FOTO Muzeul Mühle s-a deschis la Casa cu Iederă. Reverenţă în faţa familiei care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Mühle s-a deschis în Casa cu Iederă FOTO Ş.Both
Muzeul Mühle s-a deschis în Casa cu Iederă FOTO Ş.Both

Casa cu Iedera din Timişoara găzduieşte, de astăzi, un muzeu dedicat familiei florarilor Mühle. În tot acest timp, Casa Mühle se află în colaps.

GALERIE FOTO

În urmă cu câţiva ani, societatea civilă din Timişoara a iniţiat un proiect prin care se cerea ca frumoasa casă care a aparţinut florarilor din familia Mühle să fie achiziţionată de autorităţle locale, iar apoi să se amenajeze acolo un muzeu al trandafirilor. Proiectul nu s-a materializat. Din contră, casa de pe bulevardul Mihai Viteazul stă în continuare în paragină, deşi există o hotărâre judecătorească prin care proprietarii sunt obligaţi să o aducă la starea iniţială. În acest context, în cadrul proiectului Heritage of Timişoara al celor de la Prin Banat, s-a făcut un pas important. Casa cu Iedera din Timişoara găzduieşte de miercuri, 22 septembrie, un muzeu dedicat familiei florarilor Mühle.

Panourile vorbesc despre moştenirea pe care Wilhelm şi Árpád Mühle au lăsat oraşului, au fost strânse artefacte originale cât şi reproduceri, dar şi informaţii obţinute din cercetarea făcută în cadrul proiectului Haritage of Timişoara.

“Conceptul curatorial a fost împărţit în trei secvenţe diferite. Prima se numeşte Patromoniu încă vizibil. Tratează tema locurilor din oraş în care mai găsim amprenta familiei Mühle. Vorbim de Vila Árpád Mühle, cunoscută popular drept Casa Muhle, vorbim de Casa cu Flori de pe strada Alba Iulia, de Parcul Rozelor şi de cimitir. A doua secvenţă prezintă biografia lor. Una dedicată tatălui Wilhelm-Vilmoş, una fiului Árpád, cât şi un panou care tratează tema intreprinderii lor din punct de vedere profesional. Avem două cărţi originale scoase de Árpád Mühle, care sunt înrămate, dar am făcut şi copi care pot fi răsfoite de către vizitatori”, a declarat Mihai Moldovan, iniţiatorul proiectului.

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

Casa cu Flori a găzduit magazinul de flori

O altă încăpere din Casa cu Iederă găzduieşte ilustraţiile lui Andrei Puică, un artist care a reprodus schiţe şi desene ale Casa cu Flori de pe strada Alba Iulia. Dacă vila Mühle de pe bulevardul Mihai Viteazu este cunoscută, despre Casa cu Flori şe ştiu mai puţine lucruri.

“În Casa cu Flori a funcţionat magazinul lor de flori şi aranjamente florale, cât şi de seminţe, chiar la parterul clădirii. Clădirea a fost supraetajată de Wilhelm în anul 1901, moment în care acesta se şi mută acolo, în Cetate, alături de soţia sa. Până atunci au locuit în Elisabetin, iar după aceea a rămas în acea casă fiul său, Árpád Mühle cu soţia Margit. Vilmoş a murit în 1907, ulterior soţia, Iosefina, a locuit în Casa cu Flori. Iar Arpad a murit în 1930. El a avut doi copii,  Ernest şi Erszebet. Atunci însă s-a oprit tradiţia florală a familiei, niciunul dintre cei doi copii nu au continuat îndeletnicirea”, a mai spus Mihai Moldovan.

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

Astăzi, în Germania, mai trăieşte o descendentă a familiei Muhle, Clara Basica. Străbunicul ei a fost Wilhelm Mühle (1844 -1908), buncul era Árpád Mühle (1870–1930), iar tatăl ei a fost Ernest Mühle (1905-1975). Cu toţii sunt înmormântaţi în cimitirul din cartierul Elisabetin. Cei de la Prin Banat ar fi dorit să o invite la Timişoara, la deschiderea muzeului, însă au fost nevoiţi să renunţe, având în vedere perioada de pandemie şi vârsta înaintate a femeii.

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

Muzeu în Casa cu Iederă

Din păcate, casa Mühle de pe bulevardul Mihai Viteazul stă în în paragină. Nu însă şi casa care găzduieşte muzeul, frumos restaurată şi pusă în valoare. Casa cu Iedeara a fost una dintre cele mai enigmatice clădii ale Timişoarei, dar de trei ani şi jumătate a intrat în circuitul cultural al burgului.

“Promisiunea pe care am făcut-o de al început a fost aceea că încercăm să facem din această casă un punct de reper pentru o parte de artă puţin mai cunsocută în Timişoara, pe care vrem să o năşim aici prin intermediul diferitelor evenimente pe care le găzduim. Fie că este vorba de seri culturale, proiecţii de film, aniversări de tot felul, până la versnisaje de pictură, sculptură, artă în totalitatea ei. O considerăm o casă deschisă în care vrem să primim oameni cu suflet frumos. Avem marea plăcere să-i primim la noi acasă şi pe cei de la Prin Banat, care organizează acest eveniment genial. Odată cu ei am aflat şi de moştenirea culturală pe care familia Mühle a lăsat-o în Timişoara”, a declarat Ovidiu Bădina, proprietarul Casei cu Iederă.

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

Casa Mühle a devenit o ruină
 

Casa foştilor florari Wilhelm şi Árpád Mühle a ajuns pe mâna unui clan de romi bogaţi din Timişoara şi a fost lăsată să se degradeze. În urma protestelor de stradă pentru salvarea casei, Primăria Timişoara a deschis un proces în care a solicitat obligarea proprietarului la aducerea clădirii la stare iniţială, punerea casei în siguranţă. În caz contrar, Primăria avea permisiunea să intervină, urmând să îşi recupereze banii. Nu s-a întâmplat nimic nici până în ziua de azi, iar cladirea este deja o ruină.
 

“Scopul întregului demers este să atragem atenţia asupra acestui patrimoniu. Vila este în stare de colaps. Tot materialul original, exceptând volumetria şi spaţialitatea casei, este pierdut. Nu ne rămâne decât să urmărim şantierul, de altfel în expoziţie sunt şi imagini actuale cu starea în care se află clădirea. Imaginile vorbesc de la sine”, a adăugat Mihai Moldovan. 
 

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara


Muzeul din Casa cu Iederă poate fi vizitat în perioada 23 septembrie - 24 octombrie. Prin realizarea Muzeului Mühle, se urmăreşte şi sensibilizarea autorităţilor, cu privire la soarta Casei Mühle, dar şi asupra importanţei unui muzeu dedicat acestei familii.

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

Wilhem Mühle este cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor


Wilhelm Mühle s-a născut în 1844, în Boemia, la Kulm. A dobândit cunoştinţe legate de creşterea florilor în Cehia şi apoi Germania, dar în anul 1866 s-a stabilit la Timişoara. Aici a devenit grădinarul-şef al lui Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş din acea vreme; Niemetz avea o mare florărie în cartierul Elisabetin şi exporta flori şi pomi fructiferi în întreg Imperiu Austro-Ungar. Mai departe, Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi a preluat cu succes afacerea, în 1876. La puţin timp, Wilhelm Mühle va construi o vilă elegantă, dar care nu ieşea din tiparele arhitecturii epocii. Vila este cunoscută astăzi drept Casa Mühle.

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

Wilhelm Mühle şi fiul său, Arpad Mühle, au primit recunoaşterea întregii Europe datorită soiurilor aristocratice de roze obţinute. La Timişoara, în anul 1888, Wilhelm Mühle a creat soiul „Madame Josephine” (cel mai cunoscut soi al său), un trandafir cu petale aurii cu pete albe, primul soi produs în Ungaria. Mai mult: familia Mühle a editat, vreme de un deceniu, o revistă faimoasă care apărea în limba maghiară, „Rozsa Ujsag”.
 

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

În 1891, Timişoara a găzduit Expoziţia Agricolă, la care invitat special a fost împăratul Franz Josef. Wilhelm Mühle a amenajat cu această ocazie un parc, în care a expus în jur de 300 de varietăţi de trandafiri.

Împăratul a fost atât de impresionat încât i-a propus lui Mühle să devină florarul Curţii Imperiale. Concret, Wilhelm Mühle a fost decorat cu ordinul „Crucea de aur cu coroană” şi a primit titlul de furnizor de flori al Curţii Imperiale de la Viena şi a celei Regale de la Budapesta.




O dată cu dezvoltarea afacerii, Mühle a început să cumpere din ce mai mult pământ pentru extinderea grădinii de trandafiri, unde a cultivat sute de soiuri. În 1881, ziarele locale Temesvarer Zeitung şi Délmagyarországi Közlöny scriau că Timişoara a devenit un “veritabil El Dorado al trandafirilor”.

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

Wilhelm Mühle a fost cel care s-a ocupat de amenajarea noilor parcuri din oraş, însă în 1908, în urma unei boli, grădinarul moare.

Árpád Mühle şi Niemetz Ferenc, continuatorii dinastiei grădinarilor, au lucrat încă din 1902 la proiectarea unor parcuri care să fie ridicate pe locul rămas după dărâmarea zidurilor de fortificaţiei care înconjurau vechea cetate. Ei intenţionau realizarea unei copii la scară mică a parcului Prater de la Viena.

După studiile de la Timişoara, Árpád Mühle (1870–1930) a vizitat parcuri celebre din Germania, Franţa, Luxemburg, Anglia, Italia, Japonia, SUA, India şi Africa.

Maeştrii grădinari luxemburgezi Jean Soupert (1834–1910) şi Notting Pierre (1825–1895) sunt cei de la care Árpád Mühle a dorit să înveţe meserie.

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

Árpád Mühle a început să fie cunoscut şi pe plan internaţional datorită soiurilor de trandafiri pe care le-a creat la Timişoara.

Proiectul unui parc al rozelor gândit de Árpád Mühle apare încă în 1895. Într-un articol apărut la Budapesta, grădinarul spune că în mijlocul parcului trebuia să existe un bazin cu apă. În zona de la intrare urmau să fie plantaţi trandafiri care nu cresc foarte mult, iar în stânga şi în dreapta sunt trandafiri de cinci metri amenajaţi în stil de amfiteatru. 

Realizarea unui parc al rozelor se află şi în dorinţa noii administraţii române, după primul Război Mondial. În 1919, Mihai Demetrovici devine şeful horticulturii, care împreună cu Árpád Mühle, sprijinit şi de englezoaica Doris, soţia comandantul oraşului, Ion Sâmboteanu, duc la bun sfârşit planul.

Dezvelirea bustului lui Arpad Muhle FOTO Ştefan Both

Planul Parcului Rozelor din Timişoara a fost prezentat în 13 mai 1929, în cadrul unui congres naţional al cultivatorilor de trandafiri din România.

Parcul care se întindea pe 25.170 de metri pătraţi a fost unic în felul său în Europa. Avea 1.200 de soiuri de trandafiri. Fiecare soi avea o tăbliţă pe care era trecut şi numele celui care l-a donat. 





Vă mai recomandăm:

FOTO Árpád Mühle, proiectantul Parcului Rozelor din Timişoara, la loc de cinste alături de tatăl său

Strigăt din ruinele Casei Mühle. „Sper din toţi sufletul că nu aţi uitat de mine, dragilor! Vreau să înfloresc la loc!“

EXCLUSIV Durere în suflet pentru strănepoata florarului imperial Wilhelm Mühle: „Eu am vrut să ţin casa părintească, dar nu s-a putut”

FOTO Protest fără precedent pentru un monument istoric din Timişoara: "Salvaţi Casa Mühle!"

S-a aflat secretul unuia dintre cele mai misterioase imobile din Timişoara. „Casa cu iederă“ îşi deschide porţile pentru prima dată pentru public

FOTO Ce se va alege de Casa Mühle, de care şi-au bătut joc chiar proprietarii ei. Primăria Timişoara are undă verde să intervină

Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara
Muzeu dedicat familiei Mühle din Timişoara

Casa Mühle poate deschide cutia Pandorei: un ofiţer de securitate a cumpărat vila prin legea 112 şi a vândut-o apoi la ţigani

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite