FOTO Satul în care oamenii-şi lasă efectiv cheile în uşă şi dorm cu porţile descuiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul cărăşean Eftimie Murgu (fostă Rudăria), cunoscut pentru morile de apă, are 34 de case frumos renovate de membrii Asociaţiei Acasă în Banat.

GALERIE FOTO

Proiectul Color the Village iniţiat de asociaţia timişoreană Acasă în Banat, prin care se înfrumuseţează casele din localitatea Eftimie Murgu (Rudăria, după vechiul nume) din Caraş Severin, s-a încheiat. Iniţial, voluntarii şi-au propus zugrăvească şi să repare faţadele pentru 29 de case, misiune care a fost îndelinită la mijlocul lunii iunie. Cei de la Acasă în Banat au revenit însă la Eftimie Murgu, pentru renovarea altor cinci case.

O echipă de peste 60 de voluntari a muncit cu drag şi spor, chiar dacă unii au fost la prima lor experienţă de acest gen.

În urma experienţei de la Eftimie Murgu, timişorenii au rămas cu o experienţă plăcută şi au descoperit un sat bănăţean obişnuit, dar încă diferit de multe alte zone. 

Radu Trifan, preşedintele asociaţiei Acasă în Banat, a povestit pe pagina sa de Facebook despre cele trăite în satul cu morile de apă. 

“Timp de câteva zile am fost rupţi de tot ceea ce se întâmplă în ţară. Poate fi greu de crezut dar în acest sat oamenii îşi lasă efectiv cheile în uşă, dorm cu porţile descuiate, stivuiesc lemnele la drum, sub streaşină, pentru că pur şi simplu nu se fură. După atâtea zile petrecute acolo am ajuns şi noi să lăsăm maşinile descuiate, cu geamurile lăsate şi lucrurile înauntru, am lăsat uşile descuiate la cazare, ne-am lăsat genţile pe mese şi în locuri unde, în alte părţi, ar fi fost în pericol real de a fi furate. Nimic din acestea nu s-a intamplat. Nimeni nu s-a atins de lucrurile noastre, ba dimpotrivă, am avut parte numai de ajutor. A fost ca un fel de tratament anti-neîncredere. Mai avem multe de învăţat!”, a scris Radu Trifan.

image

Ideea Color the Village a fost de a promova zona Almăjului şi a Banatului Montan, de a interveni într-o zonă cu potenţial turistic, dar care mai are nevoie de ajutor. Refacerea faţadelor gri este o intervenţie rapidă, cu impact mare şi care schimbă cu adevărat satul. 

image

Proiectul a fost finanţat din donaţii şi sponsorizări, atât în bani, cât şi în materiale de construcţii, echipamente de lucru, vopsele, ustensile diverse. 
 

Citeşte şi:


FOTO Transformarea unui sat din Banat. Case curate, proaspăt zugrăvite, cu flori la ferestre, într-un proiect unic în România

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite