FOTO De ce s-a mutat în Timişoara o rusoaică născută în Turkmenistan: „Cred că Universul a complotat să rămân aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Damian s-a născut în Turkmenistan, însă la vârsta de şase ani s-a mutat în Rusia. După terminarea şcolii a plecat în lume, a trăit în mai multe ţări din Europa, iar acum aproape doi ani a ajuns în România.

Rusoaica Regina Damian (28 de ani) se află printre cei aproximativ 6.000 de persoane care au apelat în 2017 la Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), organism care gestionează problematica migraţiei, azilului şi integrării sociale a străinilor în România. 
 

Regina Damian este pictoriţă. S-a născut în Turkmenistan, însă de la vârsta de şase ani s-a mutat cu familia în Rusia. După ce a peregrinat prin mai multe ţări, rusoaica s-a decis să se stabilească la Timişoara. 

„M-am născut în Turkmenistan, dar sunt rusoaică. Nu am sânge turkmen. Părinţii au fost mutaţi acolo, însă după destrămarea Uniunii Sovietice viaţa a devenit grea pentru ruşi. Aşa că atunci când eu eram un copil, au decis să se întoarcă în Rusia. S-au stabilit într-un oraş lângă Ekaterinburg. Acolo am avut neamuri. După şcoală m-am mutat şi eu în Ekaterinburg, unde am început să studiez arta. Am pictat foarte mult în acea perioadă”, începe povestea Regina Damian.

„Prima impresie era că am ajuns într-un oraş foarte mic”

După ce a terminat studiile în Rusia, artista a început să călătorească. A plecat mai întâi cu o bursă în Cehia, apoi a mai locuit în Egipt, în Turcia şi în Spania. 

„România a fost o întâmplare. Am avut cunoştiinţe în Timişoara, pe care i-am cuoscut în perioada în care am stat în Cehia. Cu ei am vorbit pe Facebook. Am căutat să mă mut într-un loc potrivit pentru mine, iar ei mi-au spus să vin aici. Nu am mai fost înainte în România. Prima impresie era că am ajuns într-un oraş foarte mic. Ekaterinburg e un oraş mare, aglomerat, cu aproape două milioane de locuitori. Când am ajuns la Timişoara am zis <mama mia, ce e asta?!>. Primul impuls a fost să nu rămân. Dar am găsit de lucru, am găsit unde să stau, începutul a fost foarte bun. Cred că Universul a complotat să rămân aici. Probabil că am ales drumul bun”, a afirmat Regina.
   

image

„Am arătat că sunt tare, doar sunt din Rusia”

Imediat ce a ajuns la Timişoara, Regina a fost angajată ca ospătară la restaurantul Lloyd din centrul oraşului. 

„Am lucrat şi înainte în restaurante. Dar la început a fost greu pentru că nu ştiam limba. Nu prea credeau în mine nici colegii, dar eu am arătat că sunt tare, doar sunt din Rusia. Am învăţat limba română la Lloyd, nu am avut de ales. Am înţeles că dacă vreau să trăiesc în ţara asta trebuie să învăţ cât mai repede limba. Documentele de la Imigrări s-au rezolvat uşor. Dacă ai tot ce îţi cere legea, nu e nicio problemă. La cetăţenia română nu mă gândesc, pentru asta trebuie să trăiesc aici foarte mult. Am auzit că după şase ani se poate cere, dar deocamdată sunt Ok”, a mai declarat Regina.

Expoziţie cu picturi SF

Tânăra s-a împrietenit rapid cu cei de la “Imigrări”. Anul trecut a fost implicată într-un festival organizat pentru refugiaţi, ocupându-se de coordonarea secţiunii de Pictură.  

Regina Damian are parte de prima sa expoziţie personală la Timişoara. Artista şi-a expus tabloruile la Bastionul Therezia, în cadrul unui proiect de integrare a Asociaţiei Ecumenice a Bisericilor din România.

Picturile ei sunt parcă deprinse din revistele SF. „La început pictam la comandă, ce anume cerea lumea, pentru că trebuia să trăiesc din ceva. Am ajuns acum să pictez ce am în cap. Temele mele sunt despre lumea fantasticului. Expoziţia se numeşte Spirit. Mi-a luat un an să pictez această serie de 14 tablouri. Mai pictez şi femei.   

image

Rusoaica face tatuaje

Regina a renunţat între timp la jobul de la restaurant, iar acum s-a apucat de făcut tatuaje. „E foarte greu să fi artist. Dacă vrei să faci artă trebuie să ai bani. Aşa că eu trebuie să lucrez. Am ales să fac tatuaje pentru că aici fac şi artă, dar câştig şi bani. Nu ştiam să tatuez, dar am învăţat aici la Timişoara. Am făcut un curs, am primit şi diplomă, iar acum am un atelier unde fac tatuaje”, a mai spus Regina Damian. 

image

Proiecte de integrare pentru străini

Conform datelor Inspectoratului General de Imigrări, în 2017 au fost aproximativ 6.000 de solicitări, din care aproximativ 700 au primit statut de refugiat sau protecţie subsidiară. Aceştia din urmă pot intra în diferite programe de integrare. 

„Expoziţia Reginei s-a făcut în cadrul proiectului Integrare, finanţat de Uniunea Europeană. În acest proiect, noi oferim diferite servici refugiaţilor şi cetăţenilor străini cu dreptul de şedere în România. Noi oferim servicii de integrare, cum ar fi cursuri de limba română, consiliere juridică, asistenţă socială, încerăm să integrăm prin diferite proiecte, inclusiv prin artă. Arta are un limbaj universal. Foarte mulţi s-au integrat perfect. Avem familii care sunt încă în proiectele noastre de câţiva ani, lucrează, copiii sunt la şcoală, la facultate, le merge foarte bine. Cei mai mulţi solicitanţi de azil în România sunt din Siria şi Irak”, a spus Valentina Antonia, responsabila cu activităţi de integrare a Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, Valentina Antonia.

image


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite