FOTO Românii au strălucit la Jocurile Invictus din Australia. Două medalii de aur, un argint şi un bronz pentru militarii răniţi în teatrele de operaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Pegulescu ( în centru) se află la a doua medalie de aur la Jocurile Invictus FOTO MApN
Augustin Pegulescu ( în centru) se află la a doua medalie de aur la Jocurile Invictus FOTO MApN

Delegaţia României la Jocurile Invictus din Australia a obţinut patru medalii. Printre cei medaliaţi s-a numărat şi colonelul timişorean Augustin Pegulescu.

Militarii români au obţinut două medalii de aur, una de argint şi una de bronz la Jocurile Invictus. Cea de-a patra ediţie a jocurilor dedicate militarilor răniţi în teatrele de operaţiune s-a desfăşurat în Australia, la Sydney, în perioada 17-29 octombrie. Delegaţia României a fost formată din 15 competitori, care s-au întrecut la tir cu arcul, atletism, powerlifting, canotaj în sală şi sittingvolley (n.r. - volei din poziţia aşezat).

Echipa de tir cu arcul „compound“ a recidivat din nou. După medalia de aur de anul trecut, de la Toronto, sportivii români au urcat şi la Sydney pe prima treaptă a podiumului. Echipa a fost alcătuită din Ionuţ Butoi, Dorin Petruţ şi Augustin Pegulescu.

„În primul rând ne-am dorit să ne acomodăm la fusul orar, pentru că am zburat foarte mult. Cam 26 de ore, cu schimbat de avioane, ultimul zbor de 14 ore. Noi de la arc am avut trei zile de acomodare şi aşa am reuşit să intrăm în ritmul nostru normal. Competiţia a fost acerbă, la fel ca anul trecut. Dar se pare că ne purtăm noroc unul celuilalt, pentru că am reuşit să câştigăm din nou. Avut meciuri directe cu Canada, iar finala am avut-o cu Australia, ţara gazdă, pe care am şi bătut-o“, a declarat colonelul Augustin Pegulescu, comandantul Centrului Militar de la Timişoara.

image

Iniţiativa prinţului Harry al Marii Britanii

Invictus Games este o competiţie care a luat fiinţă la iniţiativa prinţului Harry, Duce de Sussex. Prima ediţie s-a desfăşurat în Marea Britanie, următorul an a fost în Statele Unite, iar anul trecut în Canada, unde România a fost invitată pentru prima dată la această competiţie.

„Prinţul Harry a fost la ceremonia de deschidere, iar apoi o zi sau două a participat la competiţii. A avut un turneu prin Australia şi Noua Zeelandă, iar în ultimele două zile a revenit la Invictus. A fost şi la ceremonialul de închidere. A fost cu soţia. Unii colegi de-ai mei au şi făcut poze cu el“, a mai declarat Pegulescu (foto jos).

image

Colonelul susţine că ar trebuie ca şi în ţara noastră să se promoveze mai mult sportul pentru persoanele cu dizabilităţi. „Invictus se doreşte să fie o mişcare sportivă pentru militarii răniţi în teatrele de operaţii, cei care în timpul misiunilor de luptă au căpătat diverse dizabilităţi. Ideea a prins foarte bine. Este şi un model de sport pentru persoane cu dizabilităţi. Este un exemplu pe care ar trebuie să-l urmărăm şi noi, în România. De exemplu, la Timişoara, un oraş mare, ar trebuie să promovăm mai mult recuperarea persoanelor cu dizabilităţi prin sport. Am văzut în Austrialia o serie de sporturi, de la volei în şezut, baschet în cărucioare cu rotile, rugby în cărucioare cu rotile şi multe altele, la care au acces persoane cu diverse handicapuri fizice. E un lucru foarte bun să faci sport“, a afirmat Pegulescu. El a mai participat în acest an la două competiţii internaţionale. La Cupa Europeană din Cehia a obţinut, cu echipa naţională a României de paralimpici, medalia de argint.

Invictus FOTO MApN

Explozia care l-a lăsat fără un picior

Colonelul Augustin Pegulescu a fost grav rănit în Afganistan, în urmă cu nouă ani. Acesta era în patrulare într-un Humvee al trupelor americane, când maşina a călcat pe un dispozitiv exploziv. În urma accidentului, Augustin Pegulescu a rămas fără un picior. „În maşina militară eram alături de patru soldaţi americani. Trei dintre ei au murit, celălalt a rămas fără ambele picioare. Şi eu am avut şansa să scap cu viaţa, chiar dacă mi-am pierdut un picior“, a povestit Pegulescu.

După Afganistan, pentru Augustin Pegulescu a urmat o lungă perioadă de convalescenţă. Şapte luni a stat în spital în Germania, iar patru luni şi jumătate - la spitalul Forţelor Tereste Americane din Washington, acolo unde a primit protezele şi a făcut recuperarea. Colonelul a revenit a revenit apoi în rândul „Scorpionilor galbeni“ ai Batalionului 32 Infanterie „Mircea“ de la Chişoda (Timişoara), iar din 1015 este comandantul Centrului Miltar Zonal Timişoara. Pegulescu are la activ patru misiuni internaţionale: două în Afganistan şi câte unul în Albania şi Irak.

Invictus FOTO MApN

Rezultatele românilor la Sydney

Jocurile Invictus de la Sydney au strâns peste 500 de competitori, din 18 ţări, care s-au întrecut la 13 sporturi. Pe lângă medalia de aur obţinută de echipa de tir compound, România a mai obţinut un loc unu prin slătineanul Eugen Pătru, la tir cu arc olimpic. Militarul a fost rănit în 2014 în Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de patrulare. În incident şi-a pierdut muşchii de la ambele gambe şi s-a ales cu paralizie completă la nervul sciatic.

Invictus FOTO MApN

Eugen Pătru a cucerit două medalii la Sydney FOTO MApN

Medalia de argint pentru echipa României a fost cucerită de echipa la tir cu arcul olimpic (formată din Eugen Pătru, Dănuţ Nicola şi Cătălin Pârvu), iar medalia de bronz a fost cucerită la tir cu arcul compound de Dorin Petruţ. Cu toţii sunt legitimaţi la Clubul Armatei „Steaua“, la secţia de sport pentru persoane cu dizabilităţi. Următoarele Jocuri Invictus, din 2020, vor fi găzduite de oraşul olandez Haga.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite