FOTO O sută de ani de la sfinţirea spectaculoasei biserici neogotice din Timişoara. Călugării Salvatorieni îi poartă de grijă de un secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica romano-catolică din cartierul Elisabetin sărbătoreşte, în 15 august, o sută de ani de la sfinţire. Este una dintre cele mai spectaculoase biserici din Timişoara. A fost construită în stil neogotic, are ferestre cu vitralii spectaculoase şi cinci altare sculptate.

GALERIE FOTO

Proiectul bisericii romano-catolice din cartierul Elisabetin aparţine arhitectului budapestan Karoly Salkovics, iar terenul pe care a fost ridicată biserica a fost donat de florarul Wilhem Muhle. 

În anul 1899 s-a format o comisie pentru a discuta posibilitatea construirii unei biserici în centrul cartierului care poartă numele împărătesei Elisabeta (Sisi), soţia împăratului Franz Iosef I, si regina Ungariei, asasinată la Geneva, în 1898.

Piatra de temelie a fost pusă în 1912, urmând ca biserica să fie construită de firmele lui Bagyanszky Ianos şi Schmidt Albert. 

„Terenul a fost donat de florarul Muhle. La acea vreme, chiar şi strada se numea strada Wilhelm Muhle. Avem şi documente care atestă cum o parte din teren a fost donat, o altă parte a fost compărat. Arhitectul Salkovics din Budapesta s-a gândit la o construcţie neogotică, destul de neobişnuit pentru această parte”, povesteşte parohul bisericii din piaţa Bălcescu, Istvan Barazsuly.

image

Biserica romano-catolică văzută de fotograful de la Fantasticulbanat.com
 

Biserica Salvatorienilor

Pentru construcţia bisericii episcopul de Cenad, Sandor Dessewffy, asistent al tronului pontifical, a donat 50.000 de coroane şi a solicitat ca biserica să fie a ordinului Salvatorian. Acest ordin călugăresc o administrează şi astăzi.

„Anul trecut, în 11 decembrie, am sărbătorit 120 de ani de la înfiinţarea Ordinului Salvatorian. Este un ordin călugăresc romano-catolic, are fraţi şi preoţi în peste 40 de ţări din toată lumea. Centrul este la Roma, chiar prima casă de lângă Vatican. Confraţii mei au venit aici în 1895, pentru a ajuta pastoraţia din Timişoara. Prima dată au preluat o parohie în Mehala. Apoi, împreună cu episcopul, au decis să construiască această biserică.

Acum mai suntem la Timişoara doar patru salvadorieni, plus superiorul nostru, care vine de la Viena”, a mai spus Istvan Barazsuly.

image


Enoriaşii în biserică FOTO Fantasticulbanat.ro
 

Proprietarul hanului „La cele trei coroane” din Timişoara a organizat un bal al strugurilor, a cărui profit, de aproximativ 400 de coroane, a fost donat construirii bisericii.

Construcţie stopată între 1914-1918

Construcţia în stil neogotic a început în 1912 dar, din cauza războiului, lucrările au fost întrerupte.

„Biserica a fost deja ridicată, dar în timpul războiului s-au oprit lucrările. Acoperişul din alamă a fost dat jos, chiar şi clopotele au fost demontate, materialul s-a folosit la turnarea de tunuri. În plus nu erau nici bani. După război a fost sfiinţită. Mai exact în 15 august 1919, în prezenţa episcopului Julius Glattfelder de Mor. A fost şi ultima apariţie publică a primarului Josef Geml, ultimul primar al Timişoarei din vechea adminsitraţie austro-ungară”, a afirmat Barazsuly. 

image

Liturghie în biserică FOTO Fantasticulbanat.ro
 

Biserica "Preasfântă Inima lui Isus" are 52 de metri lungime, 22 de metri lăţime, înălţimea turnului fiind de 57 de metri. 

image

Fotografie din dronă SURSA Eyeinthesky.ro
 

Clădirea mănăstirii Salvatorienilor, de lângă biserică, a fost ridicată în 1926.

image


 

Biserica a fost vizitată de trei nunţii papali: Francesco Marmagi, Angelo Maria Dolci şi Andrea Cassulo.

Pentru a marca centenarul bisericii, Muzeul Banatului şi Parohia din cartierul Elisabetin, au organizat o inedită expoziţie. În jur de 200 de obiecte pot fi admirate în mansarda de la Bastionul Theresia. Expoziţia poate fi vizitată timp de o lună. 

image


Mănăstirea şi biserica FOTO Temesvaros.ro

image

Biserica din Elisabetin FOTO Temesvaros.ro

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite