FOTO Sala de sport din Timişoara care se construieşte de zece ani, demnă de legenda Meşterului Manole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both
Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both

Epopeea Sălii Polivalente de la Baza 2 Politehnica din Timişoara a început în 2010, când a fost demarată construcţia acesteia. După un deceniu încă se lucrează la arenă, care a ajuns la un stadiu de 70 la sută.

GALERIE FOTO


Este de necrezut, într-o vreme în care în mediul privat se ridică o clădire cu 15 etaje în mai puţin de un an, o sală de sport stă neterminată de un deceniu. Este vorba de Mica Polivalentă, o arenă cu o capacitate de 2.500 de locuri, construită de Universitatea Politehnica din Timişoara. Lucrările au fost începute de fostul rector al Politehnicii, Nicolae Robu, care anul acesta încheie deja al doilea mandat ca primar al Timişoarei. Epopeea sălii de la Baza 2 Politehnica a început în 2010, când a fost demarată construcţia acesteia. S-a avansat greu, Universitatea Politehnica neavând bani să termine lucrările.   

În 2013, la iniţiativa primarului Robu, Consiliul Local Timişoara a aprobat ca jumătate din suma necesara terminării sălii să fie acoperită de municipalitate. 

S-a modificat rapid şi proiectul, capacitatea sălii fiind mărită de la 2.000 la 2.500 de locuri. 

Totul părea să fie în regulă, au fost bani, iar lucrările au început să avansaze. Bucuria nu a durat mult. Constructorul a intrat în insolvenţă, apoi în faliment. Au urmat licitaţii noi, procese peste procese,  probleme şi cu noua firmă. Şi aşa se face că s-a făcut un deceniu de la începerea construcţiei Sălii Politehnicii.

image

Construcţia sălii de lângă arena “Dan Păltinişanu” e demnă de legenda Meşterului Manole, transpusă în balada ridicării Mănăstirii Curtea de Argeş. “Tot ce zideau ziua, noaptea se surpa”.

Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both


 

Acum, muncitorii trebuie să dea jos o parte din vechiul acoperiş, pentru că trebuie să schibată întreaga structură metalică a sălii. Vestea bună este că zilele acestea trebuie să se semneze contractul cu firma care va face aceste lucrări complexe.

Se va schimba structura metalică a sălii

Primarul Nicolae Robu a anunţat să nădăjduieşte ca sala să fie gata până la sfârşitul acestui an, însă rectorul Viorel Şerban e mai prevăzător. 

„În 3 decembrie, la Ziua Şcolii Sportive Politehnica, spuneam că e un moment critic, în sensul că suntem în faza în care dacă nu avem garanţia că vor începe lucrările la partea cea mai sensibiă, refacerea structurii metalice, care este separat de continuarea construcţiei, există din nou riscul rezilierii contractului. Lucrurile au mai avansat, la sfârşitul lunii decembrie au fost discuţii cu unul din subcontractorii firmei respective, care ne-au asigurat că au capacitatea să rezolve această parte cu un grad mai ridicat de complexitate. Sătămâna viitoare vom semna contractul şi lucrările pot începe. Practic, celelalte lucărări n-ar fi dificile, sunt foarte multe dintre componente deja aprovizionate, nu se mai pot bloca firmele că trebuie să cumpere nu ştiu ce. Lucrurile ar putea să meargă în linia dreaptă. De asta depinde dacă la sfârşitul anului sala va fi aproape de finalizare sau vom avea din nou ghinion şi va trebui să reziliem contractul, să fim nevoiţi să facem o nouă licitaţie”, a declarat Viorel Şerban. 

Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both



Greşeli de proiectare şi de execuţie

Refacerea structurii metalice este neceasră pentru că s-au făcut nişte greşeli de proiectare şi de execuţie, afirmă Viorel Şerban.

„Nu e prima dată când o spun, au fost nişte greşeli, asta a fost şi unul dintre motivele pentru care s-a reziliat contractul cu firma respectivă. Au fost atât greşeli de execuţie, cât şi de proiectare. Ţinând cont şi de noile normative privind siguranţa clădirilor, ţinând cont şi de faptul că din proiectare nu s-a prevăzut un anumit grad Richter în caz de cutremur, au fost şi greşeli de execuţie, ţinând cont şi de calitatea sudurilor, s-a ajuns la concluzia că trebuie făcute remedieri. Şi nu orice firmă poate să facă asememena lucrări. Nici acum nu am mare încredere, dar specialiştii noştri de la Facultatea de Construcţii ne-au spus că această firmă, din punct de vedere tehnic ar fi singura în măsură să rezolve această problemă delicată a remedierilor. Trebuie un anumit echipament, pentru că acele arce trebuie schimbate. O parte din acoperiş se va schimba, partea interioară. Cel exterior poate să rămână”, a mai spus Viorel Şerban. 

Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both


"Au păcălit, au fost escroci!" 

Din calulele rectorului, „Polivalenta Mică” este în proportie 75% finalizată. Există firmă care să se apuce de lucru, sunt şi bani. 

„Noi ne învârtim în cerc de vreo doi-trei ani de zile, de când am vrut să reziliem contractul, ne-am luptat în procese...Bătem pasul pe loc pentru că nicio firmă nu a avut capacitatea să refacă ce nu s-a făcut corespunzător, nici să continue lucrările. Cel puţin în cealaltă parte, ce ţin de continuarea construcţiei sălii, s-a lucrat ceva. În noiembrie şi decembrie s-a lucrat la partea de legătură, canalizare, pregătirea rezervoarelor de apă. Şi aici am avut probleme. Am cumpărat acele rezervoare, s-a săpat groapa pentru ele, le-au adus în curte până le-am plătit, iar apoi le-au luat înapoi. Au păcălit, au fost escroci! I-am dat în judecată şi pentru asta. Cu firma veche avem vreo 13 procese. Unul dintre procese este pentru recuperarea banilor pe rezervoare”, a mai declarat Viorel Şerban. 

Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both

Sală pentru sport şi spectacole

Noua arenă va putea fi folosită pentru meciuri de baschet, volei, handbal, tenis şi alte sporturi, dar va deveni şi un loc unde se vor organiza diferite evenimente şi concerte. Sala va fi folosită în principal de echipele Universităţii Politehnica, însă ea va putea fi închiriată, la fel cum se întâmplă şi cu bătrâna Sala Olimpia, de orice alt club. 

“Fiind sala Politehnicii, în principal va fi al echipei de handbal SCM Politehnica. Va juca acolo şi echipa noastră de volei. Dar asta nu înseamn că nu pot să vină şi alţii. Orice echipă care are nevoie de o sală mare, poate să vină să îşi desfăşoare competiţia.  Dacă echipa de baschet a Timişoarei ajunge într-o cupă europeană, sigur că joacă şi ea aici. Nu mai vorbim de anumite meciuri ale naţionalelor. În proiect e prevăzut să se cumpere un material special cu care se poate acoperi suprafaţa de joc, pentru ca în sală să se poată desfăşura şi evenimente artistice, concerte şi spectacole. Se va pune un fel de covor peste toată suprafaţa de joc. La una din porţi se va putea pune scena”, a mai declarat Viorel Şerban. 
 

Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both

Investiţia totală la sala de la Baza 2 Politehnica, se ridică la aproximativ 6,5 milioane de euro. 

image
Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both
Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both


 

Arena Politehnicii din Timişoara se construieşte de zece ani FOTO Ş.Both
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite