FOTO Restaurantul din Serbia unde românii stau la coadă. E un muzeu etnologic unde mâncarea se prepară pe cărbuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un decor inedit, mâncare tradiţională balcanică, atmosferă relaxantă. Asta găsesc românii care intră în celebrul restaurant de la Vârşeţ, oraşul aflat nu departe de graniţa cu România.

GALERIE FOTO

Vârşeţ este la o oră de mers cu maşina de la Timişoara, la o distanţă de 75 de kilometri. Este prima localitate dinspre vama Moraviţa. În urmă cu un secol, Vârşeţ făcea parte din judeţul Timiş. Aici trăieşte şi o importantă comunitate românescă, care numără aproape 6.000 de persoane şi reprezintă 11 la sută din populaţie. 

Vârşeţ este un loc în care ajung mulţi bănăţeni din România. Fie în tranzit spre capitala Belgrad sau spre alte locuri mai îndepărtate (spre plajele din Muntenegru sau Grecia), fie la numeroasele evenimente şi festivaluri organizate în oraş. De exemplu, Festivalul Vinului de la Vârşeţ este renumit în toată Serbia. 


Dar mai sunt români care se duc la Vârşeţ pentru a mânca ceva tradiţional. 

Aşa se face că românii se află printre clienţii fideli ai restaurantului Dinar. Sunt atât de mulţi încât dacă nu se face rezervare pe Internet, există toate şansele să nu fie găsite locuri libere.

Este considerat cel mai renumit restaurant al Vârşeţului. Nu este un simplu restaurant, ci şi un veritabil muzeu etnologic, cu mii de obiecte rustice, colectate din gospodăriile oamenilor din satele vecine. De alfel, numele lui este Etno Kuca Dinar (Casa Etno Dinar). 

image

Nu e deloc surprinzător că meniul sau site-ul oficial are şi traducerea în limba română. Restaurantul nu e departe de centrul oraşului, pe strada Dimitrija Tucovica.

image

Restaurantul a fost înfiinţat în 2010, are o capacitate de 220 de locuri şi 38 de angajaţi. Aici găsiţi experienţa culinară în cel mai pur stil sârbesc. 

“Tradiţia trebuie să reprezinte baza a tot ceea ce a realizat un om. Este datoria noastră ca patrimoniul cultural moştenit de la predecesori să îl cultivăm şi să-l cinstim în prezent şi apoi să-l transmitem nealterat generaţiilor viitoare.

Aceasta a fost ideea de bază de la care a pornit şi Casa Etno Dinar, atunci când şi-a propus să păstreze tradiţia sârbească prin bucătăria naţională, punând accentul pe mâncarea preparată la grătar. La întregirea imaginii vremurilor de odinioară, contribuie şi interiorul autentic, cu elemente din trecutul satelor noastre, colectate atent.

image


 

Majoritatea oaspeţilor noştri nu ştiu că suntem un restaurant relativ tânăr, care a început să funcţioneze în anul 2010, cu un număr de 27 de locuri şi 8 angajaţi, astfel încât azi să putem găzdui 220 de oaspeţi, de care se ocupă cei 38 de angajaţi. Într-un timp relativ scurt, cu mult efort, dar cu mult mai multă dragoste pentru această afacere, am reuşit să câştigăm reputaţia unui restaurant de prestigiu, în care se solicită mereu un loc în plus”, aflăm povestea de pe site-ul restaurantului.

image

Casa Etno Dinar a câştigat numeroase premii la concursuri prestigioase, în Serbia şi peste hotare. 

Sunt preparate tradiţionale balcanice premiate de către Global Trade Leader's Club - International Hotel & Restaurant. Este vorba despre titlul Quality Award, premiul de excelenta acordat pentru calitatea produselor şi serviciilor în cadrul galei de la Madrid din 27 ianuarie 2014.

image

Bucătarii insistă asupra specialităţilor sârbeşti, preparate într-un mod clasic. Iar baza meniului o reprezintă mâncarea tradiţională, pregătită pe cărbuni.

image

Puteţi găsi, printre altele, platou cevapi (mici sârbesc), platou pleskavita sârbească, pleskavita Karageorge, pleskavita gurmandului, mix grill (mici, cârnaţi, frigărui de porc, piept de pui), coaste de porc afumat la grill, muşchi de vită cu sos de piper, cotlet de berbecuţ la grill, muşchi Banjaluka, şniţel Karageroge, platou cu brânzeturi, kaimak, aivar şi multe altele. 

image

În meniul de vinuri al Casei Etno Dinar, puteţi găsi cele mai calitative vinuri sârbeşti. Iar Vârşeţ este cunoscut pentru podgoriile sale, încă din cele mai vechi timpuri. Restaurantul a produs propriile sale branduri: „Dinarul Vechi”, „Dinarul Negru”, „Dinar Cabenet sauvignon”, „Dinar Muskat Ottonel” şi „Dinar Muscat Rose”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite