FOTO Un oraş model în România: Timişoara, Temeswar, Temesvár, Темишвар

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panourile multilingve de la intrările în Timişoara Foto: Ştefan Both
Panourile multilingve de la intrările în Timişoara Foto: Ştefan Both

Intrările în Timişoara, capitala Banatului multietnic şi multicultural, sunt împânzite cu indicatoare în cele patru limbi istorice; româna, germana, maghiara şi sârbă

Oraşul binecunoscut pentru numersoasele naţionalităţi care au convieţuit aici de-a lungul istoriei, are la cele mai importante intrări, începând din vara anului trecut, panouri în patru limbi istorice: Timişoara, Temeswar, Temesvár, Темишвар.
 

Iniţiativa fostei administraţii este cu atât mai lăudabilă cu cât legea nu îi obliga la această schimbare. Se ştie că în România, doar localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20 la sută, este obligatoriu afişajul bilingv.

În cazul Timişoarei, lucrurile s-au schimbat radical în ultimul secol. Dacă în 1910, din cei 74.003 locuitori, 32.963 erau germani, 28.645 maghiari, 7.593 români şi 3.490 de sârbi (alături de aproximativ 7.000 de evrei), astăzi, din cei peste 300.000 de locuitori, în proporţie de peste 85 la sută sunt români. 

“Timişoara a fost şi este un oraş european. Dar mai cu seamă, este un oraş regional. Iar acest spirit trebuie să persiste aici. E absolut normal ca la intrări, numele oraşului să apară cele patru limbi istorice”, a declarat Adrian Orza, consilierul local Adrian Orza, fostul viceprimaral al Timişoarei.


De altfel, multiculturalitatea oraşului este una din cărţile de vizită cu care Timişoara candidează pentru Capitala Culturală Europeană.

Paradis etnic în capitala Banatului


Chiar dacă de-a lungul anilor au avut loc numeroase modificări demografice, în Timişoara au trăit în armonie peste 20 de etni: printre care români, germani, maghiari, sârbi, evrei, bulgari, ucrainieni, slovaci, ţigani, croaţi, turci, tătari, armeni, francezi sau mai nou italieni şi arabi, au creat un mic Eldorado, iar capitala Banatului doreşte să rămână un model de convieţuire pentru întreaga Europă. 

“A existat o politică naţională, prin care totul trebuia românizat. S-a ajuns acolo încât nici măcar în ziare nu se putea folosi denumirile localităţilor în alte limbi. A funcţionat bine în anii 30, iar apoi a venit perioada lui Ceauşescu. E îmbucurător că Timişoara vrea să îşi respectă trecutul, cunoscut mereu pentru toleranţă”, a declarat istoricul Ioan Szekernyes, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara. 


Premierele Timişoarei vor fi afişate la intrările în oraş
 

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, are un proiect de reînnoire a intrărilor în oraş. Urmează să se monteze un sistem de afişaz care care să cuprindă cele mai importante premiere ale Timişoarei


„Vrem să modernizăm intrărăile în oraş. Designul nu este încă făcut. Dar vă pot spune elementele cheie. Aş vrea ca pe un sistem de afişaj dinamic, să putem trece în revistă cele mai importante priorităţi ale Timişoarei. Nu ştiu dacă se va putea face şi static fără a supraîncărca spaţiul, pentru că avem destule premiere”, a spus primarul Nicolae Robu.

Acesta afirmă că ţine foarte mult ca cei care vin în Timişoara să vadă că acest oraş a fost mereu la un nivel înalt, atât pe plan naţional, european şi mondial.

„Sunt peste o mie de priorităţi, dar nu le putem pune pe toate. Vor fi cele mai importante. Avem şi personalităţi de marcă născuţi la Timişoara. Din păcate noi nu am fost învăţaţi la şcoală despre oraşul nostru”, a mai spus Robu.

Printre priorităţile care vor fi afişate se află şi cel legat de Timişoara oraş martir al Revoluţiei din decembrie 1989.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite