FOTO Protest al studenţilor, la Timişoara: "Vrem 6 la sută din PIB pentru educaţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Nu vrem pe plantaţie / Noi vrem educaţie", au scandat tinerii. FOTO: Vali Silaghi
"Nu vrem pe plantaţie / Noi vrem educaţie", au scandat tinerii. FOTO: Vali Silaghi

Aproximativ 200 de reprezentanţi ai organizaţiilor studenţeşti din toată ţara au protestat miercuri seara la Timişoara la adresa guvernanţilor vechi şi noi, manifestându-şi nemulţumirea faţă de finanţarea necorespunzătoare a educaţiei.

"Ne-au minţit iar guvernanţii / Am ajuns la coada vacii", a fost scandarea preferată a studenţilor, care au adus la protest o vacă de ghips, în mărime naturală. La protest ar fi trebuit să participe şi o viţică în carne şi oase, însă reprezentanţii forţelor de ordine nu au permis ca văcuţa să fie coborâtă din camionul în care se afla.

"De prea mulţi ani toate partidele au promis că vor da 6 la sută din Produsul Intern Brut pentru educaţie, dar când au ajuns la putere au uitat", au spus tinerii din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) timişorenilor care se ascundeau de căldură pe terasele din Piaţa Unirii. "Acesta este doar începutul, este doar un semnal de alarmă. Ei trebuie să ştie că dacă nu vom primi ce am cerut, vom reveni în stradă, şi nu doar în Timişoara", au mai spus reprezentanţii studenţilor.

Printre nemulţumirile studenţilor, aşa cum au fost ele expuse în comunicatul care a anunţat protestul, se numără:

- Creşterea taxelor de studiu şi a taxelor de cămin! În 50% dintre universităţile incluse într-o analiză recentă ANOSR, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani datorită scăderii investiţiei statutului.

- Bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea! Valoarea cheltuielilor minime de cazare şi masă, estimată de Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior – CNFIS, este de 566 lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel naţional este de 214 lei. 

- Jumătate dintre studenţii din România abandonează facultatea! Cele 2 motive mari care îi determină pe studenţi să renunţe la facultate sunt fie alegerea neinformată/greşită a facultăţii, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma şi finaliza cu succes. 

Tinerii care au protestat miercuri seara participă la Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România, care se desfăşoară în aceste zile la Timişoara. „În România, promisiunile partidelor politice, prevederile legii şi asumările internaţionale se încalcă fără reţinere în ceea ce priveşte finanţarea publică a educaţiei. Deja simţim consecinţele acestui fapt şi vedem problemele grave de calitate din sistem. Vedem, de asemenea, şi cum deosebit de mulţi studenţi nu ajung sau renunţă la facultate din cauză că nu au suficienţi bani pentru a-şi termina studiile. Dacă aceste probleme nu se vor rezolva, nu vom putea evolua niciodată ca stat. Este crucial ca educaţia să fie tratată ca prioritate naţională de către decidenţi, să existe o responsabilitate reală faţă de acest domeniu. Unul dintre cei mai buni indicatori ai responsabilităţii cu care aceştia tratează educaţia îl reprezintă respectarea legii, adică acordarea procentului de 6% din PIB pentru educaţie prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale”, a spus Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR, în acelaşi comunicat.

Citeşte şi:

Nemulţumirile din educaţie vor scoate aproximativ 200 de studenţi în stradă

Elevii din Constanţa şi-au trimis reprezentant la protestul studenţesc din oraşul de pe Bega

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite