FOTO Un primar care a fost la „odihnă şi relaxare“ pe banii primăriei, dat de gol de pozele soţiei de pe Facebook

FOTO Un primar care a fost la „odihnă şi relaxare“ pe banii primăriei, dat de gol de pozele soţiei de pe Facebook

Instituţiile publice din România cheltuie anual milioane de euro pentru instruirea angajaţilor la cursuri de perfecţionare. În realitate, deplasările pentru aceste cursuri au aspect preponderent turistic. Un primar, care a fost la cursul de perfecţionare cu familia, demonstrează acest lucru prin pozele postate pe Facebook.

O situaţie a cursurilor plătite de instituţiile publice arată că în primele şapte luni ale acestui an s-au plătit aproape 5 milioane de euro pentru cursuri de perfecţionare profesională şi servicii de cazare a funcţionarilor în diferite staţiuni turistice în care sunt organizate cursurile.

De exemplu, Primăria Oraşului Buziaş, judeţul Timiş, a plătit în acest an zeci de mii de lei pentru cursurile de perfecţionare. Doar pentru cazarea a două persoane în perioada 23 – 30 iulie, la Hotel del Mar din Mamaia, Primăria Buziaş a plătit 15.270 de lei. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, pentru una dintre persoane cazarea la Hotel del Mar a costat 5.440 de lei, iar pentru o altă persoană, cazată în aceeaşi perioadă, la Hotel del Mar, Primăria Buziaş a plătit 9.830 de lei.

Mai puţină distracţie, mai multă relaxare

Exact în perioada 23 – 30 iulie, în care Primăria Buziaş plătea peste 3.000 de euro pentru cazarea a două persoane la Hotel del Mar din Mamaia, familia primarului Sorin Munteanu se bucura de un minunat sejur în Mamaia. Spre exemplu, în 24 iulie, soţia primarului, Camelia Munteanu, a postat pe pagina sa de Facebook o poză de pe plajă. În imagine apar doar patru perechi de şlapi şi câteva jucării de nisip. Fotografia este însoţită de mesajul. „#bestfeeling#blessedwoman#myall”.

Această fotografie ar fi trecut neobservată dacă soţia primarului nu ar fi postat pe Facebook şi alte fotografii în care apare primarul şi copiii familiei bălăcindu-se la piscina unui hotel. În aceeaşi zi soţia primarului a postat pe Facebook o fotografie în care apare stând alături de doi copii pe o canapea din holul unui hotel. Urmează alte fotografi din holul hotelului, dar toate dubiile sunt spulberate de fotografiile postate de soţia primarului în data de 27 iulie. Într-una dintre fotografii, soţia primarului şi copiii familiei se fotografiază în faţa unui panou cu sigla Hotel del Mar. Este exact hotelul pentru care Primăria Buziaş a plătit în acea perioadă 15.000 de lei pentru cazarea a două persoane.Fotografie de la Hotel del Mar, postată de soţia primarului din Buziaş în 27 iulie 2017, pe Facebook

În 31 iulie, pe pagina sa de Facebook postează şi primarul o poză de familie de la malul mării. Cursul de perfecţionare de la Mamaia tocmai se încheiase, dar zeci de prieteni felicită familia Munteanu, dorindu-i concediu plăcut şi…multă distracţie. „Distracţie maxima pentru că avem mult de lucru în viitor pentru Buziaş”, îi scrie primarului o prietenă de pe Facebook. De altfel, este singura căreia edilul îi şi răspunde la comentariu. „Mai mult odihnă şi relaxare decât distracţie”.

„E o îmbinare a utilului cu plăcutul”

Fost director al Staţiunii Buziaş, Sorin Munteanu este la primul mandat de primar, fiind în trecut consilier judeţean. Din postura de primar, Sorin Munteanu este la primul curs de perfecţionare la care merge. Edilul a declarat că la cursul susţinut în perioada 23 – 30 iunie la Mamaia au fost trei functionari din primărie. „Am fost eu, consilierul meu şi încă o persoană de la Urbanism”, susţine Munteanu. Primarul susţine că pentru familia sa a suportat costurile cazării. „S-a oferit facilitatea ca pentru persoanele însoţitoare să se facă plata separat”, a spus primarul care recunoaşte că e mai mult „o bonificaţie” pentru funcţionari.

„E o îmbinare a utilului cu plăcutul. Dacă e să fiu sincer şi corect e mai mult o bonificaţie. De asta am decis ca anul ăsta să meargă toţi funcţionarii publici pentru a nu exista discuţii, urmând ca anul viitor să analizăm ce şi cum. Până la urma dacă legea permite, asta e. Toată ţara a procedat la fel”, a declarat primarul din Buziaş pentru „Adevărul”.

Primar de comună: „Ne-au ţinut în sală ca pe copiii proşti”

Un alt primar din Timiş care a postat poze de la plajă în perioada în care primăria pe care o conduce plătea cazare la Vox Maris din Costineşti este primarul comunei Coşteiu, Petru Carebia. Într-o primă fază, primarul a declarat că nu a fost la niciun curs de perfecţionare. Şi-a amintit, însă, că a fost la Vox Maris în vara aceasta la întâlnirea Asociaţiei Comunelor. „A fost adunare în fiecare zi, despre astea, ziceţi, conflictul de interese. Au fost jurişti care ne-au explicat cum stă situaţia cu abuzul de putere, o grămadă de lucruri. Ne-au citit în fiecare zi, ne-au ţinut acolo în sală ca pe copiii proşti. Sunt utile pentru că tu nu ai de unde să iei informaţiile de aici de acasă. Una este să îţi explice un jurist. Era un jurist de la Primăria Capitalei, ne explica punct cu punct, puneam întrebări. Au fost lucruri pe care trebuie să le ştii pentru că picăm cu conflictul de interese, cu probleme de nu ştim de unde să ne adunăm după aia”, a declarat Carebia, care a declarat că după cursuri şi în pauzele de la curs mergea la mare sau la piscină. „Doar nu dormeam în sala de curs”, a spus primarul.  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: