FOTO VIDEO Kopaonik - alternativa sârbească la pârtiile austriece. Bănăţenii se pregătesc de sezonul de schi din vecini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi şi în acest sezon la Kopaonik, unde au la dispoziţie 62 de kilometri de pârtie la mai puţin de 400 de kilometri distanţă din Timişoara.

Numeroşi schiori din zona Banatului îşi ales, de câţiva ani, ca destianţie turistică de iarnă Serbia. Cine a fost o dată la Kopaonik, a avut numai cuvinte de laudă. Preţuri mici, condiţii superioare, distanţă scurtă. Iubitorii sporturilor de iarnă sunt aşteptaţi şi în acest sezon la Kopaonik, unde au la dispoziţie 62 de kilometri de pârtie la mai puţin de 400 de kilometri distanţă din Timişoara. 

Kopaonik, cunoscut şi ca “Acoperişul Serbiei”, este cel mai mare masiv muntos în Serbia şi numărul unu ca şi destinaţie turistică de iarnă. Este înzestrat cu un potenţial natural incredibil de aproximativ 200 de zile cu soare pe an şi cu 160 de zile cu zăpadă. 

Pârtiile lui excelent amenjate oferă plăcere tuturor categoriilor de schiori, de la începători până la cei cu experienţă incontestabilă. 

Centrul de schi Kopaonik se întinde pe 62 km de piste şi pârtii, amenajate pentru schiatul alpin şi nordic. Pentru iubitorii schiatului nocturn, în mijlocul centrului de schi avem ”Malo Jezero”, o pistă iluminată. Mai mult, pentru schiorii cei mai tineri şi pentru începători, care fac primii paşi în schiat, există spaţiul numit ”grădiniţa de schi”, cu bandă mobilă şi carusel, care ajută la însuşirea abilităţilor de bază în ale schiatului.

image

Sistemul pentru înzăpezire artificială acoperă 97% din spaţiu. Mulţumită sistemelor care produc zăpadă artificială, sezonul de schi durează mai mult, iar schiorii, de la începători la cei cu pretenţii, se pot bucura pe perioada întregului sezon de pârtii excelent amenajate.

Capacitate de peste 34.000 de schiori pe oră
 

Toate pistele sunt dotate cu un sistem de teleschi şi telescaune, cu o capacitate de peste 34.000 de schiori pe oră. Sistemul este compus din trei telescaune cu şase locuri, patru rabatabile cu patru locuri, patru telescaune fixe cu patru locuri pe bandă mobilă pentru îmbarcarea schiorilor, două telescaune cu două locuri, două teleschiuri pe sistem de tracţiune tip ”ancoră” şi opt teleschiuri tip ”farfurie”, precum şi trei teleschiuri pe sistem de cabluri de legătură.

Pârtia este predominată de pistele albastre, ideale pentru începători şi schiori mai neiscusiţi. Ele se termină pe platoul central, care adăposteşte numeroase cafenele, un snow-park cu articole pentru copii, închiaritul schiurilor, şcoala de schi etc.  

În câteva minute, teleschiul rapid ”Pancici expres” vă va urca pe vârful Pancici de pe care puteţi coborî pe platou pe una dintre pârtiile albastre sau roşii, sau pe altă parte, pe pârtia neagră Duboka sau pe cea roşie Krcmar. 

Pârtiile sunt bine marcate, iar pe alocuri, unde ar exista pericol de ieşire din decor, există plase de protecţie.

Foarte interesante sunt pârtiile pe partea numită Gobelja. La Gobelja se ajunge prin combinarea a câtorva schilifturi. Gobelja este o oază specifică, unde se poate schia ”după poftă” şi atunci când alte segmente ale pârtiei sunt foarte aglomerate în weekend. 
 

image

În afară de pârtia Duboka, pentru schiorii mai experimentaţi, cele mai interesante vor fi pârtiile negre “Gvozdac”, “Ledenice” şi “Gobelja”.  

Tur panoramic al centrului de schi
 

Telescaunul pentru patru persoane „Pancicev“ funcţionează pe durata întregului sezon şi pe timp de vară, si în afară de schiori şi practicanţi de snowbord, transportă şi pe acei vizitatori care nu practică sporturi de iarnă, ci fac un tur panoramic al centrului şi sunt ocupaţi cu alt gen de activităţi pe care le oferă Centrul de schi Kopaonik.

Pe lângă pârtiile de schi alpin şi nordic, Centrul de schi Kopanik dispune şi de un snow-park amenajat, pe care se defăşoară numeroase competiţii cu caracter naţional şi internaţional. Începând cu acest sezon, în Centrul de schi Kopaonik a fost amenjată, pe Gobelja, o pârtie pentru schiatul liber.

Familiile cu copii se pot bucura de oferta generoasă a snow-parcului – schi, patinoar, săniuş. 

Kopaonik este celebru pentru distracţia excelentă post-schiere, care ţine până la primele ore ale dimineţii în numeroasele bistrouri, baruri, discoteci, cluburi şi restaurante.

Atâta timp cât vă aflaţi pe Kopaonik nu rataţi specialităţile culinare ale acestei regiuni. Din meniu nu trebuie să vă lipsească costiţele în caimac, bunătăţi din miel, păstrăv afumat, plăcinte pe tigaie şi jar, dulciuri din afine, însă şi specialităţile bucătăriei internaţionale.

image

În funcţie de sezon, Kopaonik le oferă oaspeţilor diverse activităţi, cum ar fi paragliding, pentru iubitorii de adrenalină, alpinism (pentru cei mai îndrăzneţi – Vârful Pancici, precum şi vârful Şiljak, iar pentru cei cu o condiţie fizică mai modestă – Kozje Stene (Versantul caprelor), Markova stena, apoi trasee de drumeţie (Kopaonik are numeroase trasee (ne)bătătorite, care pot fi parcurse cu sau fără ghid specializat, iar cei cărora le place provocarea au la dispoziţie trasee pentru ciclism alpin.


Snowmobil, sănii motorizate, quaduri

Cei cu buzunarul mai generos se pot distra făcând ture cu snowmobilul, cu sănii motorizate sau qaduri, jucând hokey pe gheaţă, plimbându-se pe biciclete de iarnă sau să practice mersul pe rachete de zăpadă (snowshoeing) etc.

Împrejurimile Kopaonikului găzduiesc mai multe mănăstiri (Studeniţa, Sopociani, Dzurdevi stupovi, Gradaţ, Stara i Nova Pavliţa ), de asemenea se poate vizita cetatea medievală Maglici, ceea ce poate fi şi mai frumos dacă se combină cu pluta pe râul Ibar, aici mai fiind la picior şi ruta vinului (vizitarea podgoriilor Aleksandrovaţ, cu vin şi ţiucă de calitate celebră).
 

În câteva locuri la poalele Kopaonikului există izvoare cu apă termominerală de calitate excelentă şi caldă, ideale pentru mai multe tipuri de tratamente şi pentru dezvoltarea turismului balnear. 

image

Traseul din Timişoara la Kopaonik este următorul: Timişoara – Vrşeţ – Kovin – Smederevo – Krueşvac – Kopaonik. Distanţa este de 388 km. Acelaşi traseu este valabil şi de la Arad la Kopaonik. 

Calitatea drumului este bună, ultimii 15 km fiind urcuş cu serpentine. Această porţiune este foarte des acoperită cu zăpadă. O direcţie alternativă ar fi drumul naţional Ibarska magistrala, de pe care ajungeţi pe Kopaonik pe traseul Belgrad – Cacak, Kraljevo şi Joşanicka Banja. Distanţa este de 315 km, şi veţi economisi şi banii pentru taxele de drum.

Kopaonik are cazări în belşug (aproximativ 15.000 de paturi) în diverse locaţii.

Citiţi şi:

FOTO Serbia atrage schiorii din România cu preţuri mici şi condiţii deosebite. Austria rămâne raiul sporturilor de iarnă


Sölden, raiul sporturilor de iarnă din Austria. Cum reuşesc tirolezii să atragă peste 25.000 de turişti pe zi


Austriecii pun frână în drum spre schi: Atenţie la amenzile drastice pentru cei care nu respectă legea pe autostrăzi

Austria este şi pentru acest an destinaţia de iarnă nr. 1 pentru schiorii români

FOTO Teleportaţi în lumea de poveşti a lui Emir Kusturica. Cum arată satul pe care regizorul şi l-a construit în Serbia


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite