FOTO Manifestaţie emoţionantă a germanilor în Timişoara. Urmaşii unora din cei ce-au construit Banatul modern s-au reîntors acasă

FOTO Manifestaţie emoţionantă a germanilor în Timişoara. Urmaşii unora din cei ce-au construit Banatul modern s-au reîntors acasă

ZZilelel Germanilor din Banat FOTO Adi Ardelean

Zilele Germanilor din Banat, cea mai mare manifestare culturală a Forumului Democrat al Germanilor din Banat, a readus la Timişoara şvabii care au părăsit aceste meleaguri.

GALERIE FOTO

Heimattage 2019 a însemnat o repetiţie generală pentru ce va fi peste doi ani, când Zilele Culturale Germane din Banat se vor desfăşura în anul în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană. Şi asta pentru că în 2020, mara întâlnirte a şvabilor bănăţeni se va ţine la Ulm (în Germania) – urmând tradiţia: un an aici, un an acolo. În acest week-end, peste o mie de şvabi au adus revenit la Timişoara, cei mai mulţi dinspre Germania, dar şi de pe alte meleaguri. 

În jur de 250 de perechi de dansatori în costume populare au adus veselie în zona centrală a oraşului.

Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, la Opera Naţională Română, urmând ca apoi să se depună o coroană la monumentul Eroilor Revoluţiei din faţa Catedralei Ortodoxe.

Evenimentele s-au mutat apoi în sala Colegiului “Ion Vidu”, unde a avut loc un program cultural. Seara s-a încheiat cu un bal, la “Casa Germană”.La ediţia a 14-a a Zilelor Culturii Germane din Banat a fost sărbătorit 25 de ani de la inaugurarea Casei Adam Muller Guttenbrunn, care după cum se ştie este un cămin de bătrâni, dar şi sediul Forumului Democratic al Gemanilor din Banat. 

Duminică dimineaţa, slujba religioasă s-a ţinut la Biserica Sfânta Ecaterina de pe strada Janos Bolyai, având în vedere că Domul din Piaţa Unirii este în curs de restaurare. Slujba a fost ţinută de episcopul romano-catolic de Timişoara, Jozsef Csaba Pal. 
 
A urmat parada portului popular german din Piaţa Libertăţii.
 
Tot în cadrul acestor eveninmente, în Piaţa Libertăţii din Timişoara s-a desfălurat Târgul “Made in Banat”, la care au participat toate firmele germane care îşi au activitatea în regiune. 
 
Citiţi şi:


Capitala Banatului s-a mutat la Ulm. Peste 6.000 de şvabi bănăţeni s-au reunit în Germania FOTO

FOTO Germanii au readus la Timişoara o tradiţie seculară pe cale de dispariţie în România. Piaţa Libertăţii a fost ocupată de şvabii bănăţeni

FOTO Mare sărbătoare şvăbească la Săcălaz. 250 de ani de la colonizarea localităţii cu germani. "Tinerii nu ştiu româneşte dar sunt fascinaţi de Banat"

La 81 de ani, a venit din Argentina să mai vadă o dată satul natal din Banat: „Toată viaţa am simţit că am fost dezrădăcinată”

Şvabii au revenit în patria lor restrânsă, „Banaterland”. 250 de ani de la întemeierea satelor Lenauheim şi Iecea Mare FOTO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: