ministerul Culturii a aprobat trei dintre proiecte: îngroparea stăvilarului şi realizarea unui desen la parterul clădirii de birouri, păstrarea lui la subsolul clădirii şi mutarea ei.

Reprezentanţii City Business Centre, condus de omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor, au ales cea mai dificlă şi cea mai costisitoare variantă. În jur de 600.000 de euro costă operaţiunea de demontare a stăvilarului, tratarea şi conservarea fiecărei bucăţi şi element, iar apoi reaşezarea lor ca un veritabil puzzel într-o viitoare piaţetă, aflată la 20 de metri de locul iniţial.

Întreaga operaţiune este o premieră pentru această parte a Europei de Est.

“Vor fi remontate practic toate părţile originale care au fost scoase, ca un veritabil puzzel, fiecare bucă pe poziţia originală. Recrăm stăvilarul într-un mediu mai bun, să poată supravieţui. Totul este despre dezvoltare, viitor şi tehnologie. Reuşim să integrăm în mod pozitiv o parte din trecutul nostru, al oraşului”, a declarat Ovidiu Şandor (foto).

image

Peste 150.000 de piese care formează acest puzzle vor fi reasamblate într-un mediu controlat. Lemnul de sute de ani, odată scos din apă şi ar fi putrezit imediat. Componentele stăvilarului nu pot fi expuse soarelui, mediului natural unde este mutl oxigen şi factori perturbatori, astfel că întreaga structură din lemn va fi sub apă şi în noua locaţie.

“Toată cantitatea de lemn a fost ţinută timp de câteva luni în nişte bazine pe care le-am construit special, într-un depozit. Apa a fost schimbată din două în două săptămâni, tocmai pentru a nu apărea diferite bacterii care să atace lemnul”, a mai spus Ovidiu Şandor.

image

După lucrările de cercetare, demontare şi conservare, constructorii au pregătit deja terenul pentru viitorul amplasament al stăvilarului: o piaţetă publică-muzeu la intrarea în City Business Centre.



“Operaţiune a legată de stăvilar aduce multe provocări. De la cele arheologice - la cele tehnice şi ştiinţifice, legate de conservarea unui astfel de obiect, dar şi de urbanistiucă şi arhitectură. Credem că e o alăturare foarte fericită într-un proeict modern, care priveşte în viitor, care integrează în cadrul său şi această structură, acest monument istoric, care ne spune pe undeva de unde venim şi ne ajută să mergem înainte”, a mai spus Şandor.

Este prima operaţiune de mutare şi de salvare a unei asfel de obiectiv făcut în România, cu atât mai mult cu cât este făcută de o entitate privată.

“Este o surpiză plăcută. Iniţial aveam o altă strategie. Vroiam să integrăm arta urbană, cu artişti importanţi pe plan internaţional. Aveam integrată apa într-un alt mod. Am preluat problema din mers şi vestigile vor deveni un subiect foarte important. Elementul acvatic este foarte important. Această lucrare va fi extrem de apreciată şi de cei din oraş, dar şi a specialiştilor din occident”, a afirmat Vlad Gaivoronschi, arhitetul clădirilor CBC.

La restaurarea stăvilarului participă specialist în conservare şi restaurare din România, Italia şi Coreea de Sud. Vor fi folosite doar piesele originale din lemn, piatră şi cărămidă.

“Putem spune că în primăvara anului 2015, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea sa, într-un veritabil punct muzeologic în aer liber", a mai spus Ovidiu Şandor.
 

image





Puteţi vedea imagini filmate pentru trailerul unui documentar realizat de regizorul Florin Iepan
 

 

image
image

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Începe mutarea ecluzei habsburgice. Va fi un puzzle uriaş de demontare şi reconstruire a stăvilarului

 

FOTO Proiect spectaculos de salvare a ecluzei habsburgice a bastionului Cetăţii Timişoarei

FOTO EXCLUSIV Ecluza bastionului Timişoarei, descoperită la City Business Centre, poate fi salvată

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite