FOTO VIDEO Cum arată cel mai mare parc cu tematică militară din Europa. Se află în Ungaria, la 200 de kilometri de Timişoara

FOTO VIDEO Cum arată cel mai mare parc cu tematică militară din Europa. Se află în Ungaria, la 200 de kilometri de Timişoara

Racheta balistică intercontinentală, una din piesele tari din muzeul de la Kecel FOTO Ş.Both

În oraşul maghiar Kecel, pe un teren de trei hectare, pot fi admirate peste 1.500 de piese militare, care au fost casate de armata maghiară.

 
Distanţa dintre Timişoara şi Orăştie, din judeţul vecin Hunedoara, este de aproximativ 200 de kilometri. Tot atâta este şi distanţa dintre capitala Banatului şi oraşul maghiar Kecel, de lângă oraşul Kecskemet. Vă întrebaţi ce legătură există între Orăştie şi Kecel?
 
În ambele localităţi există câte un impresionat parc cu tematică militară.
 
Arsenal Park de la Orăştie adăposteşte peste 300 de piese: avioane, elicoptere, tancuri, TAB-uri, maşini de luptă, transportoare, autocamioane militare, tractoare de armată, autotunuri, tunuri, mitraliere, piese de artilerie, lansatoare de rachete, vehicule pe şine şi multe arme.
 
Ele fac parte din colecţia omului de afaceri timişorean Marius Cristescu, care şi-a amenajat o veritabilă unitate militară în fosta fabrcică de armament şi şi bază secretă a Armatei Române, de la Orăştie (foto de jos).


 
La Kecel, există un impresionant muzeu de tehnică militară. Este considerat cel mai mare muzeu de acest fel din Europa centrală şi de est.

 
A apărut, la fel ca cel de la Orăştie, din ambiţia unui afacerist din Ungaria. Este vorba de Pinter József, care a înfiinţat încă din 1978 o fabrică producătoare de componente din oţel, de roboţi industriali, utilaje speciale, echipamente pentru reactoare atomice şi alte producţii de înaltă precizie. Firma Pintér Művek a lucrat, printre altele, pentru NASA, pentru Boeing, NATO sau pentru Reactorul atomic de la Paks. Pinter József a murit în 2014, iar afacerea a fost dusă mai departe de fiul săi, Pintér Csaba.

 
În 1997, Pintér József a construit, pe un teren de trei hectare, de lângă fabrică, un parc cu tematică militară. A adunat peste 1500 de piese militare, care au fost casate de armata maghiară. 


 
Se pot vedea de la avioane de vânătoare, elicoptere, tancuri, şenilate, amfibii, transportoare militare şi maşini de luptă, maşini blindate, camioane, vapoare, poduri mobile, bombardiere, radare, sisteme de comunicaţii, lansatoare, până la sisteme antiaeriene şi rachete. Una dintre curiozităţile parcului este o rachetă balistică intercontinentală. 
 


 
În cadrul muzeului există şi o clădire plină cu machete (de avioane, maşini şi vapoare), o vastă expoziţie de arme, dar şi o expoziţie de statui. 


 
Muzeul “Hadtechnikai-Park” poate fi vizitat zilnic, inclusiv în week-end, de la ora 10 la ora 16.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: