FOTO Un nou gest de intoleranţă la Timişoara. Au desenat cruci pe lucrarea unui artist turc. „Atacul violent asupra unei lucrări de artă este extrem de trist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au vandalizat lucrarea artistului turc Ahmet Ogut
Au vandalizat lucrarea artistului turc Ahmet Ogut

O lucrare din cadrul bianei Art Encounters din Timişoara a fost vandalizată. Persoane încă neidentificate au vopsit şase cruci pe pictura artistului turc Ahmet Ogut.

GALERIE FOTO

UPDATE În urma sesizării făcute luni dimineaţa de redactorii “Adevărul”, Poliţia Locală din Timişoara a început verificările, în vederea indentificării celor care au vandalizat lucrarea artistului din Turcia. Deşi zona este împânzită de camere, poliţiştii spun că nu au reuşit să identifice făptaşii.  

„Din verificările efectuate până acum nu există date sau indicii care să poată duce la identificarea autorului deteriorării la care faceţi referire. Nici de pe camerele video nu se poate distinge vreo persoană care să fi desenat peste lucrarea iniţială. În cazul în care va fi identificată vreo persoană vor fi luate măsurile legale care se impun”, a transmis Dana Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.

.......................

Bienala Art Encounters 2019, cel mai aşteptat eveniment din România dedicat artei contemporane, a început vineri la Timişoara. Nici bine nu a fost inaugurat evenimentul care transformă oraşul într-o imensă galerie de artă, că una dintre lucrări a şi fost vandalizată. Este vorba de pictura artistului turc Ahmet Ogut, de pe strada Mărăşeşti.
 

Pe lucrarea în 3D de pe strada pietonală au fost desenate cu vopsea albă şase cruci, care acoperă simbolurile musulmane. 

„Suntem extrem de surprinşi şi mâhniţi de vandalizarea lucrării artistului Ahmet Ogut, <Istoria Altfel: Socialistul otoman Hilmi şi apărătoarea drepturilor femeilor otomane, Nuriye>. Suntem de părere că atât subiectul ales de artist, cât şi amplasarea lucrării în spaţiul public sunt menite să creeze un dialog cu cetăţenii oraşului, iar refuzul acestui dialog şi atacul violent asupra unei lucrări de artă este extrem de trist, în special fiind a doua oară că această lucrare este atacată. Timişoara este un oraş în care libertatea de expresie şi dialogul sunt lucruri fireşti, iar intoleranţa şi prejudecăţile trebuie combătute şi o dezbatere reală asupra lor ar fi necesară”, au transmis cei de la Fundaţia Art Encounters, pentru „Adevărul.ro”.

Au vandalizat lucrarea artistului turc Ahmet Ogut

Nu este exclus să fie voba de acelaş grup de persoane care au vandalizat, vara aceasta, vitrina Centrului Multifuncţional de la Bastionul Theresia, unde a avut loc deschiderea festivalului Timişoara Refugee Art Festival. Pe geam se putea citit, tot cu vopsea albă, mesajul: “Azi palestinian, mâine terorist”. 
 

La fel cum au păţit cei din comunitatea LGBT, care a organizat la Timişoara evenimentul Săptămâna Pride. Un individ a măzgălit o cruce pe geamul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, unde a avut loc o expoziţie organizată în cadrul festivalului.

Deşi tot centrul oraşului este împânzit de camere de supraveghere, poliţia nu a reuşit să dea de făptaşi în nici una din aceste cazuri.

Au vandalizat lucrarea artistului turc Ahmet Ogut


 

Despre desenul lui Ogut

Ogut a dorit să prezinte, printr-o pictură 3D, moştenirea socialistă şi mişcarea de emancipare a femeilor din Turcia, de la începutul secolului al XX-lea. 

Pictura prezintă, în maniera unor săpături arheologice tereste, o sufragerie în stil otoman cu decor asemănător cu cel al sălii de şedinţe a Partidului Socialist Otoman (1910-1913), fondat de Huseyin Hilmi Bey. Fondatorul însuşi este acolo, iar lângă el se află Nuriye Ulviye Mevlan Civelek, una dintre liderii fondatori ai Societăţii Otomane pentru Apărarea Drepturilor Femeilor (1913). În sociateta otomană a sfârşitului de secol XIX, un cerc restrâns de femei educate a început să se implice în dezbateri publice despre drepturile femeilor. Câteva numere ale unei reviste feministe otomane, publicată, condusă şi deţinută în întregime de femei, au apărut la Istanbul, între 1913 şi 1921. 

Au vandalizat lucrarea artistului turc Ahmet Ogut

Aceasta a fost prima revistă care a publicat o femeie musulmană fără voal şi sub nume real, ceea ce o desemnează ca pe o sursă semnificativă pentru istoria mişcării feministe. 
 

Ahmet Ogut (născut în 1981) trăieşte şi lucrează la Amsterdam. El lucrează cu diverse mijloace de exprimare, legându-se adesea de ambientul urban. 


Art Enconters adună la Timişoara oeste 60 de artişti

Art Encounters 2019 propune peste 30 de spaţii expoziţionale din care zece locaţii în spaţiul public, peste 60 de artişti din ţară şi din strănătate, 22 de lucrări noi special concepute în relaţie cu oraşul Timişoara.
 

Pentru această ediţie a Bienalei, abordarea curatoarelor, Maria Lind din Suedia şi Anca Rujoiu, se bazează pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaştere care, împreună cu ştiinţa, politica, literatura şi filosofia, ne ajută să înţelegem complexitatea vieţii de azi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite