FOTO Trofeu macabru pentru judecător. De ce şi-a dorit craniul criminalului în serie după rezolvarea cazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O piesă de patrimoniu inedită din colecţia Muzeului Banatului din Timişoara a fost scoasă la vedere. Este vorba de un craniu uman transformat în obiect de depozitare.

GALERIE FOTO

Legenda acestui obiect intrigant spune că a fost prelucrat la cererea unui judecător din secolul al XIX-lea, care în urma unui caz dificil de crime în serie, a dorit ca trofeu craniul criminalului după rezolvarea cazului. Craniul transformat într-o tabacheră cu numele şi data morţii inscripţionate pe frunte, a fost ulterior păstrat pe biroul judecătorului, servind atât pentru depozitarea tutunului, cât şi pentru a întimida răufăcătorii.

Obiectul este înregistrat în colecţia Secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului, cu număru de inventar 1203.

A fost achiziţionat din Orşova şi introdus în patrimoniul muzeului în anul 1878, prin donaţia marelui om de cultură Ormos Zsigmond, fost prefect al judeţului şi fondatorul Muzeului Banatului.

Interesant este faptul că Ormos Zsigmond a avut mai multe funcţii importante, printre care şi cel de asistent juridic în anul 1832, jude al ocolului Recaş din anul 1841 şi prim-jude al oculului Buziaş din anul 1846. Prin natura funcţiilor sale cu specific juridic şi suprapunerea anului morţii inscripţionat pe craniu cu funcţia sa de judecător, se explică deţinerea obiectului.

image

Craniul transformat în obiect de depozitare a fost secţionat în plan orizontal şi asamblat cu balamale, pentru a facilita închiderea şi deschiderea acestuia. Pe interior a fost căptuşit cu muşama verde. 

image

Pe osul frontal apare inscripţionat numele Vlath Salamon şi data morţii, 17.01.1841.

Analiza antropoligică a trasăturilor craniene indică vârsta cuprinsă între 40-45 de ani. Cu toate că prezintă şi unele caractere predominat feminine, ansamblul trăsăturilor prezente la nivelul craniului indică a fi o persoană de sex masculin, fiind în concordanţă cu numele inscripţionat pe osul frontal. Dimensiunile reduse ale craniului ar putea fi corelate cu statura mică a individului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite