FOTO Spectacol de mare clasă în Piaţa Libertăţii din Timişoara. Toate clădirile din piaţă vor fi "distruse" una câte una

FOTO Spectacol de mare clasă în Piaţa Libertăţii din Timişoara. Toate clădirile din piaţă vor fi

Lumina Libertăţii - imagini de la repetiţii cu o clădire "distrusă" FOTO Kotki Visuals

Spectacolul din Piaţa Libertăţii, în trei acte, a debutat vineri, va continua astăzi şi se va încheia duminică. Evenimentul va începe la ora 20.30.

Spectacolul „Lumina Libertăţii” este organizat de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, cu ocazia centenarului. 
 
În trei zile, numeroşti artişti recreează scene reprezentative din istoria utimelor o sută de ani din România. 
 
„Lumina Libertăţii” este conceput ca un spectacol de arte performative, muzică, arte vizuale şi instalaţii de lumină, dezvoltat pe structura arhitecturală a Pieţei Libertăţii din Timişoara.
 
Vineri seara, povestea a început din anul 1918, sfârşitului primului Război Mondial, când în Europa şi în Timişoara se instalează pacea. 
 
Personajul imaginar al spectacolului este Luca. El s-a născut în 1918. Îl vedem pe tânărul băiat la şcoala de muzică, este un geniu muzical. Studiază, repetă la vioară şi îşi descoperă pasiunea pentru armonie şi disonanţă…

Imagini din prima seară FOTO Timişoara2021
 
În cea de-a doua seară, izbucneşte al doilea Război Mondial. Luca pleacă în război. Clădirile din Piaţa Libertăţii sunt distruse una câte una. Distrugere şi întuneric. Se instaurează o nouă ordine mondială. În piaţă intră ruşii. Aceştia declară pacea şi prosperitatea. Întreaga piaţă capătă încet o culoare roşie care se proiectează pe toate clădirile. O Lume Nouă.
 
Imagini de la repetiţii FOTO Kotki Visuals
 
Duminică are loc ultimul act: Revoluţie. Confuzie. (Re)construcţie. Viitorul ne aparţine.
 
Locuitorii Timişoarei se revoltă. Arborează drapelul unităţii româneşti. Aceştia schimbă culoarea pieţii. Apare un sentiment de gol interior şi o anumită confuzie. Se încearcă preluarea conducerii. Locuitorii Timişoarei îi resping.
 
 
Locuitorii încep (re)construcţia. Se înhamă la un lung şir de activităţi pentru a construi un viitor. Clădirile revin la viaţă, încet, dar sigur. Cultura inspiră, oamenii dansează şi lucrează. 

Luca devine bunic. Îşi ţine nepotul în braţe. Are speranţe mari.

Printre cei care şi-au adus contribuţia la spectacol se află muzicienii de la Filarmonica Banatul, actorii teatrului Auăleu, Boris Kovacs &Orchestra din Novi Sad, Rupert Huber din Austria, şcoala de dans Magnum.


Spectacolul din prima seară FOTO Timişoara2021

Videomapările aparţin Mikaelei Kavadanska din Bulgaria, de la Kotki Visuals. 

Spectacolele încep la ora 20.30, după lăsarea întunericului. 

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pe programul privind organizarea şi desfăşurarea manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) şi al Primului Război Mondial şi de Primăria Timişoara şi Consiliul Local Timişoara.
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: