FOTO Povestea copacului plantat la Timişoara de pompierii din Marsilia la scurt timp după Revoluţia din 1989

FOTO Povestea copacului plantat la Timişoara de pompierii din Marsilia la scurt timp după Revoluţia din 1989

Copacul sădit de pompierii din Marsilia FOTO Ş.Both

„Pomul libertăţii”, aflat faţa Monumentului Crucificare - al sculptorului Paul Neagu, a fost plantat de pompierii din Marsilia.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Timişoara nu doar clădirile şi monumentele vorbesc despre trecut, ci şi copacii. Despre cei doi stejari din faţa Garnizoanei din Piaţa Libertăţii s-a scris şi s-a vorbit mai mult. Aceştia au fost plantaţi pe data de 1 mai 1923, pentru a simboliza unirea poporului român de pretutindeni.
 
“Săditu's-a acest stejar în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În anu 1923, luna maiu, ziua întâi, sub glorioasa domnie a Majestăţii Lor Regele Ferdinand I, făuritorul României Mari şi de toţi iubita Regina Maria”, stătea scris pe o plăcuţă, care a fost însă îndepărtată provizoriu în timpul lucrărilor de reabilitare a pieţei.
 
Puţină lume ştie însă povestea unui copac aflat în Piaţa Victoriei, chiar în faţa Monumentului Crucificare – realizat de sculptorul Paul Neagu.

 
O plăcuţă aşezată lângă ne spune că este vorba de “Pomul libertăţii”. Acesta a fost sădit de pompierii din Marsilie, la scurt timp după Revoluţia din 1989.
 
“Acest pom a fost plantat la data de 6.01.1990 de către o delegaţie a pompierilor forestieri din Marsilia simbolizând prietenia dintre poporul român şi francez precum şi libertatea dobândită în urma revoluţiei din decembrie 1989”, aflăm de pe plăcuţă.


 
Cel mai renumit pom din Timişoara este fără îndoială platanul de pe strada Pomuclturii, cunoscut şi sub numele de “Copacul din drum”. Acesta a fost fost plantat pe vremea când oraşul era paşalâc turcesc, având peste 300 de ani.
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările