FOTO Pedalare din Timişoara până la graniţa cu Serbia. Pista de cicloturism de pe digul Begăi a fost inaugurată oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pista de biciclete de pe digul Begăi FOTO Ştefan Both
Pista de biciclete de pe digul Begăi FOTO Ştefan Both

Pista de biciclete de pe digul Begăi, lungă de 37 de kilometri, care leagă Timişoara de graniţa cu Serbia, a fost inaugurată miercuri după-masă.

Pista de pe digul canalului Bega a fost realizată în mai puţin de un an de zile. Ea începe de la marginea Timişoarei, în aval de Podul Modoş, acolo unde s-a făcut joncţiunea cu pista de biciclete a oraşului, realizată de către Primăria Timişoara, şi continuă liniar 37 de kilometri de-a lungul Begăi, pe coronamentul digului de apărare împotriva inundaţiilor, până la frontiera cu Serbia.

Până la Sânmihaiul Român se merge pe partea stângă a Begăi, însă apoi se travesează podul de fier şi se continuă pe partea dreaptă, până la frontieră. 

“Este un proiect inedit, un lucru extraordinar pentru timişeni şi timişoreni. Singura grijă e ca ce am făcut să se poată păstra, să poată beneficia cât mai multe generaţii de pistă. Mai sunt anumite lucruri care trebuiesc îndreptate, dar constructorul se ocupă să le poată rezolva. Este şi o premieră pentru România. Mai există un proiect asemănător prin Bihor, dar de şapte kilometri”, a declarat Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, care s-a urcat pe o bicicletă pentru a marca deschiderea oficială a pistei.

Inaugurare pista de cicloturism FOTO Ştefan Both


Au existat anumite probleme legate de crăpături şi denivelări pe pistă, din cauza intrării pe el cu utilaje grele, în special în zona de graniţă, însă cei de la Direcţia Apelor Banat susţin că zilele trecute, firma constructoare le-a rezolvat în mare parte.
 

“Până la Sânmihaiul Român pista este perfectă. După aceea încep problemele. Eu am fost până la graniţă joi. Este o pistă de agrement, nu de off-road. Trebuie să mergi lejer, să te simţi bine. Din păcate am întâlnit multe denivelări”, a spus Aurel Cotarcă, unul din biciciliştii care a participat la inaugurarea pistei.

Pista de biciclete de pe digul Begăi FOTO Ştefan Both

 “Având în vedere starea pistelor din oraş, aceasta de pe digul Begăi e chiar super OK. E chiar fromuasă. Eu dau o notă de şapte din zece. Este bună, poţi să te relaxezi, să te întinzi până unde te taie capul, în oraş mai mult te enervezi. Au fost probleme şi aici din cauza utilajelor care au lucrat, dar am înţeles că s-au remediat într-o săptămână”, a declarat Valentin Pokus, un alt ciclist din Timişoara.

Pista de biciclete de pe digul Begăi FOTO Ştefan Both


 

Un drum din Timişoara până la graniţa cu Serbia se poate străbate într-o oră şi jumătate-două ore, în funcţie de cât de repede se pedalează. 

Punct de trecere a frontierei pe bicicletă

În acest proiect partenerii sârbi au realizat un studiu de fezabilitate pentru execuţia unei piste de cicloturism de la Zrenianin până la graniţa cu România, urmând ca atunci când vor beneficia de finanţare să construiască segmentul de pistă proiectat, astfel încat pista de cicloturism să lege Timişoara de Zrenianin.   

“Partea românească şi-a făcut datoria. Acum îi aşteptăm şi pe vecinii noştri, să poată să termine şi ei, să ne putem duce pe bicicletă de la Timişoara la Zrenjanin, în anul următor. Ne străduim să facem un punt de frontieră inedit, doar pentru trecerea pe bicicletă. Va fi amenajat un chişculeţ, unde pot fi legitimaţi bicicliştii. Vor fi anumite zile şi anumite ore în care se va putea trece graniţa”, a mai spus Bojin.

Pista de biciclete pe digul Begăi FOTO Ştefan Both


 

Pista are o lăţime de doi metri, marcaj axial, stâlpi de semnalizare, opt refugii laterale, fiecare dotat cu bancuţă, coş de gunoi şi loc pentru parcarea bicicletei. Există şi numeroase bariere pentru oprirea traficului autovehiculelor pe dig, având în vedere că acesta este interzis. Amenzi sunt drastice pentru şoferii care se aventurează pe pista bicicliştilor, acesea putând ajunge până la 7.000 de lei.

Pista de biciclete de pe digul Begăi FOTO Ştefan Both

Proiectul a fost în valoare de peste două milioane de euro şi finanţat din fonduri europene în cadrul programului IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania-Republica Serbia.  

La inaugurarea oficială a pistei s-a organizat un concurs de biciclete, în dreptul ecluzei de la Sânmihaiul Român, la care au participat copii din localităţile vecine.


Citiţi şi


FOTO Cele mai frumoase rute pentru bicicliştii din Timişoara. Se poate pedala în voie în jurul oraşului, în pădure, pe dealuri şi pe malurile apei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite