FOTO S-au inventariat conacele şi castelele nobiliare din Timiş. Majoritatea lor zac în paragină şi nepăsare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul Mercy de la Carani
Conacul Mercy de la Carani

Poveştile familiilor nobiliare care au trecut prin Banat, evenimente sau legende, moştenirea lăsată de acestea şi felul în care toate s-au transformat până azi sunt argumente pentru a descoperi conacele şi castelele din Timiş.

Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş cu sprijinul Asociaţiei Culturale Ariergarda au realizat o hartă cu conacele şi castelele nobiliare din Banat.

Materialul evidenţiază 31 de conace din judeţul Timiş. Au fost introduse şi obiective care nu mai există fizic. 

Conacul de la Poieni, păstrat în memoria colectivă a localnicilor şi prin panorama montană oferită de locul pe care a fiinţat, precum şi Conacul Duka din Cadâr. 

În material nu au fost incluse conacele din Timişoara sau Lugoj, ele fiind incluse într-o multitudine de alte obiective pe care cele două municipii le oferă turiştilor.

Conac

Conacul Csekonics din Jimbolia

Conacele sunt cu precădere exemplificarea arhitectonică a perioadei iluministe şi romantice în Banat, în arhitectura lor regăsindu-se îndeosebi elemente baroce şi neo-clasice. 

image


Conacul Nikolici de la Rudna 
 

Puţine sunt conacele care au rămas într-o stare foarte bună. Cazurile fericite sunt conacul Manaszy-Hodoni, conacul Ottlik-Izvin, conacul Vârgici-Sinersig şi cele care adăpostesc instituţii în oraşele Jimbolia şi Sânnicolau Mare. Pentru toate celelalte riscul de degradare este prezent.

Conac


Conacul Manaszy de la Hodoni 

Din istoria acestor construcţii, învăţăm că ele au fost produsul unui anume nivel economic şi cultural direct dependent de un domeniu însemnat de teren arabil, lacuri şi păduri, generator de mari venituri şi aparţinând de regulă unei familii nobiliare, care le-a dat şi numele.

Conac Carani

Conacul Petala de la Clopodia

Iată starea celor 31 de conace documentate de Asociaţia Ariergarda. Mai sunt însă câteva conace care nu au fost vizitate.

Conacul de la Banloc, construit în 1793, se află de foarte mulţi ani în posesia Mitropoliei Banatului, care deşi a promis reabilitarea, nu se vede că ar fi investit prea mulţi bani. Este vizitabil din stradă şi din curte.

image

Conacul Bărăteaz de la Satchinez, construit în 1821, se află în posesia unei societăţi comerciale. Acoperişul este deteriorate, poate fi văzut doar de afară.

Conacul Damaszkin din Beregsău Mic se află în posesia familiei Mukalov.  Este neîntreţinut, acoperişul este deteriorat. Conacul construit la sfârşitul secolului XVIII-lea şi începutul secolului al IXI-lea, este de vânzare.

Conacul Damaszkin


FOTO prinbanat.ro
 

Conacul Mercy de la Carani este în proprietatea unui lichidator, însă se află într-o stare jalnică. Este devastat în totalitate, iar vegetaţia crescută face imposibilă intrarea. Conacul a fost construit în secolul al XVIII-lea.

Castelul Mercy

Conacul Uzbaşici din comuna Cenei a fost construit în 1904. Se află în proprietatea familiei Maletici. Este în stare bună, a fost restaurat şi este îngrijit.
 

Conacul Petala de la Clopodia a fost construit în 1840 de Nieky Antal. Este în proprietatea unei societăţi comerciale, deşi conacul şi anexele arată abandonate. Este vizibil doar din exterior. 

Petala

FOTO monumenteuitate.blogspot.ro
 

Conacul Antonia de la Folea este opera arhitectului Laszlo Szekely. A fost construit în 1905. Acoperişul este parţial deteriorate, este neîntreţinut. Aparţine unei firme.

Conacul Antonia de la Folea

Conacul Gudenus din Gad este devastate, ruinat total, nu mai are nici acoperiş. A fost construit la începutul secolului al XIX-lea. Proprietar este primăria Ghilad, care a concesionat domeniul unei firme.

Conacul Gudenus din Gad

FOTO prinbanat.ro
 

Conacul Laszlo Gorove din Gătaia este în proprietatea Eleodorei Kopfill. A fost construit în 1823, dar în timpul comunismului a fost batjocorit, fiind supraînălţat şi transformat în depozit de grâne. 
 

Conacul Ambrozy de la Herneacova a fost construit în secolul al XIX-lea. Se află în paragină. Structura de rezistenţă este afectată. 

Conacul Manaszy de la Hodoni, aflată în proprietatea lui Dorin Popovici este una dintre cele mai frumos restaurate conace nobiliare din Timiş. A fost construit în 1840.

Conacul Ottlik de la Izvin, construit în 1893, este în patromoniul regiei Romsilva. Este foarte bine întreţinut.  
 

Conacul Ottlik de la Izvin

FOTO Banatur.ro
 

Conacul Biled din localitatea cu acelaşi nume a fost construit în 1788, de Arhiepiscopia de Zagreb. Se află în proprietatea lui Constantin Marcu, este în curs de reabilitare.

Conacul Bogda se află la Administraţia Taberelor, dar este devastat. A fost construit la începutul secolului al XX-lea. 
 

Conacul Manase de la Clopodia, construit în 1859, este în proprietatea familiei Bărboi. Se află în stare bună. 

Conacul Duka de la Cadăr, construit în secolul al XIX-lea, nu mai există!

Conacul San Marco de la Comloşul Mare. Este împărţit între familia Suciu şi Primăria Comloşul Mare. Fiecare are o aripă. A fost construit între 1840-1856. Este în stare bună. 
 

Conacul San Marco de la Comloşul Mare

Conacul Mocioni de la Foeni a fost ridicat în 1750. Aparţine Primăriei din Foeni care l-a transformat în cămin cultural şi bibliotecă. Stare tehnică relative bună.

Conacul Gyertyanffy din Giera a fost construit în 1829. Este în proprietatea familei Pistol. Este devastat.

Conacul Liptay din comuna Lovrin a fost construit în secolul al XIX-lea. Este în proprietatea Staţiunii de cercetare şi dezvoltare agricolă Lovrin. Este în stare bună.

Conacul Wimpffen din Maşloc este în proprietatea Violetei Lupu. Construit în 1855, a fost renovat complet, cu cu pierderea aproape totală a valorii arhitecturale iniţiale. A fost transformat în supermarket comunal. 

Conacul Csekonics de la Jimbolia aparţine primăriei. Stare atehnică este bună, fiind renovat şi întreţinut. A fost construit la începutul secolului XIX (în surse apare şi sec. XVIII, dar Jozsef Csekonics a devenit propritar de drept al domeniului abia la 1800). 

Conacul Herglotz din comuna Victor Vlad Delamarina aparţine familiei Hidu din Lugoj (actualmente stă în străinătate). Conacul a fost construit la sfârşitul sec. XIX-lea, acum este ruinat. Din cele două turnuri, unul este dărâmat, nu are acoperiş şi este invadat de vegetaţie. Are parc, dar este greu penetrabil din cauza vegetaţiei abundente. 

Conacul Andraşiu de la Pişchia este în proprietatea lui Doina Lagea. Este reşedinţă privată, dar nelocuită. Este renovat, are acoperiş bun. A fost construit la mijloc secolului al XIX-lea. Se poate vedea numai de pe dealul opus. 
 

Conacul Andraşiu de la Pişchia

FOTO turismpischia.ro
 

Conacul Măreşei din Poeni nu mai există. Mai sunt urme de fundaţie, acoperite de vegetaţie, pe locul numit ”La Frasin”. Conacul a fost construit în secolul al XIX-lea şi a aparţinut baronesei Leopoldina Stojanovits.

Casa Memorială Nikolaus Lenau de la Lenauheim este în proprietatea Primăriei. A fost renovat prin fondurile venite din Germania. Conacul a fost construit începutul secolului al XIX-le.

Conacul Globusitky de la Gătaia aparţine primăriei. Stare tehnică este proastă. Ponosit, modificat faţă de arhitectura originală. Este locuit de chiriaşi, foarte neîngrijit. 

Conacul Nikolici este în proprietatea lui Maria Radermacher. Conacul este în curs de renovare. Este locuit de proprietar. A fost construit la începutul secolului al XIX-lea de baronul Nikolici.

Conacul de la Rudna

Conacul Vârgici de la Sinersig este în proprietatea Consiliului Judeţean Timiş. Este în stare foarte bună. A fost construit în 1869. Conacul adăposteşte un centru de recuperare pentru persoane cu dizabilităţi psihiatrice care au nevoie permanentă de îngrijire. Nu poate fi vizitat la interior.

Conacul Ambrozy de la Remetea Mare, construit în 1820, este în posesia unei persoane private care se află în străinătate. Este nelocuită şi într-o stare nu foarte bună. 
 

Conacul Ambrozy de la Herneacova

Conacul Nako de la Sânnicolaul Mare este în proprietatea primăriei, fiind sediu de muzeu. Parte din conac e revendicată în instanţă. A fost renovat recent la exterior, cu păstrarea elementelor de detaliu la faţade. La interior nu este renovat. A fost construit în 1864. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite