FOTO Cel mai mare graffiti din România. Desenul de pe silozul de cereale din Timişoara, dedicat Revoluţiei din 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Memoriile Cetăţii realizat de Asociaţia Timişoara 2021 Capitală Europeană a Culturii propune o manifestare altfel pentru a marca 30 de ani de la Revoluţie.

GALERIE FOTO

Peste 20 de artişti intervin în aceste zile în spaţiul public din Timişoara pentru a realiza picturi murale sau mozaicuri în memoria evenimentelor din decembrie 1989. De departe, cea mai spectaculoasă lucrare se desfăşoară în zona Solventul. Patru artişti realizează una dintre cele mai mari lucrări de grafitti din România, pe unul din silozurile de cereale pe malul Begăi. 
 

Peretele silozului dinspre fostul combinat Solventul are 30 de metri înălţime şi era un loc vânat de mult timp de artiştii graferi. 
 

“Eu sunt copil de Iosefin, veneam aici în zonă. Erau provocatoare aceste silozuri prin dimensiunile gigantice. În 2017 am avut o propunere de proiect cu Fisart (Festivalul Internaţional de Artă Stradală), să facem cel mai lung muzeu de street art accesibil cu bicicleta. Iată că în acest an, Asociaţia Timişoara 2021 a integrat proiectul acesta în Memoriile cetăţii. Această clădire are 30 de metri. Acum avem un perete, dar ne gâdim pe viitor şi pe celelalte laturi. Ne bucurăm că firma asta, Cerealcom, a acceptat planul”, a declarat Sergio Morariu, coordonatorul proiectului Fisart.  

image


 

Cei patru artişti care lucrează la mare înălţime sunt Corina Nani, Flaviu Rouă, Irlo şi Alex Baciu. Toţi cei patru au pictat în acest an şi în pasajul subteran de la Iulius Town. Pentru a putea desena pe zidul silozului, artiştii se folosesc de două macarale care pot fi dirijate din nacelă. 

image


 

“Alături de mine mai sunt Flaviu Rouă este cunoscut pentru portretele hiperrealiste, Irlo este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti de street art din România, şi Alex Baciu. Acest grup s-a format la Iulius Town, sper să devenim un grup care să lucreze mai mult împreună. La Flaviu, simbolistica degetelor se apropie de buze, ca un fel de reculegere a ceea ce s-a întâmplat acum 30 de ani. Eu am continuat conceptul, deasupra portretului e reprezentat viziunea, visele, speranţele…pornind de la simbolistica Operei, unde s-a strigat <libertate>, şi viitorul cartier rezidenţial din nordul oraşului, cu blocuri înalte, zgârie-nori. E cel mai zid al meu, deşi am avut o clădire înaltă şi la Pasmatex”, a spus artista Corina Nani, profesor la Facultatea de Arte din Timişoara. 

image


 

“Varianta mea este un rezultat al celor 30 de ani, un portret actual, modern şi de viitor. E o efervescenţă cromatiă şi culturală. Am păstrat vechiul text de pe clădire, unde scrie <Fumatul interzis>. E un mesaj de acum 30 de ani, integrat în ziua de azi. E cea mai mare lucrare pe care o fac. Peretele e foarte bun, e foarte sănătos. Nu am frică de înălţime. Acum două zile am rămas blocat, dar mi-am continuat treaba până a venit omul cu macaraua. E liniştitor acolo sus, nici nu voiam să mai cobor”, a completat Alex Baciu.

image


 

Celelalte ziduri preluate de artiştii graferi se află la Liceul de Arte, în Piaţa Dacia, în zona Bucovina şi pe strada Cosmonauţilor. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite