FOTO Urşii fac spectacol la Timişoara. Rocky şi familia sa sunt vedetele Grădinii Zoo de la Pădurea Verde

FOTO Urşii fac spectacol la Timişoara. Rocky şi familia sa sunt vedetele Grădinii Zoo de la Pădurea Verde

Grădina Zoologică din Timişoara FOTO Ş.Both

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Grădinilor Zoologice, care se sărbătoreşte în fiecare an, în 9 august, Grădina Zoo din Timişoara şi-a deschis porţile, cu intrare gratuită pentru publicul vizitator.

GALERIE FOTO

Cea mai veche grădină zoologică din Europa, încă în funcţiune, este Tiergarten Schonbrunn din Viena. A fost fondată în anul 1752 de împăratul Francisc I, soţul Mariei Tereza, şi era destinată doar familiei imperial. Din 1779 a fost deschisă şi pentru publicul larg.
 
Deşi Timişoara a făcut parte din Imperiu, drădina zoologică din oraş nu se poate lăuda cu un pedigree asemător celei din Viena. A fost deschisă de abia în 1986, dar se poate spune că a căpătat un aspect civilizat de abia în ultimii ani. 
 
Atunci când a fost deschisă grădina de la Pădurea Verde, au existat aproximativ 30 de specii, majoritatea provenind din fauna României. 
 
Înfrăţirea grădinilor zoo de la Timişoara şi Szeged
 
Marea schimbare începe din 2005, când grădina zoologică trece din subordinea regiei de Horticultultură direct sub administrarea Direcţiei de Mediu a primăriei. 
 
 
Astfel, a început modernizarea şi reamenajarea parcului, cu sprijinul specialiştilor de la Szeged. S-au amenajat alei, parcaje, canale, podeţe, s-au construit adăposturi pentru cerbi şi urşi. 
 
Grădina Zoologică din Timişoara a devenit membru ai Federaţiei Grădinilor Zoologice şi Acvariilor Publice.
 
În 2007 se semnează un nou acord cu Grădina Zoo din Szeged, care duce şi la semnarea unui proiect pe fonduri tranfrontaliere România-Ungaria. 
 
Au fost finalizate lucrările la habitatele pentru emu, guanako, maimute capuchin, canguri pitici, struţi, păsări de apă şi Kinder-zoo.
 
Grădina Zoologică a fost redeschisă pentru public la 1 iunie 2007, în condiţii în care habitatele pentru prezentarea colecţiei de animale asigurau toate condiţiile privitoarer la protecţia şi bunăstare a animalelor, în condiţii de captivitate.
 
 
Actualul administrator al grădinii zoo este Călin Călămar, care a ajuns la Zoo după redeschiderea din 2007.
 
“Mare parte din animale le avem de la Szeged. Ne-au ajutat foarte mult, am colaborat bine cu ei”, a spus Călin Călămar.
 
 
Urşii, vedetele de la Zoo
 
Astăzi, Grădina Zoo din Timişoara adăposteşte în jur de 270 de ani animale din 51 de specii. Ultimii sosiţi aici sunt bivolii albi şi macacii comuni. Cei mai vizitaţi şi adoraţi de către copii sunt, fără îndoială, urşii.
 
“Cei mai vizitaţi sunt urşii, maimuţele, zebra şi poneii. La urşi stau foarte mult, sunt cei mai spectaculoşi. Se bagă în apă, oamenii le aruncă mere şi începe distracţia. E specia de urs care există la noi, în România. Masculul este Rocky. El s-a născut în Timişoara în urmă cu 20 de ani. Cele două femele, şi ele în vârstă, au fost aduse de la Oradea. Şi mai avem trei pui. Avem aici trei masculi şi trei femele. Am mai avut trei pui, dar i-am trimis la Zărneşti”, a mai spus Călin Călămar.

 
Tapirul e cel mai controlat animal
 
Printre animalele exotice, tapirul adus de la grădina zooligă din Szeged, este cel mai pretenţioas. 
 
“Avem un singur tapir. E un mascul. Nu are pereche, pentru că nu ne dau voie. Sunt foarte bine controlaţi. La nivelul grădinilor zoologice există o persoană responsabilă numai pe tapiri. Nu sunt pe cale de disapriţie, dar sunt vânaţi în America de Sud. În Europa nu sunt aşa de mulţi, aşa că se urmăreşte să nu se facă trafic cu aceste animale. Se controlează foarte bine naşterile. A fost o adevărată istorie să aducem tapirul de la Szeged. A trebuit să demonstrăm că avem toate condiţiile cerute. Este o doamnă din Franţa care verifică periodic ce se întâmplă cu tapirul. E valabil acest control şi la maimuţa coadă de leu, doar că acolo responsabilă e o persoană din Germania”, a spus Călin Călămar.
 
 
Vom avea din nou lei
 
Vestea bună este că în anii următori se doreşte aducerea, din nou, a unor lei la Timişoara.
 
“Vizitatorii întreabă unde sunt leii, unde sunt tigri. Avem în plan să aduce, dar nu ştim când. Se lucrează. Trebuie create condiţiile. Noi am avut trei lei, dar am fost nevoiţi să-i trimitem în Africa, la un sanctuar. Nu puteam să oferim condiţiile cerute de lege”, a mai spus Călămar. 
 
 
Educaţie la zoo
 
Grădina Zoologică presupune şi educarea copiilor. S-au întâmplat şi cazuri nefericite în care cei mici au aruncat cu pietre după animale, sunt şi acum situaţii în care unele animale primesc mâncare necorespunzătoare, cum ar fi pufuleţi sau chipsuri.
 
“Cel mai grav e pentru păsări. Acestea nu au voie să mănânce pufuleţi şi chipsuri. Aproape că le omoară pe loc. În alimentaţia păsărilor nu intră sare, fac intoxicaţie. Celelalte animale nu păţesc nimic de la alimente procesate. Rumegătoarele nu au deloc probleme cu sarea. Dar oricât le spui vizitatorilor să nu hrănească animalele, nu ascultă. Eu îi înţeleg că vor să interacţioneze cu animalele. Dacă tot vor să-i hrănească, mai bine să aducă nişte morcovi, varză, nişte mere”, a mai declarat Călin Călămar
 

 
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Grădinilor Zoologice, care se sărbătoreşte în fiecare an, în 9 august, Grădina Zoo din Timişoara şi-a deschis porţile, cu intrare gratuită pentru publicul vizitator. 
 
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: