FOTO A plecat cu calul din Timişoara la Alba Iulia. Omagiul adus celor peste opt milioane de cai care au murit în războaie

FOTO A plecat cu calul din Timişoara la Alba Iulia. Omagiul adus celor peste opt milioane de cai care au murit în războaie

Adrian Bumbar şi calul Brenda au plecat de la Timişoara la Alba Iulia. Fotografiile au fost realizate la Ianova. FOTO Ştefan Both

Adrian Bumbar, sportiv al clubului de echitaţie Romsvilva de la Timişoara şi proprietar al unei mici ferme de cai, a plecat, călare, spre Alba Iulia.

GALERIE FOTO

Adrian Bumbar a decis să facă drumul de la Timişoara la Alba Iulia aşa cum se mergea şi acum o sută de ani. Timişoreanul va străbate peste 200 de kilometri călare. Partenerul său de drum este Brenda, un Cal de Sport Românesc în vârstă de cinci ani şi jumătate. 
 
“Iniţiativa a pornit destul de spontan. Nu am prea avut cu cine să plec la drum, astfel că am stat un pic pe gânduri, dacă să merg singur sau nu. Am văzut că au avut o iniţitivă similară şi nişte călăreţi de la Tăşnad, am luat legătura cu ei, şi ne întâlnim la Alba Iulia. Vom ajunge vineri, pe 30 noiembrie, vom înopta la o mănăstire, iar dimineaţa vom merge în oraş. Totul a plecat de la pasiunea mea pentru cai, dintr-un un minim patriotism, încercăm să refacem un drum pe care l-au făcut şi înaintaşii noştri. Vrem să aducem un omagiu cailor. În 1918, s-au înregistrat opt milioane de cai victime ale războiului. Am zis că e o ocazie de a aminti că şi caii, atât ai noştri cât şi ai celorlalţi, au murit în războaiele noaste”, a spus Adrian Bumbar, pe care l-am întâlnit la Ianova, în drumul său spre Herneacova.
 
 
Planul este să parcurcă aproximativ 40 de kilometri pe zi, pentru a nu obosi calul şi ţinând cont şi de condiţiile meteo nu foarte prietenoase. “Depinde de traseu, dacă o să ajungem şi în zonă de dealuri şi munţi o să face cei 40 de kilometri în opt-nouă ore. În mod normal, cam şase-şapte ore. Oricum, nu mergem pe şosea, am ales drumuri mai scurte. Asta e avantajul mersului călare, poţi să te bagi pe drumuri care nu sunt asfaltate. E şi mai linişte, nu avem trafic, nu te claxonează nimeni, nu te înjură nimeni”, adaugă călăreţul.
 
 
Pasiune începută la vârsta de şapte ani
 
Adrian Bumbar a  plecat joi dimineaţa din Timişoara. Prima pauză a făcut-o la Ianova, localitate aflată la o distanţă de 25 de kilometri de oraş. Apoi a continuat drumul spre Herneacova, locul unde va şi înopta prima dată.
 
“După Herneacova o să oprim în Belinţ, vineri seara, înoptăm acolo. Următoarea seară o petrecem la Făget, la un canton silvic. Cum sunt legitimat la Clubul Sportiv Romsilva, am primit sprijin de la cei de acolo, care ne găzduiesc. De acolo vom pleca la Stretea, deja în judeţul Hunedoara, de acolo la Dobra – unde mai rămânem o zi întreagă pentru refacerea calului. De la Dobra plecăm spre Deva, unde vom înopta. După aceea, probabil o să mai oprim undeva o zi, iar apoi facem toată distanţa spre Alba Iulia”, a explicat Adrian Bumbar.
 
 
Pasiunea lui Adrian Bumbar pentru cai a început din copilărie. “Pe la şapte ani m-am apucat de călărie, iar de atunci nu m-am mai oprit. Am fost şi la competiţii, sigur. Am reluat programul competiţional după o pauză destul de lună. Anul acesta, Cupa Romsilva pentru cai debutanţi, împreună cu Brenda. Este un cal educat de mine de la zero”, a mai spus Bumbar.
 
 
"Aceasta e cea mai mare distanţă pe care o fac călare iarna"
 
Brenda nu e singurul cal al lui Adrian Bumbar. “Am în total opt cai, din cei zece care se află ma mica fermă de la ieşirea din Sânandrei spre Dudeşti. Poată să vină acolo oricine e pasionat de activitatea asta”, a declarat călăreţul. 
 
 
Adrian şi calul Brenda sunt urmăriţi pe traseu de o maşină tehnică. Şoferul aduce furajul necesar calului peste noapte.
 
Fac distanţe lungi în fiecare an. Dar aceasta e cea mai mare distanţă pe care o fac călare iarna. Vara e mai uşor să gestionezi drumul. Sper să îmi urmeze şi alţii exemplu. Sper ca în alţi ani să fim mai mulţi, nu neaparat să mergem la Alba Iulia, nu pentru a sărbători unorea, ci de plăcere", a încheiat Adrian Bumbar. 
 


 
Adrian Bumbar a absolvit Facultatea de Zootehnie, iar acum urmează să termine a doua facultate, cea de Medicină Veterinară.
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: