FOTO Statuia lui Iancu de Hunedoara, dezvelită la Belgrad în prezenţa preşedinţilor Serbiei şi Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleksandar Vucici şi János Áder, preşedinţii Serbiei şi Ungariei, au participat luni, 22 iulie, la dezvelirea statuii lui Iancu de Hunedoara, de la Belgrad.

GALERIE FOTO 

În 22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara, a învins, la Belgrad, aramata turcă, devenind eroiul Europei creştine. La 563 de ani de la acel eveniment istoric, în capitala Serbiei a fost dezvelită statuia fostului voievod al Transilvaniei, în prezenţa preşedinţilor Serbiei şi Ungariei, Aleksandar Vucici şi János Áder.

“Iancu de Hunedoara şi-a dedicat întreaga viaţă apărării patriei şi gonirii armatelor otomane, iar după câştigarea bătăliei pe care a condus-o la Cetatea Belgradului (în Evul Mediu, Nándorfehérvár), a putut urma epoca păcii şi al reconstrucţiei. În vara lui 1456, atunci când pericolul se apropia de Cetatea Belgradului, Iancu de Hunedoara a sosit cu o flotă pe porţiunea de la Zemun a Dunării, în locul spre care priveşte acum statuia sa. A venit să distrugă galerele flotei fluviale a turcilor. Şalupele sale au fost sprijinite de personal sârbesc. Prin câştigarea acestei bătălii, maghiarii şi sârbii au deschis drumul către Nándorfehérvár”, a spus János Áder, preşedintele Ungariei, luni, în cartierul Zemun din Belgrad, citat de MTI.

Deasupra statuii lui Iancu de Hunedoara există două obiecte simbolice. “Crucea vorbeşte despre sacrificiul făcut de legendarul comandant pentru apărarea Europei, iar clopotul, despre cooperarea europeană şi triumful sub conducerea lui Iancu de Hunedoara”, a subliniat şeful de stat maghiar.

image

János Áder a subliniat că “clopotele trase în fiecare zi, la prânz – la început doar pentru a chema lumea la rugăciune, iar mai apoi, ca recunoştinţă pentru victorie – reamintesc tuturor europenilor, deja de 563 de ani, de curajul, eroismul, sacrificiul şi credinţa lui Iancu de Hunedoara şi a celorlalţi apărători ai cetăţii. Fie binecuvântată, pentru totdeauna, memoria lui Iancu de Hunedoara, a lui Ioan de Capistano, a lui Mihai Szilágyi şi a tuturor eroilor de la Nándorfehérvár”, a spus în încheiere preşedintele Ungariei.

“Pentru noi este important că naţiunile se respectă şi se ajută reciproc”

În discursul său, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucici a spus: “nu poate exista o onoare mai mare pentru un comandant, decât aceea ca membrii mai multor naţiuni să îl considere ca fiind unul de-al lor, aşa cum îl consideră atât sârbii, cât şi maghiarii, pe Iancu de Hunedoara. Cel care i-a înfrânt pe turci a luptat pentru libertatea tuturor, a fost cel mai mare comandant al Evului Mediu. Astăzi, pentru noi este important că naţiunile se respectă şi se ajută reciproc. Sunt fericit să văd drapelul Serbiei alături de cel al Ungariei, ambele sunt ale noastre, iar acest lucru va fi aşa pentru totdeauna”, citat de MTI.

image

"Visul lui Hunyadi sa împlinit: sârbii şi maghiarii se luptă împreună, pentru scopuri comune", a spus Vucici.

Aleksandar Vucici a ţinut să sublinieze că datorită conducerii celor două ţări, “în câţiva ani s-a reuşit ca, dintr-o relaţie care a fost relativ proastă, să se construiască una atât de bună, cum nu a mai fost niciodată. Această statuie va reprezenta pentru poporul sârb şi maghiar dovada prieteniei veşnice, niciodată nu trebuie să mai lăsăm pe cineva să strice această prietenie.Trăiască prietenia dintre Serbia şi Ungaria”, a spus Aleksandar Vucic.

image

Statuia a costat 123.000 de euro

Ideea ridicării unei statui a lui Iancu de Hunedoara în capitala Serbiei a apărut în 2013. Iniţiativa a aparţinut Cercului Batthyány a Profesorilor şi a fost susţinută de Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, respectiv de societatea Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. Statuia de bronz a lui Iancu de Hunedoara a fost realizată în baza conceptului sculptorului István Madarassy, artist distins cu premiul Kossuth.

image

Costul monumentului a fost de aproximativ 40 de milioane de forinţi (aproximativ 123.000 de euro), fiind suportat ]în întregime de partea maghiară.

Statuia va fi îngrijită de Consiliul Naţional Maghiar din Voivodina şi de Primăria Belgrad, în comun.

Pe soclul statuii se regăsesc inscripţii în limba maghiară şi sârbă.

image

Până acum, Iancu de Hunedoara a avut în Serbia doar un bust, care se află în curtea şcolii primare din localitatea sârbă Cantavir, care îi poartă şi numele. În Belgrad există două străzi denumite după comandantul care a luptat împotriva turcilor.

Sârbii îl cunosc pe Iancu de Hunedoara sub numele de Janko Sibinjanin.

În urma victoriei de la Belgrad, Papa Calixt al III-lea l-a caracterizat pe Ioan de Hunedoara - fost guvernator şi regent al Ungariei medievale, drept „atletul cel mai puternic – unic – al lui Cristos".
 

image

Iancu de Hunedoara a murit de pestă, la Zemun, în 11 august 1456, astfel că statuia ridicată pe malul Dunării, în cartierul belgrădean, comemorează nu numai bătălia, ci şi întreaga viaţă a comandantului. Iancu a fost înmormântat la Alba Iulia, în inima Transilvaniei natale. 

După inaugurarea statuii, preşedintele ungar, János Áder şi preşedintele sârb, Aleksandar Vucic au depus coroane la monumentul triumfului de la Belgrad, aflat în fosta cetate, în Parcul Kalemegdan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite