
„Recviem pentru Dominic”, un documentar nominalizat la Globul de Aur, în 1990, nedifuzat vreodată pentru publicul din România, ascunde una dintre cele mai terifiante poveşti din timpul Revoluţei din 1989, de la Timişoara.
Dominic Paraschiv (care atunci avea 44 de ani), cel care avea să primească pe nedrept eticheta de „Măcelarul din Timişoara”, era inginer la întreprinderea chimică Azur, aflată în Calea Buziaşului din oraş. În 22 decembrie 1989, şi-a făcut apariţia acolo un detaşament de 18 militari de la Unitatea Militară 01115 Timişoara, comandat de locotenentul major Negrea Constantin. Militarii aveau misiunea de a asigura paza intreprinderii de „terorişti”.
Dominic Paraschiv era şeful gărzii patriotice de la Azur şi era din rândul angajaţilor care apărau fabrica. S-a arătat nemulţumit că militarii trimişi au ajuns fără arme, astfel că, la instistenţele sale, înainte de lăsarea întunericului, mai mulţi soldaţi în termen au plecat la unitate pentru a ridica arme şi muniţie. Avea să plece cu ei şi Dominic Paraschiv. La unitate, inginerul a pus mâna, pe acuns, pe o mitralieră şi pe nişte muniţie.
Dumnezeu, armele şi execuţia
După ce s-au întors înarmaţi la fabrică, militarii, dar şi colegii lui Paraschiv au povestit că acesta din urmă începuse să aibă un comportament ciudat şi că, la un moment dat, şi-a ameninţat câţiva colegi de muncă pentru că nu-i împărtăşeau crezul anti-comunist. Ameninţările au ajuns la urechile comandantului Unităţii Militare, Gheorghe Blidaru, care le-a ordonat soldaţilor să îl găsească pe Dominic Paraschiv şi să recupereze arma de la acesta.
În 24 decembrie ‘89, plutonierul Odon Varga, însoţit de doi militari înarmaţi îl găsesc pe inginer când acesta ţinea puşca aţintită asupra unor colegi pe care i-a pus în genunchi să se roage la Dumnezeu. Plutonierul i-a ordonat să se dezarmeze, însă şeful gărzii patriotice nu a aruncat arma din mână, astfel că a fost împuşcat cu trei gloanţe în abdomen. Grav rănit, Dominic Paraschiv a fost transport de urgenţă la Spitalul Judeţean din Timişoara.
Martirul mort cu mâinile legate şi cu o plasă de poartă pe el
Aflat pe patul de spital, Paraschiv era prezentat opiniei publice, în acele zile sângeroase, ca „Măcelarul din Timişoara”. În cârca lui s-au pus zeci de morţi din timpul Revoluţiei. Paraschiv zăcea pe patul de spital, în perfuzii, cu mâinile legate şi acoperit cu plasa unei porţi de fotbal adusă de pe Stadionul „1 Mai” (n.r. - în prezent, Stadionul „Dan Păltinişanu”), aflat în faţa spitalului. Aşa s-au asigurat cei din jurul lui că „periculosul terorist”, aflat acum pe patul de moarte, nu va putea evada din spital.

În primele zile din 1990, la Timişoara soseşte Robert Dornhelm, un regizor austriac. Născut în capital Banatului, Dornhelm a fost coleg de şcoală cu Dominic Paraschiv la Liceul „Nikolaus Lenau”, dar a emigrat în Austria cu părinţii, pe când avea 14 ani. A rămas, însă, bun prieten cu cel supranumit „Măcelarul din Timişoara” şi s-a întors în oraşul natal special pentru amicul său, afând că acesta murise în chinuri groaznice, fără îngrijiri medical. Convins că lui Paraschiv i se făcuse o mare nedreptate, Robert Dornhelm se decide să facă un film despre destinul prietenului, devenit un caz foarte sensibil în Timişoara acelor vremuri tulburi de după Revoluţie.

În timpul filmărilor pentru "Recviem pentru Dominic"
„Eram, atunci, la biroul cu relaţii externe al CPUN. Cererea a venit de la Ambasada Românei din Viena. Robert Dornhelm a ştiut că vrea să facă un film despre Dominic Paraschiv, dar, pentru că îi era teamă de un refuz, în cerere era trecut un film numit «Oraşul eroilor».

Interdicţia de la generalul Chiţac
Veştile despre filmările de la Timişoara, care se făceau inclusiv în incinta sediului Poliţiei Judeţene, ajung foarte repede şi la Bucureşti, de unde vine un ordin chiar de la generalul Mihai Chiţac, ministru de Interne în perioada 1989 - 1990, prin care interzice continuarea filmărilor. De altfel, Chiţac a fost unul dintre cei aflaţi în echipa de generali (alături de Ion Coman, Victor Stănculescu, Ştefan Guşă şi Constantin Nuţă) trimisă de Nicolae Ceauşescu la Timişoara, în 17 decembrie, ca să reprime Revoluţia.
Vaida, actor şi cascador

Corneliu Vaida pe acoperişul Operei. Secvenţă din film
Rolul lui Paraschiv este intrepretat de austriacul August Schmolzer, iar cel al soţiei lui Dominic, Codruţa-Sala Paraschiv, de către Angelica Schultz, tot din Austria. În film apare, în câteva secvenţe, şi „actorul” Corneliu Vaida, trecut în distribuţia filmului ca şi cascador. Un alt personaj interesant din film este Romică Rusu, un celebru „om al străzii” din Timişoara, cunoscut ca informator, care avea domiciliul la Hotel Timişoara. El a murit la sfârşitul anilor ‘90. În film mai apar Erich Pfaff, fostul directorul al Liceului „Lenau” şi actriţa Teatrului German din Timişoara, Ida Gaza-Jarczek.
Filmul „Recviem pentru Dominic” a fost nominalizat, în 1990, pentru Globul de Aur la secţiunea documentar-ficţiune. Atunci, Corneliu Vaida a fost prezent la gala de la Veneţia. „Am ajuns întâmplător la Veneţia. Tocmai eram în concediu în Italia, când în tren mi-a picat în mână un pliant cu evenimentul respectiv. După vizionare, delegatul consulatului României, un comunist bătrân, s-a ridicat să vocifereze că sunt minciuni în film. Atunci m-am ridicat şi eu şi mi-am spus părerea”, a mai povestit Vaida.

Vaida prezintă una din revistele occidentale ale vremurilor care au prezentat filmul lui Robert Dornhelm
După 25 de ani, documentarul va rula şi pentru români

Povestea interviului secret care a aprins flacăra Revoluţiei din Timişoara
VIDEO Cel mai reuşit documentar despre Revoluţia din Timişoara, accesibil pe YouTube
CITEŞTE POVEŞTI IMPRESIONANTE ALE CELOR CARE AU MURIT ÎN TIMIŞOARA, ÎN DECEMBRIE 1989:
DECEMBRIE '89: Studentul ucis în casă de glonţul ricoşat din umărul tatălui său
REVOLUŢIE: Prăpădul făcut de armată în Calea Girocului pentru tancurile blocate de manifestanţi
DECEMBRIE `89: Cadavru ascuns în spital ca să nu fie furat de securişti şi dus la crematoriul Cenuşa
CAMPANIE: Masacrul de pe Podul Decebal, din 17 decembrie `89, văzut după 20 de ani de libertate
REVOLUŢIE: Moartea care a venit dintr-un ARO al trupelor USLA
Decembrie 89. Asasinate în Spitalul Judeţean din Timişoara
Decembrie '89. Familia care nu mai are sărbători de iarnă de 20 de ani
DECEMBRIE `89 Măcelul căpitanului Căşeriu: Militarii au tras în plin cu muniţie de război
Decembrie '89. Tânăr erou, împuşcat în cap la Timişoara de un „terorist” lunetist
DECEMBRIE '89. Ucigaşul din Piaţa Libertăţii făcea pariuri că îşi nimereşte ţinta
DECEMBRIE '89. Manifestanţii ucişi după ce s-au refugiat în casa scărilor
DECEMBRIE '89. Şi-a pierdut iubita şi piciorul stâng
DECEMBRIE '89 Ordinul de recucerire a tancurilor cu orice preţ a dus la măcelul din Girocului
DECEMBRIE '89 Şi-a găsit copilul în groapa comună
Decembrie '89. Primele victime ale represiunii de la Timişoara
Decembrie '89. Soţia eroului Ferkel: "Aş fi renunţat din tot sufletul la libertate să îl pot avea pe soţ alături"
Decembrie '89. Crimele odioase de pe treptele Catedralei din Timişoara
DECEMBRIE `89: Şi-a găsit sora împuşcată în cap în măcelul de pe Podul Decebal

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: