FOTO Operaţiune spectaculoasă în Piaţa Unirii. Biserica sârbească va avea cruci noi de la Belgrad. UPDATE: operaţiunea se amână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiune spectaculoasă pe strada Ungureanu din Timişoara. O macara uriaşă a blocat strada, pentru că se lucrează la ridicarea noilor cruci

UPDATE: Din cauza unor măsurători greşite, montarea crucilor nu va mai avea loc azi. Responsabilii vor fi nevoiţi să repete în altă zi demersurile pentru închiderea circulaţiei pe strada Ungureanu, aducerea alpiniştilor utilitari şi a macaralei pentru închirierea căreia s-au cheltuit 1.000 de euro. Au fost chemaţi specialiştii de la Belgrad care au realizat crucile, iar aceştia vor analiza mâine situaţia, pentru a vedea dacă problema se poate remedia pe loc, la Timişoara, sau crucile cu o greutate de peste 100 de kilograme vor fi duse înapoi la Belgrad.

Vechile cruci de pe biserica ortodoxă sârbească din Piaţa Unirii trebuiau înlocuite pentru că erau deteriorate din cauza trecerii timpului. Ele sunt înlocuite de două cruci comandate în capitala Serbiei. Operaţiunea de ridicare a noilor cruci este una destul de complicată.

Strada Ungureanu este blocată pe întreaga zi, pentru că acolo se află o macara specială, care va ridica crucile în vârfurile celor două turnuri.

Crucifixurile au fost realizate la Belgrad şi au costat 12.000 de euro. În greutate de peste 100 de kilograme, crucile sunt din inox suflate cu aur.

Spre deosebire de vechile cruci, cele noi conţin vechiul simbol sârbesc (cu cele patru “s”-uri în litere chirilice) care se află şi pe stema naţională a Serbiei.

Muncitorii au de montat în turn mai întâi suportul, pe care urmează să fie prinse crucile cu şuruburi.

"A fost nevoie să înlocuim vechile cruci, care erau din 1751. Au fost restaurate de câteva ori, dar nu s-au mai putut repara. Erau degradate şi reprezentau un pericol. Lucrurile merg mai încet, pentru că aşa e când lucrezi cu meşterii. Mereu apar probleme. Dimensiunile de pe cruce nu se potrivesc cu cele ale stativului. Trebuie să găsim o soluţie. Dacă ne ajută Dumnezeul, până mâine vom urca cele două cruci", a spus Marko Marinko, vicarul Episcopiei Sârbe din Timişoara.

Crucile au fost realizate în urma unei donaţii oferite de Michael Stoici, un bănăţean de etnie sârbă, în vârstă de 80 de ani, care locuieşte în America.

Biserica sârbească din Piaţa Unirii (Episcopia Ortodoxă a Timişoarei) a fost construită între 1744 – 1748. Turnurile au fost supraînălţate în anii 1791-1792.



Cladirea este executată în stil baroc, cu unele elemente clasiciste, datorate unor refaceri de la începutul secolului al XIX-lea. Edificiul a fost restaurat şi în 1903, 1962-1964, 1982-1983 şi 1993-2007.

 

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite