FOTO Terapie cu cai pentru persoane condamnate. „Îi învaţă cum să conducă prin atitudine, nu prin violenţă fizică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia HorsEmotion a devenit prima organizaţie din România abilitată de către Ministerul Justiţiei să elaboreze un program de dezvoltare emoţională cu ajutorul cailor, pentru tinerii condamnaţi.

GALERIE FOTO
De ani de zile, specialiştii de la HorsEmotion se ocupă de terapia cu cai pentru copiii cu dizabilităţi sau cu tulburări de comportament. Acum, asociaţia de la Ianova (aflată la 20 de kilometri de Timişoara), a mai făcut un pas important. A devenit prima organizaţie abilitată de către Ministerul Justiţiei să elaboreze un program de dezvoltare emoţională cu ajutorul cailor, pentru persoane tinere condamnate ca urmare a săvârşirii unor infracţiuni. Este şi prima asociaţie din Timiş abilitată să desfăşoare un program de reintegrare socială pentru aceştia. 

HorseEmotion oferă un program de dezvoltare emoţionala pentru ca cei condamnaţi să-şi găsească un loc în societate.

“Din 2017, suntem parteneri în proiectul E/I Motion, coordonat de Asociaţia de Terapie Familială şi de Cuplu din Timişoara. Este un proiect Erasmus Plus, în care suntem parteneri alături de alte cinci organizaţii din Cipru, Spania, Italia şi România. Acest proiect îşi propune reintegrarea socială a grupurilor vulnerabile. Grupul ţintă sunt tineri care au săvârşit infracţiuni şi au primit o măsură privativă de libertate. Ori sunt la Centrul de Reeducare din Buziaş, ori la Penitenciar sau la Serviciul de Probaţiune, care au primit pedeapsă cu suspendare, care îşi ispăşesc pedeapsa cu în libertate, cu anumite condiţii, să facă muncă în folosul comunităţii sau să participe la diverse programe educative sau de reintegrare socială ”, a declarat Erika Weisz, cea care a pus pe picioare proiectul HorseEmotion.

image

“E un alt mediu de învăţare"

Primii care au befeciat de programul de reintegrare socială şi de dezvoltare emţională cu ajutorul cailor au fost minorii de la Serviciul de Probaţiune, ulterior au venit şi tineri până în 30 de ani, de la Penitenciarul Timişoara. Rezultatele au fost cu mult peste aşteptări, spune Erika Weisz. 

“E un alt mediu de învăţare. Fiind la cai, le-a plăcut foarte mult, au fost multe mai deschişi să primească informaţia. Şefa Serviciului de Probaţiune, doamna Mariana Dragotoiu, a venit cu ideea să abilităm acest program pentru cei care trebuie să desfăşuare în mod obligatoriu anumite programe de reintegrare socială, să vină la cai, să participe la acest program de dezvoltare emoţională. Am depus dosarul, iar în această toamnă, Ministerul Justiţiei a considerat că e suficient de valoros acest program, pentru a fi abilitat”, a mai spus Erika Weisz.

image

“Vorbim despre puterea cuvântului, despre cât de dureroasă poate să fie o jignire”

Oamenii au parte de un program amplu în manejul de la Ianova, de la curăţarea animalului, până la lucrul pe managementul furiei, pe dezoltarea responsabilităţii sau dezvoltarea muncii în echipă. Nu lipseşte nici călăria propriu zisă. La final, se mulţmeşte calului, prin hrănirea lui cu morcovi. 

“Urcă şi pe cal, fac acrobaţii călare, învaţă să ghideze calul, sunt multe elemente de dresaj natural, de comunicare non-violentă, cum să fie un lider, cum să conducă prin atitudine, nu prin violenţă fizică şi agresivitate, cum să îşi câştige respectul, nu să şi-l impună cu forţa. Acest respect respect impus cu forţa de fapt se numeşte frică, în niciun caz respect. Îmi dau seama cât de importat este pentru ei, încep să se schimbe de la o şedinţă la alta. De la felul în care vorbesc unii cu alţii, de la felul în care se poartă unii cu alţii. Vorbim despre puterea cuvântului, despre cât de dureroasă poate să fie o jignire, un cuvânt urât şi cât de importantă este o încurajare într-un moment de cumpănă”, a spus Erika Weisz.

image

“Trebuie să-i ajutăm să îşi găsească un loc în societate”

Grupul a fost restricţionat la maxim 12 persoane, odată prin reglementarea din partea Ministerului Justiţiei, dar pe de altă parte se şi lucrează cu mai mult succes cu grupuri mai răstrânse.

“Programul este adaptat în funcţie şi de vârsta parcipanţilor. Este totuşi o intervenţie ţintătă pe nevoile lor. Cei care sunt la Serviciul de Probaţiune sau la Penitenciar sau tinerii de la Centrul de Reeducare au un bagaj pe care-l cară. Un bagaj emoţional, unul plin de experienţe, unele mai puţin frumoase, altele chiar traumatizante. Ei au învăţat să se confrunte altfel cu problemele lor. Nu trebuie să-i condamnăm, pentru că ei au fost deja judecaţi pentru infracţiunea pe care au săvârşit-o. Noi ar trebui să-i ajutăm să îşi găsească un loc în societate, unde să fie respectaţi, ascultaţi şi acceptaţi aşa cum sunt. Am întâlnit oameni cu calităţi extraordinare, care îşi pot aduce aportul în societatea noastră”, a mai declarat Erika Weisz.

image

Acreditare din partea Ministerului Justiţiei pe cinci ani

Proiectul european E/I Motion se desfăşoară până în luna august al anului 2019, însă programul va continua şi după aceea, ca urmare a abilitării din partea Ministerului Justiţiei, valabilă pe cinci ani.

image

În acelaş timp, Erika Weisz – absolventă a două facultăţi,  Fiziokinetoterapie şi Medicina Generală (acreditată de Asociaţia Natională Italiană de Reabilitare Ecvestră din Milano), continuă să facă hipoterapie cu copii cu diferite dizabilităţi, de la cei cu probleme neuromotorii (terapareză sau paralizie) până la cei cu afecţiuni psihiatrice (autism, AdHd, Sindrom Down).

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Premieră în România. Terapie cu calul în timpul unui concert de muzică clasică

Un cal bătut şi abuzat, „terapeut“ pentru micuţii cu dizabilităţi şi pentru copiii cu tulburări de comportament

REPORTAJ Tratament inedit pentru copiii bolnavi: terapie în şa GALERIE FOTO

Cum depăşiţi frica de cai. Ieşiţi din zona de confort: „Învingerea fricii este începutul inţelepciunii“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite