FOTO Cum poţi muri în centrul renovat al Timişoarei. Un bolovan desprins de pe o clădire a căzut pe o stradă pietonală pe care trec zilnic mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini de coşmar în centrul Timişoarei. Numai şansa a făcut ca o bucată de mortar  desprinsă de pe o clădire să nu rănească pe nimeni. Mai multe imagini intrate în posesia „Adevărul” arată tencuiala desprinsă de pe o clădire şi căzută pe strada Eugenio de Savoya, stradă cu un intens trafic pietonal.

Zece străzi şi patru pieţe din centrul istoric al Timişoarei au fost reabilitate în cadrul unui proiect european de aproximativ 10 milioane de euro. În urma acestei investiţii, Timişoara are unul din cele mai frumoase centre istorice din ţară, iar autorităţile locale promit transformarea centrului istoric într-un „mall altfel” care să atragă mii de turişti.

Turiştii, dar şi timişorenii care ajung în centrul istoric al Timişoarei sunt expuşi unor riscuri uriaşe din cauza clădirilor istorice neîngrijite. Practic, clădirile istorice neîntreţinute sunt un adevărat pericol public, dovadă fiind imaginile surprinse sâmbătă pe strada Eugenio de Savoya, unde mai multe bucăţi de tencuială desprinse de pe o clădire au căzut pe strada pietonală, chiar lângă o bancă pe care se puteau afla oameni. Faptul că a fost o zi de weekend, cu vreme ploioasă, a făcut ca strada de promenadă să fie destul de goală la ora incidentului. De altfel, un martor a declarat că un bolovan desprins de pe clădire a căzut lângă un om care trecea prin zonă, dar din fericire nu l-a atins.

Pericolul, departe de a fi îndepărtat

Pe lângă pericolul iminent pe care îl reprezintă clădirile din centrul istoric al Timişoarei, acestea strică şi aspectul zonei recent reabilitate. La inaugurarea lucrărilor din centrul istoric, primarul Nicolae Robu a declarat că Primăria Timişoara nu poate interveni în reabilitări, fiind vorba de proprietăţi private. Legea prevede amenzi pentru proprietarii care nu îşi îngrijesc imobilele, dar potrivit primarului, nici amenzile nu sunt o soluţie. Singura soluţie, spune primarul Nicolae Robu este supraimpozitarea proprietarilor de clădiri neîngrijite, suprataxare permisă de la începutul acestui an, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Nicolae Robu a atras atenţia că odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, proprietarii care îşi lasă clădirile în paragină vor fi impozitaţi drastic, taxele pentru proprietăţile neîngrijite crescând de cinci ori. Astfel, spune primarul, cei care nu îşi vor achita impozitele pot fi executaţi silit, clădirile putând chiar intra în proprietatea primăriei. Procesul este, însă, unul de durată. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite