FOTO Steaua lui Johanes Brahms străluceşte pe Aleea Muzicienilor din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezvelirea stelei lui Johannes Brahms la Timişoara
Dezvelirea stelei lui Johannes Brahms la Timişoara

Asociaţia Pro Philharmonia a dezvelirea o noă placă-stea pe Aleea Muzicienilor, care este dedicată compozitorului Johannes Brahms , care a concertat la Timişoara în 1879

Proiectul Aleea Muzicienilor a fost demarat în anul 2010 cu scopul de a omagia mari personalităti ale muzicii clasice care au trecut prin oraşul de pe Bega, semnând şi în Cartea de Onoare a Filarmonicii.
 

Placa este donată timişorenilor de către preşedintele în exerciţiu al Asociaţiei Pro Philharmonia, George Cocian, managerul Elba, cea mai mare fabrică cu capital românesc din oraş.


“Fiind un mare iubitor de muzică şi legat de Timişoara, mi se părea normal să completăm Aleea Muzicienilor cu încă o stea. Mie mi-a plăcut Brahms. A concertat în Timişoara şi este extrem de mulţi români care îi iubesc pe Brahms.  La anul îi vom face o stea pentru prietenul lui Brahms, Joseph Joachim”, a spus George Cocian.

Pe promenada din faţa Sălii Capitol sunt montante stele pentru George Enescu, Bela Bartok, Franz Liszt, Johann Strauss Jr şi Johannes Brahms.

Toate sunt acum illuminate architectural cu leduri, tot ca donaţie din partea lui Geroge Cocian.


“Aceste corpuri de iluminat sunt produse noi. Sunt cu leduri. Este o premieră pentru România. Când este întuneric, iluminează chiar steaua”, a mai spus Cocian. 

Brahms a vrut să cânte unui singur spectator la Timişoara

Evenimentul a avut loc marţi seara, în pauza concertului “Vă place… Brahms?” susţinut de violoncelistul Răzvan Suma.


“Pentru Timişoara acestă alee înseamnă extraordinar de mult. Am văzut foarte mulţi turişti care fac poze, sunt surprinşi să vadă că la Timişoara au cântat personalităţi de acest gen. Sunt 24 de mari nume pe care noi le-am idenificat, care au semnat în Cartea de Onoare a Filarmonicii, personalităţi ale culturii mondiale. Suntem la a cincea dală, iar de acum le avem şi luminate. Noaptea arată extrem de bine”, a spus Ioan Gârboini, directorul Filarmonicii Banatul.

   

Johannes Brahms (7 mai 1833, Hamburg - 3 aprilie 1897, Viena) a fost un compozitor romantic german, care a trăit cea mai mare parte a vieţii sale în Austria, la Viena. Brahms a fost considerat de către mulţi „succesorul” lui Beethoven, iar prima sa simfonie a fost descrisă de Hans von Bülow drept a zecea a lui Beethoven (supranume folosit şi astăzi).
 

Johannes Brahms a concertat la Timişoara în 1879, în sala de spectacole din actual clădirea a Liceului Nikolaus Lenau. “A fost o confuzie în seara aceea, pe afiş s-a trecut o altă sală, iar la ora la care trebuia să înceapă concertul a fost un singur spectator. Joachim a spus că el nu cântă pentru un spectator, iar Brahms a spus că va cânta. Pe vremea aceea Brahms l-a acopmaniat pe Joachim, care era un nume. Brahms a fost mai târziu recunoscut. Dar până la urmă au venit spectatorii”, a povestit Ioan Gârboni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite