FOTO VIDEO Bukovel, minunata staţiune de schi din Ucraina, noua preferinţă a românilor. Condiţii de Elveţia, preţuri mai mici ca în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel
Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

Bukovel este staţiunea de schi numărul unu din Ucraina, care poate rivaliza oricând cu cele din Austria sau Elveţia. Pârtiile sunt descoperite de un număr din ce în ce mai mare de români, atraşi de raportul calitate-preţ.

GALERIE FOTO

Până în urmă cu câţiva ani, puţină lume a auzit de Bukovel ca destinaţie de schi. Nici nu e de mirare, de vreme ce până la începutul anilor 2000 nu era încă nimic acolo. La sfârşitul anului 2001, pe versantul nordic al Muntelui Bukovel au fost demarate lucrările de punere în funcţiune a primului telescaun cu o lungime de 691 metri. Aşa a început construcţia unui complex turistic şi de agrement, elaborate de firme din Austria şi Canada.

În 2002, proiectul avea deja o mie de metri de instalaţii de transport pe cablu. În 2003 a fost dată în exploatare a doua pârtie de schi şi telescaunul cu două locuri. Anul următor a apărut o nouă pârtie cu instalaţie de teleschi. Cum era de aşteptat, a devenit un magnet pentru turişti. 

Acum este cel mai important domeniu de schii al Ucrainei, care poate rivaliza chiar şi cu cele din Elveţia.

Dacă în 2003 a avut doar 48.000 de vizitatori, în perioada 2006-2007 a fost vizitată de 400.000 de turişti. Sezonul următor numărul turiştilor s-a dublat, iar între 2010-2011 au intrat în staţiune 1,2 milioane de oaspeţi. Aşadar, anual peste un million de turişti vizitează Bukovel, din care aproximativ 10 la sută turişti străini. 

Bukovel a început să fie descoperită şi de mulţi români, în special cei care locuiesc în zona de nord a ţării. Staţiunea este situată la poalele Muntelui Bukovel, la graniţa regiunilor Ivano-Frankivsk şi Transkarpatia, la 100 de kilometri de Sighetul Marmaţiei, 165 de kilometri de Baia Mare, 200 de kilometri de Satu Mare, 220 de kilometri de Suceava, 230 de kilometri de Bistriţa sau 280 de kiometri de Cluj.

Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

60 de kilometri de pârtie de toate gradele de dificultate

Staţiunea Bukovel este situată pe cinci vârfuri de munte: Dovha (1.372  metri, cel mai înalt vârf al muntelui), Bukovel (1.127 metri) , Bulchynoha (1.455 metri), Babyn Pohar (1.180 metri), Chorna Kleva (1.241 metri), având aproape 60 de kilometri de pârtie (56 de pârtii de schi) de toate gradele de dificultate (albastru, roşu şi negru). Lungimea pârtiilor variază între 300 de metri şi 2,3 kilometri.

În acelaşi timp pe pârtiile din staţiune pot schia confortabil până la 15.000 de persoane.

Sunt 16 instalaţii de transport pe cablu (cu o capacitate de 34.700 de persoane pe oră). Toate pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă artificială şi trei pârtii sunt dotate cu nocturnă.

Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

Sezonul turistic începe la sfârşitul lunii noiembrie şi ţine chiar până la sfârşitul lunii aprilie.

Bukovel a fost în cursă pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022

Există şase complexe hoteliere confortabile. Sunt 1.500 de locuri de cazare în staţiune şi alte 12.000 de locuri în zona din jur.

Ca agreement, centrul oferă posibilităţi de plimbare cu sănii trase de câini, plimbări călare sau ATV-uri, lac cu sistem de încălzire şi plajă amenajată, paintball/airsoft, park extrem, trasee pentru drumeţii şi excursii, rafting, snoubayk, centru pentru copii, patinoar, relaxare la SPA etc. 

Bukovel Bike Park este un parc amenajat pentru diferite forme de ciclism montan. Sunt zece piste cu o lungime totală de 46 de kilometri. 

Încă din 2008, Bukovel a început să se dezvolte şi ca un centru terapeutic şi balneologic pentru persoanele cu probleme ale aparatului locomotor, tubului digestiv şi căilor urinare. De asemenea, staţiunea este cunoscută pentru băile sale de apă minerală şi extracte de plante medicinale.

Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

Ucraina a depus candidatura pentru a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, iar Bukovel era unul dintre concurenţii-cheie pentru titlul de arenă principală a jocurilor. Într-un final, gazga jocurilor a fost aleasă Beijing.

Pe lângă distanţa relativ mică, românii se mai gândesc şi la preţurile mai mici la cazare. la mese sau la skipass.

La Bukovel, preţurile sunt mai mici decât în staţiunile din România

Iată câteva impresii de la faţa locului, oferite de blogul Sacalatorim.ro.

“La granţia României cu Ucraina, mare atenţie să aveţi la purtător toate actele – atât ale persoanelor (paşaport obligatoriu) cât şi ale maşinii (certificat de înmatriculare, ITP valabil, asigurare, iar dacă maşina nu este condusă de proprietarul din acte, este nevoie de o împuternicire obligatorie!). Tot aici veţi fi verificaţi pe rând de vreo trei vameşi ucrainieni, fiecare aşteptând aşa numita <tradiţie>. Dacă cumva uitaţi să lăsaţi <tradiţia> în paşaport, nu e nici o problemă, va vor aminti ei. Da, ştiu, pare absurd ca în 2017 (n.r. când a fost făcută vizita) să fie nevoie de spagă pentru a trece graniţa, dar asta e...

Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

Vă recomand să schimbaţi bani exact după graniţă, deoarece în staţiune nu am reuşit să schimbăm decât euro, un amanunt ciudat având în vedere că staţiunea este plină de români. Dacă schimbaţi în staţiune, aveţi grijă deoarece <tradiţia> este prezentă şi aici, domnul de la schimb valutar întrebându-ne mai mult prin semne dacă nu dorim să îi lăsam 200 UAH (aproximativ 30 lei) şpagă.

De la graniţă până în staţiune sunt aproximativ 100 kilometri, resimtiţi însă din plin deoarece drumul este foarte foarte prost, plin de gropi, astfel că ai nevoie de aproximativ două ore jumătate -trei să ajungi la destinaţie.

Cazarea am ales-o pe Booking.com, căutând în baza <formulei> raport preţ-calitate… Pentru trei nopţi de cazare am plătit aproximativ 170 lei/persoana, un preţ foarte bun având în vedere că hotelul avea şi piscină interioară. Milli & Jon este situat la aproximativ 1-2 kilometri de centrul staţiunii şi de pârtii, astfel încât seara când ieşeam în oraş aveam de mers maxim 15 minute până în centrul staţiunii, iar dimineaţa când mergeam la ski ajungeam în parcarea gratuită de la baza pârtiilor în maxim cinci minute cu maşina.

Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

Am văzut în staţiune foarte multe alte hoteluri, pensiuni şi cabane, de toate categoriile şi pentru toate buzunarele…

Ne-am interesat la recepţie de skipass. Cei de la cazări, în general, vând skipassurile cu acelaşi preţ cu care le veţi găsi şi la baza pârtiei, este mult mai comod să ajungeţi la pârtie cu skipassurile în buzunar. Skipass-ul costa aproximativ 115 lei / zi (n.r. în acea perioadă) şi include accesul pe tot domeniul schiabil (60 kilometri de pârtii) de dimineaţa de la 9 până seara la 19.30 când se închid toate partiile.

Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

Daca doriţi să mergeţi doar de dimineata până la prânz (ora 14.00) preţul skipass-ului este de aproximativ 70 lei, iar dacă doriţi să mergeţi doar după amiaza, dupa ora 15.00 până la 19.30, preţul skipass-ului este de aproximativ 30 lei.

Bukovel - Ucraina FOTO Facebook/Bukovel

Nu pot decât să vă recomand acest loc, fie că alegeţi o vacanţă de câteva zile sau una mai lungă. La Bukovel, preţurile sunt mai mici decât în staţiunile din România, domeniul schiabil superior, calitatea pârtiilor şi a instalaţiilor, te fac să te gândeşti serios la revenire”, scrie Sacalatorim.ro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite