FOTO Vicepremierul Ungariei, la statuia lui Bartók de la Sânnicolaul Mare: „Este reprezentativă pentru valorile comune ale românilor şi maghiarilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iniţiativa Primăriei din Sânnicolaul Mare şi a Asociaţiei Pro Bartók, în piaţa centrală a celui mai vestic oraş din România a fost inaugurat monumentul marelui compozitor, pianist şi etnomuzicolog Béla Bartók.

Inaugurarea statuii lui Béla Bartók, din centrul oraşului Sânnicolaul Mare, a avut loc la 70 de ani de la moartea marelui compozitor şi pianist maghiar. 

„În oraşul său natal, multinaţional, cu etnici români, maghiari, şvabi, sârbi şi bulgari, Bartók îşi petrece doar primii opt ani. După decesul tatălui său, familia este nevoită să părăsească Sânnicolaul Mare. Compozitorul a reuşit să se apropie cu înţelegere şi compasiune de cei aparţinând altor naţionalităţi şi a avut un mare respect pentru cultura lor. Prin intermediul lucrărilor sale, muzica popoarelor din Bazinul Carpatic au devenit cunoscute în întreaga lumea. 

O parte importantă a lucrărilor sale o constituie culegerile din folclorul românesc, care cuprinde 3.500 de cântece populare. Bartók spunea că perioada de culăgător este cea mai importantă parte a vieţii sale şi ar fi schimbat-o cu nimic altceva. Să fim mândri că trăm în oraşul natal al lui Béla Bartók, să-i ocrotim cu pioşenie memora şi să îi păstrăm spiritualitatea”, a spus Tamás Sándor, preşedintele Asociaţiei Pro Bartók, dar şi consul onorific al Ungariei la Timişoara.

image

La dezvelirea monumentului Bartók a fost prezent şi Semjén Zsolt, vicepremierul Ungariei. „Bartók este un simbol al culturii universale. Lucrările sale se află şi se joacă pe toate scenele lumii. Fără îndoială este unul din cei mai importanţi compozitori din lume. Prin personalitate, el a arătat că aceste culturi universale, culturile popoarelor şi cultura proprie se împletesc perfect. Ele se construiesc una pe alta. Bartók este un liant de legătură între maghiari şi români. Ca respect pentru folclorul românesc, a învăţat limba română, iar ca şi compozitor şi culegător de folclor maghiar, a avut o mare contribuţie la salvarea folclorului românesc. Această statuie este reprezentativă pentru valorile comune ale românilor şi maghiarilor, între valorile comune din Bazinul Carpatic. Iar toate acestea sunt parte a culturii mondiale”, a declarat Semjén Zsolt, la Sânnicolaul Mare.

image

Monumentul lui Bartók este opera sculptorului timişorean Aurel Gheorghe Ardeleanu. 

 „Tema acestui portret este geniul. Prietenul meu Aurel Gheorghe Ardeleanu a scuptat aici geniul, particularizat în Béla Bartók. Vedeţi cânteia ochilor. A plantat în privirea celebrului compozitor această sclipire a geniului”, a spus scriitorul Eugen Dorcescu.

image


 

La Sânnicolaul Mare –oraş fără şomaj datorită fabricilor care au fost deschise aici, continuă lucrările de modernizare. Reabilitarea Castelului Nako este în plină desfăşurare. „Aceast proiect european este unul transfrontalier, între localitatea Morahalom şi Sânnicolaul Mare. Următorul obiectiv pe care trebuie să îl rezolvăm în oraş este reabilitarea zonei centrale. Ne dorim ca acesta să fie un loc special, în care să fie integrate Aleea Personalităţilor, Béla Bartók şi de castelul Nako”, a mai declarat Dănuţ Groza, primarul oraşului Sânnicolaul Mare.


Citiţi şi:

Béla Bartók, secretele geniului maghiar care a scris cele mai frumoase prelucrări din folclorul românesc

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite