FOTO Mica Unire, celebrată la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Timişoara

FOTO Mica Unire, celebrată la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Timişoara

Eveniment "Mica Unire" la Timişoara

Sărăbătoarea legată de 156 de ani de la unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească, de la 24 ianuarie 1859, au început, la Timişoara, cu tradiţionala depunere de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Oficialităţile locale, în frunte cu primarul Nicolae Robu, prefectul Eugen Dogariu şi mitropolitul Ioan Selejan, s-au adunat la statuia Alexandru Ioan Cuza, din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie. 
 
La eveniment au participat şi militarii de la Brigada 18 Infanterie Banat. 
 
Este al doilea an în care nu se depun corone la fostul han "Der Trompeter" (La Trompetistul), acolo unde Alexandru Ioan Cuza s-a oprit în drumul său spre exil. Şatierele deschise pentru reabilitarea pieţelor şi stărzilor din cartierul Cetate nu au mai permis armatei să facă paradă la fostul hotel. 
 
“Der Trompeter” a fost cândva cel mai celebru hotel din Timişoara, care funcţiona încă din secolul al XVIII-lea în actuala clădire de pe strada Episcop Augustin Pacha, colţ cu strada Eugeniu de Savoya.
 
După obişnuinţă, cotidianul "Temeswarer Zeiting", care apărea în acele vremuri, avea o rubrică specială în care se publica numele oaspeţilor care se cazau la “Trompetistul”, cu menţionarea localităţii de unde vin şi a motivului vizitei. În numărul din 7 martie 1866 al ziarului, la rubrica respectivă, se consemna; “Excelenţa sa Prinţul Alexandru Ioan Cuza, din Bucureşti, în trecere, F.Pissotzky, adjunct al prinţului Cuza, din Bucureşti”. 
 
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în drumul său de exil, a făcut un scurt popas în Timişoara, în 7 şi 8 martie 1866. 

 
La început, edificiul avea un singur etaj; spre sfârşitul secolului al XIX-lea a mai fost construit un nivel. Hotelul avea instalaţii de aprovizionare cu apă şi condiţii bune de cazare, corespunzătoare nivelului de civilizaţie de atunci. 
 
Aici trăgeau persoane din înalta societate şi oameni bogaţi, conţi, duci sau împăraţi. În rândurile celor care au stat acolo a fost şi împăratul Franz Iosef.
 
Pe peretele imobilului în care a funcţionat hotelul “Der Trompeter” a fost montată o plăcuţă comemorativă pe care scrie: “Pe strada Pacha se găseşte imobilul unde a înnoptat ultima dată pe pământ românesc domnitorul Alexandru Ioan Cuza în drumul spre exil”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările