FOTO VIDEO NIS Petrol a început în forţă prospeţiunile pentru petrol şi gaze în judeţul Timiş. Activiştii care au provocat pagube vor fi cercetaţi penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NIS Petrol România a început deschirea activităţile de prospectare geofizică pentru petrol şi gaze naturale în perimetrele Periam şi Biled, din judeţul Timiş.

NIS Petrol, subsidiara colosului rus Gazprom, a început activităţile de prospectare geofizică pentru petrol şi gaze naturale în perimetrele Periam şi Biled, din judeţul Timiş. Suprafaţa pe care se desfăşoară operaţiunile este de 580 kilometri pătraţi din aria localităţilor Cenad, Dudeştii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloşul Mare, Gottlob şi Sânnicolau Mare. Perioada în care se vor efectua activităţile de prospectare geofizică se încheie în luna ianuarie 2015.

Activitatea celor de la NIS Petrol a început după ce două week-enduri la rând au avut loc proteste ale activiştilor în Dudeştii Vechi şi Cenad.

“Prospectarea geofizică este principala metodă folosită, încă din anii ’50 în România, pentru investigarea structurilor geologice şi stratigrafice complexe din subsol ce pot prezenta situaţii favorabile acumulării hidrocarburilor. Procesul constă în măsurarea timpului de propagare a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafaţa Pământului, pe drumul de emisie şi, ulterior, reflecţie a undelor către punctele de recepţie”, explică Mikhail Danilin, director executiv la NIS Petrol.

La ultima acţiune de protest, mai multe persoane au smuls instalaţiile celor de la NIS provocând pagume însemnate.

“Suntem transparenţi şi deschişi la orice dialog cu activiştii. Trebuie să înţeleagă că distrugerea echipamentului este un act ilegal. Şi nu cred că cineva în România nu va tolera astfel de acţiuni. O să acţiunăm în conformităţile legale. Am depus plângere împotriva celor care au vandalizat. O anumită parte a oamenilor este destul de dezinformată şi este multă implicare emoţională. Nu înţeleg însă motivele pentru care echipamentele ne-au fost vandalizate. Înţeleg un protest paşnic şi civilizat, pentru că există temeri ale oamenilor. Compania noastră este deschisă pentru informarea lor reală”, a declarat Danilin. 

image

Paguba este în proces de evaloare. Însă până acum se poate spune că au fost distruse echipamente de peste 40.000 de dolari, la care se adaugă munca oamenilor care se ridică 20.000 de dolari. Au fost depuse plângeri penale ămpotriva celor care au vandalizat echipamentele celor de la NIS Petrol, iar persoanele care au participat la acţiunile respective au fost deja identificare, pentru că aceştia au postat, ca act de bravură, imagini video pe Youtube. 

Utilaje uriaşe care crează unde de şoc

A început proiectul de cercetare tridimensională (3D) în zona Cenad. Conform planurilor, totul va dura până în ianuarie 2015, însă multe lucruri vor depinde şi condiţiile meteo. 

Prima etapă acestui proces este marcarea pe teren, de către echipa de topografi, din 40 în 40 de metri, prin ţăruşi de lemn înfipţi manual în pământ, a viitoarelor puncte de generare şi de recepţie a semnalului seismic, pe linii seismice, în concordanţă cu specificaţiile proiectului, în locaţii stabilite cu precizie.

Apoi se generează undele elastice din fiecare locaţie de pe aliniamentul de generare, prin vibrarea controlată produsă de un sistem hidraulic, a unei plăci metalice, amplasată şi ancorată pe suprafaţa solului prin greutatea utilajului care o şi transportă. Cu alte cuvinte, camioanele uriaşe intră pe pământ şi prin echipamentul hidraulic montat pe ele se crează mici cutremure. 

"Se va face o bază de date a cercetărilor. Există câteva procese. Trei luni va dura procesarea acelor date, în dispozitive software speciale, după care între trei-patru luni, geologii vor interpreta datele. Dacă există potenţial pentru forare şi exploatare, este nevoie între patru-şase luni pentru obţinerea permisul de forare. Apoi ne vom mobiliza echipamentul de forare şi vom fora. Putem fora trei puţuri în fiecare perimetru, conform acordului. Asta este planul", a explicat Mikhail Danilin. 

image

Deşi în zonă s-au mai făcut cercetări în anii '50, acum datorită tehnicii mult mai avansate se speră descoperirea unor zăcăminte de petrol şi gaz de mărime mică şi medie. 

"Majoritatea zăcămintelor mari sunt deja descoperite. Acum cercetăm în 3D spre deosebire cele 2D care s-au făcut până acum. 3D găseşte ce a fost ratat de 2D. Cercetările 2D sunt făcute pe distanţe mici. Unele zăcăminte ar fi putut fi ratate. Dar le poate descoperi metoda 3D", a mai afirmat Mikhail Danilin.

NIS Petrol acţionează în numele statului 

Conform Constituţiei şi legilor în vigoare, statul are dreptul de acces şi de a întreprinde lucrări în subsolul unui teren aflat în proprietate privat, iar NIS Petrol acţionează în numele statului pe perimetrele Periam şi Biled. Conform legii fundamentale a României, bogăţiile subsolului fac obiectul exclusiv al proprietpţii publice a statului român.

  

“NIS Petrol desfăşoară în perimetrele din Timiş activităţi de prospectare geofizică în conformitate cu legislaţia din România. Etapa de prospectare presupune o trecere temporară a echipamentelor partenerilor noştri pe terenurile din zonă, în virtutea dreptului de servitute legală. Legea petrolului instituie în favoarea titularului de acord petrolier, acest drept de servitute legală, care include un drept de trecere. Activitatea este tranzitorie şi lasă terenurile din zonă în starea lor iniţială”, a mai spus Mikhail Danilin.

image

Pentru eventualele daune aduse culturilor, compania NIS Petrol oferă despăgubiri celor care lucrează terenurile din perimetrele respective. De asemenea, orice cale de acces afectată de desfăşurarea lucrărilor în perioadele ploioase va fi reconstruită pe cheltuiala companiei, în cel mai scurt timp.

“Încă de la lansarea acestui proiect, populaţia locală a fost informată asupra operaţiunilor pe care compania şi partenerii săi le desfăşoară în zonă prin anunţuri în publicaţiile locale, discuţii faţă în faţă cu proprietarii şi arendaşii de terenuri, precum şi prin notificări scrise”, a informat Danilin.

Cei de la NIS Petrol nu sunt interesaţi de gaze de şist, în primul rând pentru că în zona noastră nici nu există, iar dacă ar exista ar costa foarte mult exploatarea şi nu ar fi deloc rentabil. Ei caută zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Planul ruşilor este să investească 600 de milioane de euro în România. 

Citiţi şi:

Cum şi-a propus gigantul rus Gazprom să cucerească vestul României: Vor fi investiţi peste 600 de milioane de euro

EXCLUSIV Luptă ca în “vestul sălbatic” la Solventul: autorităţile sunt neputincioase în faţa ilegalităţilor

EXCLUSIV Gigantul rus Gazprom sondeză terenul în aria Banloc-Partoş. Ecologiştii încep să se agite prin zonă

Ruşii de la Gazprom se pregătesc de extracţiile de ţiţei şi gaze la Jimbolia: Primele rezultate ale prospecţiunilor sunt îmbucurătoare pentru ei

Bătălie crâncenă la Solventul pentru banii ruşilor de la GazProm

Ţiţei de un miliard de dolari la Jimbolia

Petrolul care „doarme” sub Jimbolia nu e uşor de extras

Compania Zeta Petroleum a pierdut deja 1 milion de barili de petrol la Jimbolia

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite